SIMHE – Koulutus- ja ohjauspalvelut maahanmuuttajille
Turun yliopiston SIMHE-palvelut tarjoaa koulutus- ja uraohjausta maahanmuuttajien korkeakoulutukseen ja siihen liittyvissä työelämän kysymyksissä. Lisäksi SIMHE-palveluihin kuuluu suomen kielen pienryhmä- ja yksilöopetusta sekä työhaku- ja kielitutkintovalmennuksia suomeksi. Ohjaus ja koulutukset toteutetaan kasvokkain, luokassa tai etäyhteydellä (Zoom, Teams).
Tervetuloa verkostoomme!
Turun yliopisto on yksi Suomen SIMHE-vastuukorkeakouluista (Supporting Immigrants in Higher Education in Finland). Lue lisää SIMHEstä Opetushallituksen verkkosivuilta.
Koulutukset ja ohjauspalvelut
Turun yliopiston SIMHE-palvelut järjestää keväällä 2023 neljä suomen kielen tutkintoihin valmentavaa lyhytkurssia. Ne järjestetään tiistai- ja keskiviikkoiltapäivisin Zoom-etäyhteyden välityksellä. Koulutuksessa käytetään Moodle-oppimisympäristöä.
Kielitutkintovalmennukset on suunnattu korkeakoulutetuille maahanmuuttaneille ja korkeakouluopiskelijoille, joiden äidinkieli ei ole suomi.
Ensisijaisesti valmistaudutaan yleisten kielitutkintojen (YKI) suomen kielen testiin, mutta kurssi sopii myös valtionhallinnon kielitutkintoon osallistuville. Valmennuksessa keskitytään vastaustekniikkaan ja tehdään harjoituksia tutkintojen kaikilta neljältä osa-alueelta: tekstin ja puheen ymmärtäminen sekä kirjoittaminen ja puhuminen.
Yhdelle kurssille valitaan hakemuksen ja haastattelun perusteella seitsemän osallistujaa. Etusijalla ovat kielitutkintoon ilmoittautuneet hakijat.
KESKITASO (kielitaito B1–B2), 10.–18.1. klo 13.00–15.30.
YLIN TASO (kielitaito B2–C2), 7.–15.2. klo 16.00–18.30.
KESKITASO (kielitaito B1–B2), 28.2.–8.3. klo 16.00–18.30.
KESKITASO (kielitaito B1–B2), 18.–26.4. klo 16.00–18.30 Hakulomake on osoitteessa https://ty.fi/simhe-ktv4-2023. Hae kurssille viimeistään pe 14.4. klo 12.00.
Syksyn valmennuksista tiedotetaan viimeistään kesäkuussa.
Ohjelma
1. tapaamiskerta – Valmistautuminen kielitutkintoon; tuottamisen osakokeiden vastausten rakentaminen; kirjoittamisharjoituksen tehtävänanto.
2. tapaamiskerta – Tekstin ja puheen ymmärtämisen osakokeiden harjoittelu palautekeskusteluineen.
3. tapaamiskerta – Puhumisen osakokeen studio-osan mielipidepuheenvuorojen ja lyhyiden tilanteiden harjoittelu ja palaute.
4. tapaamiskerta – Puhumisen osakokeen simuloidun keskustelun (KT) tai haastattelun (YT) harjoittelu ja palaute.
***
> Katso yleisten kielitutkintojen tutkintopäivät ja ilmoittautumisajat OPH:n sivulta https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/tutkintopaivat-ja-paikat
> Katso ilmoittautuminen valtionhallinnon kielitutkintoon OPH:n sivulta https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/kieli-ja-kaantajatutkinnot/valtionhallinnon-kielitutkinnot
Aiotko hakea työpaikkaa Suomesta ja suomen kielellä?
Tiedätkö, mistä etsiä sopivia työpaikkoja?
Kaipaatko ohjausta cv:n ja työhakemusten laatimisessa?
Haluatko harjoitella työhaastattelua ja saada palautetta siitä?
Haku kevään 2023 valmennuksiin on päättynyt.
RYHMÄ 1: maanantaisin 30.1.–27.2. klo 13.00–16.00.
RYHMÄ 2: keskiviikkoisin 15.3.–12.4. klo 16.00–19.00.
Syksyn valmennuksista tiedotetaan kesäkuussa.
- ryhmä- ja yksilötapaamiset toteutetaan Zoom-etäyhteyden välityksellä, ryhmätapaamiset kerran viikossa
- valmennukset ovat suomenkielisiä, osallistumisen edellytyksenä vähintään taitotaso A2
- ryhmään valitaan korkeintaan 10 osallistujaa hakemuksen ja haastattelun perusteella
Kysy lisätietoja osoitteesta simhe@utu.fi.
