Asiasana: teknologian tohtoriohjelma (DPT)

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Autonomisten robottiparvien energiatehokkuutta voidaan kehittää ruuhkatietoisilla muodostelmanhallinta- ja törmäyksenestoalgoritmeilla (Väitös: MSc Jawad Yasin, 18.11.2022, tietotekniikka)

MSc Jawad Yasin keskittyi väitöskirjassaan järjestelmien energiatehokkuuden optimointiin, jonka päätavoitteena on yksittäisellä akunlatauksella saavutettavan tehtäväkeston lisääminen. Kehitetyillä ruuhkatietoisilla muodostelmanhallinta- ja törmäyksenestoalgoritmeilla saavutettiin merkittäviä, yli 50% säästöjä energiankulutuksessa verrattuna perinteisiin lähestymistapoihin.

Pitkä vokaali opitaan havaitsemaan nopeasti – konsonanteille sama aika ei riitä (Väitös: FM Antti Saloranta, 5.11.2022, fonetiikka)

Kahden päivän kuuntele ja toista -laboratorioharjoittelulla voidaan saada aikaan selkeitä muutoksia aivojen kyvyssä erotella vieraan kielen lyhyitä ja pitkiä vokaaleja. Konsonanttien pituuden havaitsemiseen vastaavan mittainen harjoitus ei sen sijaan vaikuta. Vokaalien osalta tulos on yhteneväinen myös pidemmällä kielikurssilla saatavien oppimistulosten kanssa.

Entsyymi-inhibiittoreiden kehityksestä apua kestävään maatalouteen ja syöpähoitoihin (Väitös: MSc Nirmal Poudel, 21.10.2022, biokemia)

Glutationitransferaasit ovat tärkeitä entsyymejä, joilla on keskeinen rooli solujen suojaamisessa erilaisilta uhilta, mukaan lukien vierailta kemikaaleilta (ksenobiootit). MSc Nirmal Poudelin väitöstutkimuksessa määritettiin neljän eri kasveista ja nisäkkäistä peräisin olevan glutationitransferaasin kiderakenteet röntgenkristallografiatekniikalla.

Uudenlaisia juomia kotimaisista omena- ja päärynälajikkeista (Väitös: DI Wenjia He, 7.10.2022, elintarvikekehitys)

Paikallisten lajikkeiden ja epätyypillisten hiivojen käyttö tarjoavat uudenlaisen lähestymistavan juomien valmistamiseen. DI Wenjia Hen väitöstutkimus tuo uutta tietoa kotimaisten omenalajikkeiden ja uusien päärynälajikkeiden koostumuksesta ja soveltuvuudesta alkoholijuomien valmistukseen, sekä erikoishiivojen vaikutuksesta tuotettujen juomien ominaisuuksiin.

Pelitutkimuksella olisi paljon annettavaa kuoleman lähestymiseen (Väitös: FM Tomi Suovuo, 22.6.2022, tietojenkäsittelytiede)

Nousussa oleva pelitutkimus tutkii kysymystä siitä, mitä pelit ovat. Digitaalisista sovelluksista esimerkiksi ns. todellisuusoppaista osa on selkeästi pelejä ja osa ei. Moni pelikehitystyökalu olisi kuitenkin tehokkaasti hyödynnettävissä minkä tahansa todellisuusoppaan käytettävyyden ja käyttökokemuksen kehittämiseen.

Tekoäly mahdollistaa tulevaisuuden tehokkaammat raskaudenaikaiset seulontaohjelmat (Väitös: FM Aki Koivu, 1.4.2022, tietojenkäsittelytiede)

Neuroverkkopohjaiset tekoälymallit ovat saavuttaneet riittävän kehitysasteen, että niiden hyödyntäminen raskaudenaikaisessa seulontakäytössä on mahdollista. FM Aki Koivu arvioi väitöskirjassaan näiden mallien soveltuvuutta raskauden haitallisten lopputulemien ennustamiseen, jokaisen asianomaisen näkökulmasta.