Tuore teos osoittaa ikääntyneiden ihmisten ympäristöjen vaikuttavan terveyteen ja hoitotyöhön

16.05.2024

Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen julkaisu nostaa keskusteluun ympäristön merkityksen ikääntyneiden ihmisten terveyden, hoidon ja palveluiden kannalta.

Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen Ikääntyvien ihmisten terveys, hoitotyö ja palvelut -tutkimusalaohjelman tutkijat ovat toimittaneet julkaisun Näkökulmia ikääntyneiden ihmisten ympäristöihin, joka nostaa keskusteluun ympäristön merkityksen ikääntyneiden henkilöiden terveyden, hoidon ja palveluiden kannalta.

– Ympäristön tutkimus hoitotieteen alalla on jäänyt vähäiseksi, vaikka se on yksi hoitotieteen neljästä keskeisestä käsitteestä. Erityisesti ikääntyneiden osalta ympäristön merkitys korostuu, sillä heidän tarpeensa sosiaali- ja terveyspalveluille ovat moninaisia, ja hoitotyö tapahtuu usein arjen ympäristöissä. Ympäristö vaikuttaa sekä ikääntyneiden terveyteen että hoitotyöhön eri tavoin, kertoo professori Riitta Suhonen.

Julkaisun kymmenen artikkelia tarkastelevat ikääntyneiden henkilöiden ympäristöjä monitieteisesti eri tieteenalojen tulokulmista käsin. Mukana ovat niin mediaympäristö ja asuinympäristö yleisemminkin kuin myös erilaiset asumisen ympäristöt silloin, kun sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ovat mukana tarkastelussa. Keskeistä on ympäristön tarkastelu ikääntyvän ihmisen näkökulmasta ja paikallaan ikääntyminen (ageing in place).

– Ympäristöjen tutkimus avaa uusia näkökulmia ikääntyneiden terveyden edistämiseen, hoitotyöhön ja kuntoutumiseen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseen, professori (ma.) Minna Stolt jatkaa.

Julkaisu nostaa esiin myös yhteistyön tärkeyden ikääntyneiden, heidän läheistensä ja ammattilaisten kanssa ympäristöjen kehittämiseksi. Se on olennaista laadukkaan hoidon ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

– Ympäristön tutkimus tarjoaa mahdollisuuksia innovatiivisten ratkaisujen löytämiseen ja ikääntyneiden tarpeisiin vastaamiseen, väitöskirjatutkija Noora Narsakka sanoo.

Julkaisu soveltuu opetukseen, alalla toimiville sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Se on ostettavissa e-kirjana Turun yliopiston verkkokauppa UTUshopissa.

> Näkökulmia ikääntyneiden ihmisten ympäristöihin UTUshopissa

Lisätietoja:

Väitöskirjatutkija Noora Narsakka
noora.narsakka@utu.fi

Luotu 16.05.2024 | Muokattu 16.05.2024