Asiasana: italia

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Dantedì-luennolla juhlistetaan Dante Alighieria

15.03.2021

Dante Alighieri kuoli Ravennassa syyskuun 13. ja 14. päivän välisenä yönä vuonna 1321. Tänä vuonna vietetään Danten kuoleman 700-vuotisjuhlavuotta. 25. maaliskuuta on Dantedì, Italian valtioneuvoston asettama virallinen muistopäivä. Monien tutkijoiden mukaan matka, jota Dante kuvailee Jumalaisessa näytelmässään, alkoi juuri tuona päivänä. Italian kulttuuri-instituutti juhlistaa suurta italialaista runoilijaa FT, dos. yliopistonlehtori Antonio Sciacovellin luennolla.

Yhteistyö italian oppiaineessa

Italian oppiaine on perustamisestaan saakka ollut yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten yliopistojen, tutkimuskeskusten ja kulttuuriyhdistysten sekä Italian kulttuuri-instituutin ja Italian suurlähetystön kanssa. 

Maagiset vuoret – alpinismi ja filosofia 1900-luvun alun Italiassa (Väitös: MA Eugenio Pesci, 9.5.2020, Italia)

Väitöskirjassa tutkitaan ensimmäistä kertaa irrationalismin, esoterismin, vuoriston kokemisen ja alpinismin välisiä monisyisiä suhteita 1900-luvun alun Euroopassa. Erilaiset kulttuuriin vaikuttaneet suuntaukset jättivät jäljen alpinismiin Italiassa 1900-luvun kolmena alkuvuosikymmenenä, maan yhteiskunnan ja historian kannalta kriittisellä hetkellä.

Tutkimus italian oppiaineessa

Italian oppiaineen tutkimussektori on laaja. Tutkimusta tehdään sekä kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin alalla että kääntämisen alalla. 

Italian oppiaine

Italian oppiaineessa Italian kieltä ja kulttuuria tarkastellaan laaja-alaisesti.