Asiasana: RNA

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Uusi laajakirjoinen viruslääke voi auttaa taistelemaan pandemioita ja virusmuunnoksia vastaan (Väitös: FM Kiira Kalke, 17.3.2023, virusoppi)

09.03.2023

siRNA-parvi on uusi lääkehoitomuoto, joka hyödyntää hiljentäviä RNA-molekyylejä. FM Kiira Kalken Turun yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan siRNA-parvi avaa mahdollisuuden uudenlaiseen virusten muuntautumista kestävään lääkehoitoon ja nopeaan lääkekehitykseen. Uuden viruslääkkeen tarve kumpuaa etenkin uusien ja uhkaavien virusten uhasta. Esimerkiksi miljoonat koronavirukselle altistuneet ja covid-19-tautiin sairastuneet olisivat tarvinneet toimivaa lääke- tai estohoitoa.

Ratkaisu nukleiinihappojen synteesin muinaiseen ongelmaan mahdollistaa entistä tehokkaampien kohdennettujen viruslääkkeiden kehittämisen

17.03.2021

Turun yliopiston ja yhdysvaltalaisen Penn State -yliopiston tutkijaryhmien yhteistutkimuksessa on selvinnyt, miten elävät organismit erottavat RNA:n rakennusosat DNA:n rakennusosista. Löydös mahdollistaa uusien viruslääkkeiden suunnittelun. Tutkimusartikkeli julkaistiin korkeimman julkaisuluokan Nature Communications -lehdessä.