Asiasana: ikääntyneet

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Elämän hoitokodissa ei tulisi olla passiivista: ikääntyneiden liikkumista ja aktiivisuutta voidaan edistää yhteistyöllä

14.09.2023

Hoitokodeissa asuvien ikääntyneiden henkilöiden liikkumista ja fyysistä aktiivisuutta voidaan edistää tekemällä parannuksia yksiköiden tiloissa ja ikääntyneiden henkilöiden mahdollisuuksissa käyttää tiloja itsenäisesti, arkeen kuuluvissa aktiviteeteissa, hoitajien roolissa aktivisuuden ja liikkumisen tukemisessa sekä resursseissa, tulee esiin Turun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa, jossa tutkittiin hoitokodeissa asuvien ikääntyneiden henkilöiden ja siellä työskentelevien hoitajien näkemyksiä.

Muistisairauden kehittyminen on yleistä lonkkamurtumapotilailla (Väitös: EL Roope Jaatinen, 8.9.2023, geriatria)

Lähes neljäsosalla lonkkamurtumapotilaista todettiin muistisairaus uutena diagnoosina leikkauksen jälkeisen kahden vuoden seurannan aikana, toteaa EL Roope Jaatinen väitöskirjassaan. Sairaalahoidon aikainen akuutti sekavuustila ja vajaaravitsemus olivat yhteydessä muistisairauden kehittymiseen.

Itsearviointi auttaa tunnistamaan iäkkäät, joilla on suurentunut riski joutua pitkäaikaishoitoon tai kuolla (LL Anna Viljanen, 17.3.2023, geriatria)

Väestön ikääntyessä on tärkeää tunnistaa ne iäkkäät, joilla on suurentunut riski joutua pitkäaikaishoitoon tai kuolla. LL Anna Viljanen osoitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että itsearviointiin perustuvat mittarit auttavat tunnistamaan nämä iäkkäät ja siten kohdentamaan palvelut tarkemmin.

ENTRY-hanke vahvistaa ikääntyneiden parissa työskentelevien hoitajien työhyvinvointia ja urapolkuja

07.09.2022

Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen uudessa hankkeessa tutkitaan, miten lisätä uransa alussa olevien hoitotyöntekijöiden urapolkuja ikääntyneiden hoitoon. ENTRY-hankkeessa selvitetään, voidaanko työhyvinvointitekijöillä edistää uravalintaa ikääntyneiden hoitoon. Kaksivuotista projektia rahoittaa Työsuojelurahasto.

Verenpaineen lasku seisomaan noustessa lisää kaatumisen riskiä hyväkuntoisillakin iäkkäillä (Väitös: TtM Ulla Hohtari-Kivimäki, 25.2.2022, geriatria)

Tutkimuksessa tarkasteltiin tasapainohäiriöitä ja ortostaattista hypotoniaa kaatumisten riskitekijöinä hyväkuntoisilla kotona asuvilla iäkkäillä. Tutkimuksessa kehitettiin BBS-9-tasapainotesti, joka yksinään ei osoittautunut riittäväksi kaatumisrikin seulontaan. Ortostaattisessa kokeessa 30 sekunnin mittaus seisomaan nousun jälkeen oli luotettavampi kuin kolmen minuutin mittaus arvioitaessa iäkkäiden kaatumisriskiä.

Tutkimuksessa kehitettiin ikääntyneiden potilaiden kunnioittavan kohtaamisen arviointiväline hoitotyössä (Väitös: TtM Jaana Koskenniemi, 3.12.2021, hoitotiede)

TtM Jaana Koskenniemi määritteli väitöstutkimuksessaan kunnioittavaa kohtelua hoitotyössä ikääntyneen potilaan näkökulmasta. Tutkimuksessa kehitettiin arviointiväline, jota testattiin ikääntyneiden sairaalapotilaiden hoidossa. Kunnioittava kohtelu ilmeni erityisesti hoitajien tavassa olla ja toimia ikääntyneiden potilaiden kanssa. Kunnioittava kohtelu oli yhteydessä potilaan terveyskokemukseen ja hoitotyytyväisyyteen.

Etäisyydenpito on heikentänyt hoivakotiasukkaiden ja heidän läheistensä hyvinvointia koronapandemian aikana

22.09.2021

Turun ja Helsingin yliopistojen yhteistutkimuksessa havaittiin koronapandemiaan liittyvän etäisyydenpidon ja eristäytymisen vaikuttaneen hoivakotiasukkaiden ja heidän läheistensä hyvinvointiin monin tavoin. Pandemian aikana tehdyt ratkaisut ovat tutkimuksen perusteella muuttaneet läheisten ja hoivakotien välistä suhdetta.