Oikeustieteellisen tiedekunnan väitöskirjaprosessi

Oikeustieteellisen tiedekunnan esitarkastusta ja väitöstä koskevat ohjeet on koottu tälle sivulle. Ennen esitarkastusprosessin aloittamista tutustu näihin ohjeisiin ja myös Turun yliopiston ohjeisiin väittelijälle

Esitarkastus

Kun sekä väitöskirjatutkija että hänen työnohjaajansa ovat sitä mieltä, että väitöskirjan käsikirjoitus on valmis esitarkastettavaksi, voidaan esitarkastusprosessi aloittaa. Väitöskirjatutkija tekee hakemuksen ugis-järjestelmän kautta lomakkeella `Väitöskirjan käsikirjoituksen ja liitteiden toimittaminen. Hakemukseen on liitettävä väitöskirjaksi tarkoitettu tutkimus sähköisenä versiona. 

Työnohjaaja ehdottaa kahta esitarkastajaa ja varmistaa heidän suostumuksensa tehtävään. Työnohjaaja neuvottelee mahdollisten muiden ohjaajien ja ohjausryhmän kanssa työn esitarkastuskelpoisuudesta. Ohjaajan tulee toimittaa esitarkastusesitys ugiksesta löytyvällä lomakkeella ´Ehdotus väitöskirjaprosessiin liittyvistä henkilöistä`.

Esitarkastusesitykseen on liitettävä todistus työnohjaajan tekemästä alkuperäisyystarkastuksesta. Työnohjaaja tekee sähköisen tarkastuksen yliopiston ylläpitämää plagiaatintunnistuspalvelua käyttäen ja liittää Turnitin -todistuksen sähköiseen esitarkastusesitys-lomakkeeseen tai toimittaa erikseen osoitteeseen lawpostgraduate[at]utu.fi

Tutkintoon kuuluvien jatko-opintojen tulisi olla suoritettuina ennen kuin käsikirjoitus toimitetaan esitarkastukseen. Jos opintoja on suorittamatta, väitöskirjatutkijan tulee esittää suunnitelma opintojen loppuun saattamisesta. Mikäli opintoja puuttuu tai niiden riittävyyden suhteen on epäselvyyttä, kannattaa olla ajoissa yhteydessä tohtoriohjelman koordinaattoriin. Tohtorintutkintoon kuuluvat opinnot tulee olla ehdottomasti suoritettuina ennen väittelyluvan myöntämistä.

Tohtoriohjelman koordinaattori toimii valmistelijana väitöksiin liittyvissä asioissa. Dekaani nimeää esitarkastajat ja vastaväittäjän sekä kustoksen. Johtokunta myöntää väittelyluvan ja hyväksyy väitöskirjan.

Dekaani nimeää väitöstutkimukselle vähintään kaksi esitarkastajaa. Esitarkastajille asetetaan kahden kuukauden määräaika tarkastusta varten.  Esitarkastajien on annettava perusteltu lausuntonsa siitä, osoittaako tutkimus hyvää perehtyneisyyttä omaan tieteenalaan sekä syvällistä perehtyneisyyttä omaan tutkimusalaan ja ilmeneekö siitä kyky itsenäisesti ja kriittisesti soveltaa alan tieteellisiä tutkimusmenetelmiä. Esitarkastaja ei voi antaa ehdollista lausuntoa, eli lausunnossa esitetään aina joko väitösluvan myöntämistä tai sitten todetaan, että käsikirjoitus ei täytä ko. vaatimuksia. Tohtoriohjelman koordinaattori lähettää esitarkastajien lausunnot tiedoksi väitöskirjatutkijalle heti niiden saavuttua ja varmistaa onko tällä huomautettavaa lausunnosta.

Väittelylupa sekä vastaväittäjän ja kustoksen nimittäminen

Johtokunta päättää väittelyluvan myöntämisestä esitarkastajien lausuntojen perusteella. 

Mikäli väittelylupaa ei myönnetä, esitarkastusprosessi keskeytyy. Asia voidaan laittaa myöhemmin vireille uudella hakemuksella. Esitarkastusprosessi pyritään viemään läpi noin 2 kuukaudessa.

Kun johtokunta on tehnyt päätöksen väittelyluvasta, tohtoriohjelman koordinaattori tiedottaa siitä väitöskirjatutkijaa, työnohjaajaa (-ia) sekä esitarkastajia.

Dekaani nimeää vastaväittäjän ja kustoksen työnohjaajan esityksestä. Työnohjaaja ei voi toimia vastaväittäjänä. Perustellusta syystä voidaan nimetä kaksi vastaväittäjää. Tämä on kuitenkin harvinaista, yleensä vain silloin jos tutkimuksen monitieteisyys sitä vaatii. Ohjaajan tulee toimittaa ehdotus väitöksen henkilöistä ugiksesta löytyvällä lomakkeella.

Dekaani nimeää myös väitöstilaisuuden kustoksen. Kustoksena voi toimia oppiaineen professori, lähialan professori tai oppiaineen dosentti, jos tämä on toiminut väitöskirjan ohjaajana. Kustoksen tulee olla työsuhteessa Turun yliopistoon.

