Asiasana: Fysiikka

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Huoli vihapuheen leviämisestä johti suurhankkeeseen – nuorten työpajoissa pohditaan yhteiskunnallista vaikuttamista

29.01.2020

Utopiaako? on Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahaston suurhanke, jonka toteuttavat Turun AMK ja Turun yliopisto. Turun yliopiston ja Turun AMK:n Taideakatemian opiskelijat ja opettajat tuottavat toisen asteen opiskelijoille maalis-toukokuussa 2020 elämyksellisiä taidelähtöisiä työpajoja, joissa käsitellään ympäristökysymyksiä, rakentavaa vuorovaikutusta ja osallisuutta yhteiskunnassa.

Väittelijä kehitti uuden menetelmän geomagneettisten myrskyjen ennustamiseen (Väitös: MSc Dheyaa Ameri, 19.12.2019, fysiikka)

Aurinkomyrskyt vaikuttavat haitallisesti teknisiin järjestelmiin sekä avaruudessa että Maan päällä. MSc Dheyaa Ameri selvitti väitöskirjassaan geomagneettisten myrskyjen riippuvuutta Auringon koronan massapurkausten ominaisuuksista sekä suurienergiaisen hiukkassäteilyn yhteyksiä massapurkauksiin ja Auringon radiosäteilyyn. Lisäksi Ameri tutki mahdollisuutta käyttää hiukkashavaintoja geomagneettisten myrskyjen ennustamiseen.

Fysiikan päivillä luentoja, tiede-esityksiä ja työpajoja 29.10.

22.10.2019

Kaikille avoin Fysiikan päivä -tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden tutustua paikalliseen tieteen tekemiseen ja ajankohtaisiin fysiikan aiheisiin. Turun yliopistolla järjestettävässä tapahtumassa kuullaan, miten tämän vuoden Nobel-voittajat ovat muuttaneet käsitystämme maasta ja maailmankaikkeudesta, tutustutaan aitoon fysiikantutkimuksen laboratorioon ja seurataan innostavia tiede-esityksiä.

Väittelijä kehitti ratkaisuja staattisen sähkön aiheuttamiin jauheteollisuuden ongelmiin (FM Janne Peltonen, 25.5.2019, fysiikka)

Teollisissa prosesseissa, joissa käsitellään toisiaan vasten hankautuvia eristäviä jauheita, esiintyy lähes aina merkittävissä määrin sähköistä varautumista. Tämä aiheuttaa ongelmia esimerkiksi jauheiden kuljetukseen, sekoitukseen ja pakkaamiseen. Janne Peltonen tutki Turun yliopistoon tekemässään fysiikan alan väitöskirjassa uusia menetelmiä, joilla voidaan mitata hankausvarautumisen vaikutusta jauheiden ja jauheseosten käyttäytymiseen.

Sähkökapselointi voi parantaa suun kautta annettavien niukkaliukoisten lääkeaineiden imeytymistä elimistöön (Väitös: FM Jorma Roine, 9.2.2019, fysiikka)

Monet lääkeaineet liukenevat veteen huonosti, jolloin niiden imeytyminen elimistöön voi suun kautta annettaessa estyä. Tällaisissa tapauksissa on käytettävä muuta lääkkeen antotapaa toivotun vaikutuksen saavuttamiseksi. Turun yliopistossa väittelevä Jorma Roine on tutkinut rinnakkaissuuttimin tehtävää sähköstaattista kapselointia menetelmänä vangita lääkeaine mikrokuljettimiin helppoliukoisessa olomuodossa. Menetelmä voisi mahdollistaa entistä useamman niukkaliukoisen lääkeaineen antamisen myös suun kautta.

Uusia näkökulmia monimutkaisten kvanttiverkkojen ymmärtämiseen (Väitös: FM Johannes Nokkala, 1.12.2018, fysiikka)

Nykyään arkitodellisuutemme on täynnä verkkoja. Niitä muodostavat esimerkiksi lentoyhteydet, ihmisten kaveruussuhteet sosiaalisessa mediassa ja nettipalvelimet. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tutkijat ovat keskittyneet enenevässä määrin myös kvanttimekaanisista systeemeistä koostuviin verkkoihin. Johannes Nokkala tarkasteli Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa vuorovaikuttavien kvanttisysteemien muodostamia verkkoja.

 

Tutkimus tuo uutta tietoa Auringon koronan massapurkauksista (Väitös: MSc Firas Al-Hamadani, 8.8.2018, fysiikka)

MSc Firas Al-Hamadanin Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa on tutkittu Auringon koronan massapurkauksiin liittyviä suurienergiaisia hiukkasia ja radiopurkauksia. Korona on Auringon ulompi kaasukehä, jossa myös aurinkotuuli syntyy. Tutkimuksessa selvitettiin lisäksi Auringon ja avaruuden prosessien sekä koronan massapurkausten keskinäiset vuorovaikutukset.