Normaali spermantuotanto vaatii solujen yhteistyötä (Väitös: MSc Sheyla Cisneros Montalvo, 27.11.2020, fysiologia)

Miesten siemennesteen laatu on huonontunut maailmanlaajuisesti, ja tämä on johtanut miesten hedelmällisyyden häiriöiden lisääntymiseen. Siittiötuotanto on monimutkainen prosessi, jonka aikana solun jakaantuminen, erilaistuminen ja solukuolema ovat tarkoin säädeltyjä. MSc Sheyla Cisneros Montalvo tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan säätelijäproteiineja, jotka ohjaavat kiveksen kehitystä ja siittiötuotantoa. Tutkimus tarjoaa uutta tietoa siittiötuotannon säätelymekanismeista. 

Kives on erittäin monimutkainen kudos, jonka erilaisten solutyyppien määrän laskeminen on hyvin työlästä ja hidasta. Osana Sheyla Cisneros Montalvon väitöstutkimusta kehitettiin virtaussytometriamenetelmä, jonka avulla kiveksen eri solupopulaatioita voidaan tutkia nopeammin ja tehokkaammin kuin aikaisemmin.

– Menetelmä on osoittanut hyödylliseksi jyrsijätutkimuksissa, ja toivomme, että sitä voidaan hyödyntää tulevaisuudessa myös ihmisnäytteisiin, Cisneros Montalvo kertoo. 

Miehen hedelmällisyyttä säätelevät useat proteiinit

USF1- ja RB-proteiinien tiedetään olevan keskeisiä säätelijöitä monissa solujen toiminnoissa kuten rasva-aineenvaihdunnassa ja solusyklin säätelyssä. 

Cisneros Montalvo osoitti tutkimuksessaan, että USF1-geenin poistaminen johti siittiöiden tuotannon heikentymiseen ja lopulta hedelmättömyyteen. 

– Tutkimuksessa selvisi lisäksi, että USF1 säätelee kantasolujen uusiutumisen ja erilaistumisen välistä tasapainoa. Tämän vuoksi sillä on tärkeä rooli hedelmällisyyden ylläpitämisessä, Cisneros Montalvo selittää. 

Tutkimusryhmä on aikaisemmin osoittanut, että RB-proteiini on välttämätön siittiötuotannon tukisolujen toiminnalle. Ilman RB-proteiinia siittiöiden kehitys pysähtyy. 

– Väitöstyössäni tutkin RB-proteiinin säätelyä tarkemmin ja havaitsin, että E2F3-transkriptiotekijä säätelee tukisolujen toimintaa yhdessä RB-proteiinin kanssa, Cisneros Montalvo lisää.

PLVAP-proteiini osallistuu kiveksen hormonaaliseen säätelyyn

PLVAP-proteiini on soluspesifinen endoteliaalinen kalvoproteiini, joka ilmentyy aukkoisissa ja ikkunallisissa kalvoissa endoteelisoluissa. Se säätelee verisuonten läpäisevyyttä, valkosolujen läpäisyä ja verisuonten muodostusta eri kudoksissa. Cisneros Montalvon väitöstutkimuksessa PLVAP-proteiinin poisto kiveksestä johti siittiöiden tuotannon häiriintymiseen. 

– Jatkotutkimuksissa havaitsimme kiveksen tuottavan proteiinin poiston jälkeen liian vähän sukupuolihormoneita. Osoitimmekin, että PLVAP osallistuu kiveksen kehityksen ja toiminnan hormonaaliseen säätelyyn, Cisneros Montalvo kertoo. 

***
MSc Sheyla Cisneros Montalvo esittää väitöskirjansa ”Old Acquaintances and new perspectives into testicular development and function” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 27.11.2020 klo 12 (Turun yliopisto, Educarium, Edu 3 -luentosali, Assistentinkatu 5, Turku). 

Tilaisuutta on mahdollista seurata etäyhteyden avulla.

Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Serge Nef (University of Geneva, Sveitsi) ja kustoksena professori Jorma Toppari (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on fysiologia.

Koronavirustilanteen vuoksi väitöstilaisuuden yleisömäärä paikan päällä on korkeintaan 50 henkilöä.

Turun yliopisto seuraa aktiivisesti koronavirustilannetta ja viranomaisten ohjeita. Yliopisto päivittää ohjeitaan tilanteen mukaan. Ohjeet ja linkit löytyvät osoitteesta: utu.fi/koronavirus

Väittelijän yhteystiedot: p. 0444050891, secimo@utu.fi 

Väittelijän kuva

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä.

Luotu 23.11.2020 | Muokattu 23.11.2020