Tohtoriohjelman koordinaattori tiedottaa asianosaisia päätöksestä ja lähettää ohjeet vastaväittäjälle ja kustokselle.

Väitöskirjan julkaiseminen ja painatus

Väitöskirjan julkaisemiseksi on erilaisia vaihtoehtoja, mm.

  • Turun yliopiston Annales-sarja
  • Tieteellinen kustantaja (esim. kansainvälinen kustantaja, erilaiset tieteelliset seurat, kuten Suomalainen Lakimiesyhdistys, IPR University Center)
  • Omakustanne
  • Pelkästään verkossa julkaistava väitöskirja

Väittelijä päättää pääsääntöisesti itse, millä tavalla hän väitöskirjansa julkaisee. Yleisin toimintatapa on, että väitöskirja sekä julkaistaan verkossa että siitä painatetaan paperinen kirjaversio. Verkkojulkaiseminen edistää tieteen avoimuutta ja tieteellisen tiedon saatavuutta ja on siksi suositeltavaa. Myös painatustuki on sidottu siihen, että väitöskirja julkaistaan myös sähköisesti yliopiston julkaisuarkistossa.

Mikäli väitöskirja painatetaan, väittelijän on huolehdittava väittelyluvan saatuaan siitä, että painettu väitöskirja tulee julkiseen jakeluun viimeistään 10 päivää ennen väitöstilaisuutta.

Katso Ohjeet Turun yliopistossa väittelevälle -> Väitöskirjan julkaiseminen ja painatus -> Jakelu ja julkistaminen

Painatustuki

Väitöskirjatutkija voi hakea tiedekunnalta tukea väitöskirjansa painokustannuksiin. Painatustuen määrä perustuu yliopiston rehtorin päätökseen.

Väitöskirjan painatustuki (painatuksen ja taittamisen tuki), joka ei ole luonteeltaan apuraha, osoitetaan kaikille Turun yliopiston väitöskirjatyöntekijöille. Painatustuki
maksetaan todellisten ja todennettujen kulujen perusteella, kuitenkin enintään 600 euroa. Painatuksessa käytetään Turun yliopiston väitöskirjojen sopimuspainoja. Jos väitöskirjatutkija julkaisee väitöskirjansa vain sähköisesti, painatustuen voi käyttää pelkän taittopalvelun ostamiseen.

Painotalot laskuttavat suoraan tiedekuntaa. Löydät painotalojen yhteystiedot yliopiston ohjeista väittelijalle (Väitöskirjan julkaiseminen ja painatus).

 

Tiedottaminen, väitöstilaisuus ja karonkkaperinne

Tiedekunta tiedottaa väitöstilaisuudesta oikeustieteellisille tiedekunnille ja muille oikeustieteellistä koulutusta antaville yliopistoille. Ole siis yhteydessä tohtoriohjelman koordinaattoriin ja tiedekunnan toimistoassistenttiin hyvissä ajoin ennen väitöstä ja muista laatia väitösilmoitus.

Väitöstilaisuuden kulusta ja pukeutumisesta löydät ohjeita yliopiston sivustolta. Väittelijä, vastaväittäjä ja kustos voivat yhdessä päättää pukeudutaanko väitöstilaisuudessa tummaan pukuun vai frakkiin. Myös tohtorinviittaan voivat pukeutua sellaisen omistavat.

Väittelijä voi halutessaan järjestää perinteisen tohtorinkaronkan vastaväittäjän kunniaksi.

> Ohjeet väittelevälle

Vastaväittäjän lausunto ja väitöskirjan hyväksyminen

Vastaväittäjän tehtävänä on neljän viikon kuluessa väitöstilaisuudesta esittää tiedekunnalle antamassaan lausunnossa joko väitöskirjan hyväksymistä tai hylkäämistä. Vastaväittäjän tulee perustellusti arvioida väitöskirjan laatua. Vastaväittäjän tulee lausunnossaan arvioida tutkimustehtävän ja -ongelman kiinnostavuutta, mielekkyyttä, innovatiivisuutta sekä tieteellistä merkitystä, tutkimuksesta ilmenevää asiantuntemusta omasta tutkimusalasta sekä lukeneisuutta oman oppiaineen ja tieteenalan piirissä laajemminkin, tutkimustyössä tarvittavien menetelmien hallintaa, työn rakennetta, rajausta, viimeistelyä ja tyyliä sekä tekijän kykyä puolustaa tutkimustaan julkisesti.

Tiedekunnan johtokunta päättää väitöskirjan hyväksymisestä vastaväittäjän lausunnon perusteella. Mikäli kaikki tutkintoon kuuluvat opinnot on suoritettu, voidaan väittelijälle kirjoittaa tutkintotodistus tohtorin tutkinnon suorittamisesta. Tutkintotodistus päivätään johtokunnan kokouspäivälle, mikäli muita opintosuorituksia ei ole enää tekemättä.

Lisätietoa väitöskirjan hyväksymisestä, promootiosta ja alumnitoiminnasta löytyy yliopiston sivustolta.

Väitökset

Turun yliopiston Tapahtumat -sivustolta löytyy tulevat väitöstilaisuudet.