Business Innovation Camp on nopea ja osallistava innovointiprosessi, jolla voidaan helposti toteuttaa yliopisto-yritys -yhteistyötä konkreettisen teeman ympärillä. Yhteistyö on yliopiston ohjaama prosessi, jossa toimeksiantaja(t) asettavat aidon liiketoiminnallisen, moniulotteisen haasteen opiskelijatiimeille ideoitavaksi.

Ulkopuolisella näkökulmalla ja vuorovaikutuksella liiketoiminnan kehitystä
Campit ovat vuorovaikutteisia innovointisessioita, joissa opiskelijatiimit perehtyvät yritysten esittämiin haasteisiin ja taustatietoihin ja kehittävät omia uusia ideoita ja ratkaisuja liiketoimintahaasteiden ratkaisemiseksi. Tarvittaessa camp voidaan järjestää verrattain nopealla aikataululla ja se tarjoaa mahdollisuuden tuottaa nopeasti uusia ideoita ja näkökulmia liiketoimintakehityksen tueksi.
Campien tavoitteena on poistaa epävarmuutta uudenlaisen tuotteen, palvelun tai toimintatavan käyttöönottoon liittyen erityisesti liiketoiminnan kysymysten näkökulmasta. Pyrkimyksenä on helpolla ja nopealla tavalla osoittaa toimeksiantajalle uusia realistisia mahdollisuuksia ja kehityssuuntia.
Opiskelijatiimit ovat uteliaita ja motivoituneita lähestymään annettua haastetta eri näkökulmista ja ajatuspoluista muodostuu erilaisia mitä kokeneilla pitkän uran tehneillä asiantuntijoilla. Vuoropuhelu opiskelijoiden ja asiantuntijoiden välillä prosessin ohjaamana luonnostaan seuloo esiin toteuttamiskelpoisia kehityssuuntia. Opiskelijoiden kysymykset, ideat ja esitykset herättävät myös organisaation omat asiantuntijat pohdiskelemaan haasteita uusista näkökulmista.
Suosittelemme erityisesti myös asiakkaan tai partnerin kytkemistä mukaan prosessin. Camp on helppo tapa kerätä epäsuorasti palalutetta omien kumppanien haasteista. Camp on myös mahdollisuus rakentaa työnantajamielikuvaa opiskelijoiden keskuudessa ja se on näköalapaikka uusien kykyjen rekrytointiin prosessin ohessa.
Aiemman palautteen mukaan campeilla osallistujat kokevat erityisen hyödylliseksi käytännön tuntuman saamisen toimeksiantajayrityksen liiketoimintaympäristöstä ja toimialakohtaisten lainalaisuuksien ymmärtämisen. Toimeksiantajalta osallistetaan prosessiin aina useita asiantuntijoita johtoa myöden, jolloin tiimien tuotokset eivät jää irrallisiksi yritysten arjesta.
Työskentely on nopeaa ja tiimien on samanaikaisesti rakennettava niin kokonaiskuvaa kuin yksityiskohtiakin. Camp on helppo keino testata omia taitoja, oppia löytämään oma rooli tiimissä sekä hankkia tietoja asiantuntijoilta ja päätöksentekijöiltä. Campin teemat voivat tarjota inspiraation myös gradulle tai uravalinnoille.

Haluamme campeille aitoja, monimutkaisia aiheita haasteiksi
Turun kauppakorkeakoulu on järjestänyt Business Innovation Campeja vuodesta 2015 alkaen. Vuodesta 2018 alkaen osa on järjestetty myös ulkomailla kansainvälisten kumppanien kanssa.
Tutustu esimerkiksi näihin viimeaikaisten campien toimeksiantajiin sekä asetettuihin haasteisiin:
- MacGregor 2018 kumppanina PSA (Singaporessa) – miten helpottaa ahtaajien työtä konttilaivalla?
- IBM 2019 kumppanina Finnair (Bostonissa) – miten lentoyhtiön keittiöpalveluista voitaisiin kehittää vastuullisemmiksi?
- Roche 2019 kumppanina TYKS - miten voitaisiin edistää syöpätutkimukseen linkittyvien perustutkijoiden sekä kliinisten tutkijoiden verkostoitumista?
- MacGregor 2020 kumppanina China Navigation ja Jurong Port (Singaporessa) – miten parantaa break bulk lastinkäsittelyn tehokkuutta?
- Valmet Automotive 2020 (etätoteutus) – miten parantaa hankintaan liittyvän analytiikan prosesseja?
- MeHeFo -hanke 2022 (8 yrityskumppania) - miten kehittää yksilöllisiä ennakoivasti terveyttä edistäviä ratkaisuja?
- Finnpilot & PSA Marine (Singapore) 2022 - miten voitaisiin digitalisoida ja parantaa luotsauksen toimintaympäristöä kohti etäluotsausta?
- FINMEXINNO 2023 (yhteistyössä yrityskumppanien ja Egade Business Schoolin kanssa Meksikossa) - millä käyttäytymiseen liittyvillä ratkaisuilla voitaisiin estää ja lieventää ylipainoon liittyvyä sairauksia ja haittoja?
- FINMEXINNO 2024 - (yhteistyössä yrityskumppanien ja Egade Business Schoolin kanssa Suomessa) - millä keinoin voidaan edistää kestävää terveyskäyttäytymistä?

