Asiasana: kliininen kemia

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Tutkimus kliinisen kemian oppiaineessa

Laboratoriolääketieteen alan tutkimuksessa käytetään monipuolisesti kliinisen kemian, immunokemian ja hematologian analyysimenetelmiä. Tutkimusta tehdään myös yhteistyössä useiden Tyksin klinikoiden kanssa.

Opiskelu kliinisen kemian oppiaineessa

Kliinisen kemian oppiaine vastaa lääketieteen opiskelijoiden laboratoriolääketieteen  perusopetuksesta, kliinisen kemian erikoislääkärikoulutuksesta ja alan tohtorikoulutuksesta. 

Kliininen kemia

Kliininen kemia on lääketieteen kliinis-diagnostinen erikoisala, joka vastaa laboratorioanalytiikasta. Sen tehtävänä on tukea kliinistä päätöksentekoa ja potilaan hoitoa. 

Piilevä raudanpuute vääristää transferriinireseptoritutkimuksen viitearvoja (Väitös: EL Timo Takala, 15.12.2017, kliininen kemia)

11.12.2017

Timo Takalan väitöskirjatutkimuksessa määritettiin transferriinireseptorin ja tiettyjen muiden elimistön rautataloutta kuvaavien laboratoriotutkimusten viitearvoja raudanpuutteen riskiryhmillä; keskosena ja täysiaikaisena syntyneillä imeväisikäisillä, murrosikäisillä tytöillä ja iäkkäillä ihmisillä. Väitöskirjatutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti sitä, miten viitearvojen laskemisessa käytettyjen yksilöiden mahdollinen raudanpuute vaikuttaa viitearvoihin.