OHJELMA
1. tapaamiskerta: Työnhakuprosessi ja -asiakirjat sekä työpaikkailmoitukset
2. tapaamiskerta: Hakemuksen ja ansioluettelon ohjeistus; työhaastatteluun valmistautuminen
3. tapaamiskerta: Simuloidut työhaastatteluharjoitukset (yksilöaika)
4. tapaamiskerta: Palaute työhaastatteluharjoituksista
5. tapaamiskerta: Työnhaun kanavat ja apuvälineet sekä työnhakuvideon tekeminen
Lisäksi sovitaan yksilöohjausaika työnhakuasiakirjojen viimeistelyyn.
Kieliklinikka tarjoaa yksilöohjausta ja pienryhmäopetusta korkeakoulutetuille maahanmuuttajille ja ei-äidinkielisille korkeakouluopiskelijoille. Ohjaus ja opetus on suunnattu etenkin akateemisten opintojen ja työelämän tarpeisiin.
Kieliklinikan toimintamuotoja ovat
- täsmäkielituki eli yksilöllisten tarpeiden perusteella räätälöity henkilökohtainen ohjaus
- pienryhmäopetus eli akateemista kielitaitoa kehittävät, osittain alakohtaisesti painotetut lyhytkurssit
- kertaluonteinen ohjaus
Opetus ja ohjaus on tarkoitettu erityisesti sellaisille opiskelijoille/henkilöille, joilla on jo melko hyvä suomen kielen taito (alkaen taitotasosta B1) ja joiden on vaikea löytää tasoaan vastaavaa ja yksilöllistä suomen kielen opetusta.
Kieliklinikka järjestää kaksi kurssia kevätlukukaudella 2023.
Kurssi I: Tekstitaitokurssi
- MITÄ?
- Tekstitaitokurssilla osallistujat kehittävät tietoisuuttaan erilaisista teksteistä ja tekstien sosiaalisesta luonteesta. Kurssilla harjoitellaan erilaisten tekstien tulkintaa, analysoidaan tekstien rakenteita ja ilmaisutapoja ja mietitään tekstien välistä kommunikaatiota. Lisäksi kurssilla kerrataan akateemiselle asiatyylille ominaisia kielioppiasioita.
- MISSÄ?
- Ensisijaisesti lähiopetuksena Turun yliopistolla, Zoom-mahdollisuus tarvittaessa. Lisätietoa ilmoittautumisen yhteydessä.
- MILLOIN?
- 16.1.–9.3.2023 maanantaisin kello 14.00–15.30 ja torstaisin kello 12.15–13.45
- KENELLE?
- Sellaisille henkilöille, joilla on jo melko hyvä suomen kielen taito (noin B1). Kurssilla on rajallinen määrä paikkoja. Jos olet kiinnostunut kurssista, täytä taustatietolomake osoitteessa https://ty.fi/simhe-kk22 viimeistään 12.1.2023.
Kurssi II: Kirjoituskurssi
- MITÄ?
- Kirjoituskurssilla käydään läpi teksteihin ja kirjoittamiseen liittyvää sanastoa ja käsitteistöä. Tutustumme erilaisiin teksteihin ja perehdymme tekstikokonaisuuden rakentamiseen, yhtenäisen tekstin kirjoittamiseen ja asiatyylin perusteisiin. Kurssi koostuu kirjoittamisen teoriasta ja käytännön kirjoitusharjoituksista. Kirjoitusharjoituksissa on mahdollista keskittyä oman tason tai tarpeiden (esim. työ tai opiskelu) mukaisiin teksteihin.
- MISSÄ?
- Ensisijaisesti lähiopetuksena Turun yliopistolla, Zoom-mahdollisuus tarvittaessa. Lisätietoa ilmoittautumisen yhteydessä.
- MILLOIN?
- 16.3.–15.5.2023, maanantaisin (20.3.–15.5.) kello 14.00–15.30 ja torstaisin (16.3.–13.4.) kello 12.15–13.45
- KENELLE?
- Sellaisille henkilöille, joilla on jo melko hyvä suomen kielen taito (noin B1). Kurssilla on rajallinen määrä paikkoja. Jos olet kiinnostunut kurssista, täytä taustatietolomake osoitteessa https://ty.fi/simhe-kk22 viimeistään 10.3.2023.
Jos olet kiinnostunut kieliklinikan ohjauksesta ja opetuksesta lukuvuonna 2022–2023, täytä taustatietolomake osoitteessa https://ty.fi/simhe-kk22.
Voit saada koulutus- ja uraohjausta joko verkossa etäyhteydellä tai International House Turun tiloissa
Etäohjaus:
- voit varata ajan joko sähköpostilla osoitteesta simhe@utu.fi tai suoraan Turun yliopiston SIMHEn varauskalenterista
- ajanvarauksen jälkeen saat sähköpostissa ohjeet ja verkkolinkin joko Zoomiin tai Teamsiin
Lähiohjaus:
- lähiohjauksia on joka toinen torstai klo 12.30–15.30 International House Turussa (IHT) Kauppatorin Monitorissa, osoitteessa Aurakatu 8
- voit varata ajan joko IHT:n Alkuinfosta, asiakasohjaajilta tai sähköpostitse osoitteesta simhe@utu.fi