Käytännön ohjeita ja aikataulu
- Yliopiston henkilökunta haastattelee toimeksiantajan edustajat kehitystarpeista sekä tukee haastetoimeksiannon suunnittelussa campia varten.
- Sopivimmat mentorit linkitetään mukaan prosessiin sekä laaditaan aikataulu.
- Jokaisesta campista tiedotetaan erikseen yliopiston kanavissa. Kiinnostuneet opiskelijat lähettävät hakemuksen campille osallistumisesta. Tarkoituksena on koota monipuolisia tiimejä kauppakorkeakoulun ja muiden tiedekuntien opiskelijoista toimeksiantajan haaste huomioiden.
- Opiskelijoille järjestetään briefing-sessio, jossa taustoitetaan toimeksiantajasta, ja sen toimialasta sekä campin metodologiasta.
- Innovaatioprosessin ytimenä ovat Design Sprint -menetelmästä muokatut sessiot, joissa keskitytään ymmärtämään asiakkaan ongelmia ja tarpeita. Ideointiin ei lähdetä tyhjästä vaan lähestymistapa ja taustatyö ohjaavat, että ideat pohjautuvat aitoihin signaaleihin toimeksiannon liiketoimintaympäristöstä. Lopputuloksissa tähdätään sekä uutuusarvoon että toteuttamiskelpoisuuteen.
- Tiimit pitchaavat ratkaisunsa laajemmalle yleisölle toimeksiantajan organisaatiosta ja mahdollisista kumppaneista mukaan lukien myös johdon edustajat.
- Prosessin lopputuloksena pitchaus -esitykset havainnollistavat erilaisia mahdollisia kehityspolkuja toimeksiantajalle. Opiskelijoille prosessi avaa uusia mahdollisuuksia ja kontakteja ja ideaalitapauksessa osallistujille tarjoutuu mahdollisuus päästä viemään ideaansa myös käytännössä eteenpäin myöhemmin.
Business Innovation Camp on järjestettävissä yleensä lukuvuoden aikana syyskuun ja huhtikuun välisenä aikana huomioiden tapauskohtaisesti opetukseen, tentteihin ja lomiin liittyvät aikataulut.
Campin toteutus suunnitellaan aiheen ja mukaan linkittyvien osapuolien määrän perusteella tarkoituksenmukaisesti. Tyypillisesti campin sisältyy 1-2 lyhyempää ennakkotapaamista, ja varsinainen innovointileirin osuus vaihtelee yleensä noin 2-4 päivän välillä. Aikataulua myös voidaan hajauttaa joustavasti, ja työskentelystä osia voidaan tehdä etänä. Innovointileirit toteutetaan yleensä ainakin osittain kampuksen ulkopuolella, sisällyttäen myös esimerkiksi vierailuja toimeksiantajayritysten luo.
Kokonaan etätoteutuksena tehtävä innovointileiri hajautetaan useaan n. 22 tunnin sessiota, jossa käytetään esimerkiksi Zoomin ja Miron kaltaisia työkaluja. Toteutus voidaan aikatauluttaa ja suunnitella hyvin joustavasti tarvittaessa.
Palvelun perustoteutuksen hinta kohdeorganisaatiolla on n. 10 000 - 15 000 euroa (+alv), jonka lisäksi kasvotusten tapahtuvalla toteutuksella tulee mahdollisesti tila- ja ruokailukustannuksia, jos yliopiston sovitaan vastaavan niiden järjestämisestä. Toimeksiantaja voi järjestää itse työskentelytilat campia varten tai sitten yliopisto voi hoitaa kaikki käytännön järjestelyt avaimet käteen. Kulut tarkennetaan yksityiskohtaisesti yksittäistä camp -toteutusta koskevassa tarjouksessa.
Kustakin campista tiedotetaan erikseen opiskelijoille yliopiston eri kanavissa esimerkiksi sähköpostein ja sosiaalisen median ryhmissä. Opiskelijat lähettävät lyhyen hakemuksen kunkin campin tarkempienohjeiden mukaisesti. Yleensä campille suositellaan osallistuttavan aikaisintaan toisen opintovuoden aikana, mutta myös hyvin lähellä valmistumista olevat opiskelijat ovat erittäin tervetulleita mukaan. Campin loppuun asti suorittamista vastaan opiskelija voi hakea opintopisteitä, ks. opinto-oppaan kuvaus.