Lääketieteellinen tiedekunta palkitsi lihassairauksien ja akuuttilääketieteen uranuurtajat sekä koe-eläinkurssin

30.11.2020

Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta jakoi vuoden 2020 tunnustuspalkinnot. LT, dosentti, neurologian erikoislääkäri Manu Jokela sai Vuoden 2020 Kliinisen silmän, ja oppimateriaalin tuottajapalkinto myönnettiin koe-eläinkeskuksen verkkokurssille. Vuoden erikoislääkärikouluttajana puolestaan palkittiin akuuttilääketieteen erikoisalan vastuuhenkilö, koulutusylilääkäri Jarmo Lehtonen. 

Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on jakanut 1990-luvulta lähtien tunnustuksia ansiokkaasta toiminnasta tutkimuksen, koulutuksen ja hallinnon saralla. Vuoden 2020 palkinnot luovutettiin maanantaina 30.11.2020.

– Tänä vuonna tiedekunnalle tehtiin iloksemme useita hyvin perusteltuja esityksiä tunnustuspalkintojen saajiksi. On hienoa nähdä, kuinka tehtävilleen omistautuneita osaajia tiedekuntamme piirissä toimii, lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Pekka Hänninen iloitsee.

Kliininen silmä lihassairauksien uranuurtajalle

Vuoden 2020 Kliininen silmä -tunnustuspalkinnon sai LT, dosentti, neurologian erikoislääkäri Manu Jokela tärkeästä työstä lihassairauksien ja niiden taustasyiden ymmärtämiseksi ja tarkemman diagnostiikan kehittämiseksi.

Jokela on yksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lihastautityöryhmän kantavista voimista. Hän kuvasi väitöstutkimuksessaan uuden perinnöllisen lihassairauden (Late-Onse Spinal Motor Neuronopahty, LOSMoN), minkä lisäksi hän on osallistunut myös usean muun perinnöllisen sairauden havaitsemiseen. Jokela on lisännyt merkittävällä tavalla koko Suomen ammattilaisten tietoisuutta ja osaamista lihassairauksien alalla.

– Jokela on ennen kaikkea potilaiden rinnalla kulkija, jolla on kyky myötätuntoon ja sympatiaan. Hänen taitonsa auttaa usein koko sukua, palkintoperusteissa korostetaan. 

Vuoden kliininen silmä jaetaan vuosittain tunnustuksena erityisen onnistuneesta diagnostisesta, hoidollisesta tai hallinnollisesta toiminnasta tai nokkelasta keksinnöstä.

Palkittu opintojakso tuo koe-eläinkurssit verkkoaikaan

Vuoden 2020 Oppimateriaalin tuottajapalkinto myönnettiin Turun yliopiston koe-eläinkeskukselle Suomen ensimmäisen lakisääteisen koe-eläinkoulutuksen verkkokurssin kehittämisestä ja järjestämisestä. Englanninkielinen koe-eläinkurssi järjestettiin ensimmäistä kertaa kokonaan verkkokurssina syyskuussa 2020. 

– Verkkokurssi mahdollistaa tutkijoille ja opiskelijoille joustavan tavan jatkuvan oppimisen ylläpitoon ja osaamisen täydentämiseen eläinten käyttämisessä niin tieteellisissä kuin opetustarkoituksissakin. Kurssi edistää myös valmiuksia työskennellä lääketeollisuudessa, perusteissa todetaan.

Kurssin ansioiksi katsottiin myös se, että koe-eläinkeskus huolehtii eläinten hyvinvoinnista ja koe-eläinten käytön vähentämisestä käyttämällä elävien eläinten lisäksi myös keinotekoisia eläinmalleja opetuksessa. 

Oppimateriaalin tuottajapalkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena erityisen ansiokkaasta työstä tiedekunnassa käytettävän oppimateriaalin kehittämisessä.

Vuoden erikoislääkärikouluttaja on akuuttilääketieteen pioneeri

Vuoden 2020 erikoislääkärikouluttajana palkittiin akuuttilääketieteen erikoisalan vastuuhenkilö, koulutusylilääkäri Jarmo Lehtonen akuuttilääketieteen erikoisalan perustamiseen ja koulutukseen liittyvän pioneerityönsä ansiosta. Lehtonen tekee kliinistä työtä TYKS Akuutissa. 

Lehtonen on kehittänyt kriittisesti sairaiden potilaiden päivystyshoitoa tehokkaaksi, oikea-aikaiseksi, empaattiseksi ja potilaslähtöiseksi nimenomaan erikoislääkärikoulutuksen kautta. Akuuttilääketieteen erikoisalan synnyllä on ollut hänen mielestään merkittävä rooli tämän tavoitteen saavuttamiseksi. 

– Lehtonen on esimerkillinen kouluttaja, joka on merkittävällä tavalla vaikuttanut kokonaisen erikoisalan syntyyn. Hän on omistautunut erikoislääkärikoulutukselle, tinkimättömälle potilastyölle ja suomalaiselle päivystysjärjestelmälle, perusteluissa tähdennetään. 

Lisätietoja: 

LT, dosentti, neurologian erikoislääkäri Manu Jokela, Manu.Jokela@tyks.fi 
Koe-eläinkeskuksen johtaja Emrah Yatkin, emryat@utu.fi 
Akuuttilääketieteen erikoisalan vastuuhenkilö, koulutusylilääkäri Jarmo Lehtonen, Jarmo.Lehtonen@tyksi.fi 

Luotu 30.11.2020 | Muokattu 23.06.2021