Turun yliopisto osallistuu EU:n vihreään viikkoon Elonkirjon juhlaa! -tapahtumalla

07.10.2020

EU:n vihreä viikko, EU Green Week, järjestetään 19.–22. lokakuuta 2020 teemalla luonto ja sen monimuotoisuus. Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa järjestetään lauantaina 17.10. klo 13–14.30 kumppanuustapahtuma ”Celebrate Biodiversity! – Elonkirjon juhlaa!” Tapahtuma on yleisölle avoin ja se striimataan verkossa.

Kasvitieteellisessä puutarhassa järjestettävä tapahtuma on suunnattu koko perheelle. Ohjelmassa on muun muassa europarlamentaarikko Ville Niinistön virtuaalinen tervehdys sekä Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärven koko perheen luento luonnon monimuotoisuudesta. Luennolla on mahdollisuus tutustua näyttävien kuvien kautta Turun yliopiston biodiversiteettitutkijoiden vuoden 2020 aikana nimeämiin tieteelle uusiin eläinlajeihin.  

Tapahtumassa järjestetään myös opastetut kierrokset trooppisten sumumetsien orkideoja esittelevään näyttelyyn ja esillä on lisäksi jännittäviä trooppisia hyönteisnäytteitä. 

Tapahtuma on osa EU:n vihreää viikkoa, jonka tarkoituksena on avoin keskustelu eri sidosryhmien kanssa EU:n ympäristöpolitiikasta. Päätapahtumana on Brysselissä pidettävä politiikkakonferenssi. Tänä vuonna esillä ovat erityisesti EU:n kunnianhimoinen vuoteen 2030 ulottuva biodiversiteettistrategia, sekä pandemiasta elpyminen työpaikkojen ja kestävän kasvun luomisen kautta. 

– Luonto köyhtyy edelleen kiihtyvällä nopeudella, ja jopa miljoona eliölajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon ihmistoiminnan vaikutuksesta. Ihmiskunnan tulisi nopeasti uudistaa suhdetta luontoon ja muuttaa niitä toimintoja, jotka köyhdyttävät luonnon monimuotoisuutta ja laajentavat maapallon ekologista kriisiä. Euroopan vihreän kehityksen ohjelmalla on merkittävä rooli tässä perustavanlaatuisessa yhteiskunnallisessa muutoksessa, professori Ilari Sääksjärvi sanoo.

Tämän vuotinen EU:n vihreä viikko on myös välivaihe valmistauduttaessa biologista monimuotoisuutta koskevaan YK:n yleissopimuksen osapuolikokoukseen (COP 15). Kokous järjestetään keväällä 2021 ja sen tavoitteena on hyväksyä luonnon monimuotoisuutta koskeva kymmenvuotinen globaali toimintasuunnitelma, jonka avulla luonnon köyhtyminen voidaan pysäyttää. 

Ilmoittaudu tapahtumiin!

Elonkirjon juhlaa! -tapahtuma järjestetään Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa lauantaina 17.10. klo 13–14.30. Tapahtuma on yleisöille avoin ja maksuton. 

Koronarajoituksista johtuen kasvitieteellisen puutarhan tapahtumaan on mahdollista ottaa vain 30 osallistujaa, mutta tapahtumaa voi seurata myös virtuaalisesti.

Ilmoittaudu tapahtumaan Konstassa osoitteessa: https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=9945

Tapahtumasta järjestetään verkon välityksellä live-lähetys kasvitieteellisen puutarhan Facebook-sivulla.

Vihreän viikon Brysselin politiikkakonferenssia voi seurata virtuaalisesti ilmoittautumalla tämän linkin kautta: https://www.ubivent.com/register/11/EUGreenWeek2020 

Luotu 07.10.2020 | Muokattu 16.10.2020