Asiakkaana kirjastossa

Turun yliopiston kirjasto on kaikille avoin tieteellinen kirjasto. Kuka tahansa voi asioida kirjastossamme ja hyödyntää verkkopalvelujamme. Kirjaston palveluja käyttäessäsi sitoudut noudattamaan käyttösääntöjämme.

Kirjastokortti

Näin saat kirjastokortin
Kirjastokortin saat maksutta mistä tahansa kirjastoyksiköstämme. Kirjastokortin saaminen edellyttää henkilöllisyystodistusta ja Suomessa olevaa kotiosoitetta.

Kirjastokortiksi käyvät myös muiden yliopistojen ja korkeakoulujen viivakoodilliset kirjasto- ja opiskelijakortit - kortti täytyy aktivoida kirjastossa ennen käyttöä.

Kirjastokorttisi on henkilökohtainen. Kortin haltijana olet vastuussa kortilla lainatusta aineistosta ja sitoudut noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. 

Jos korttisi katoaa tai osoitteesi muuttuu, ilmoita siitä meille mahdollisimman pian kirjasto@utu.fi.

PIN-tunnus

Kirjautuaksesi Volter-tietokantaan tarvitset lainaajatunnuksen eli kirjastokortissa olevan numerosarjan sekä PIN-tunnuksen, jonka oletus on syntymäaikasi (ppkkvv).

Volter-tietokannan omissa tiedoissa voit myös vaihtaa PIN-tunnuksen.

Jos unohdat henkilökohtaisen PIN-tunnuksesi, saat uuden tunnuksen ainoastaan kirjaston asiakaspalvelusta. Otathan henkilöllisyystodistuksesi mukaan.

Kirjastokortti älypuhelimessa

Volterin Omista tiedoista löydät kirjastokorttisi viivakoodin. Avaamalla viivakoodin älypuhelimesi ruudulle voit lainausautomaatilla käyttää puhelintasi kirjastokortin sijaan.

Aineiston lainaaminen ja käyttö

Laina-ajat

Laina-ajat vaihtelevat kirjastoittain ja aineistoittain.

Yleisimmät laina-ajat

 • kurssikirjat 14 pv 
 • kirjat 28 pv
 • lehdet 14 pv
 • Opiskelijalla, jolla on todettu lukemiseste, on oikeus kurssikirjojen pidennettyyn laina-aikaan. Ensimmäiseen lainakertaan lisätään 1 viikon pidennys. Lisätietoja kirjaston esteettömyydestä ja saavutettavuudesta

Kurssikirjojen yö- ja viikonloppulainat

 • lainataan kirjaston viimeisen aukiolotunnin aikana
 • palautus klo 10 mennessä seuraavana arkipäivänä samaan kirjastoon, josta kirja on lainattu (Huom. Opettajankoulutuslaitoksen kirjaston yölainojen palautus Raumalla klo 11 mennessä)
 • kurssikirjojen yö- ja viikonloppulainoja voi lainata myös päivän ajaksi jolloin teos pitää palauttaa kirjastoon samana päivänä ennen sulkemisaikaa
 • lainaa ei voi uusia

Lainattavien läppärien, tablettien ja laskinten laina-ajat löydät Kirjaston tilat ja laitteet -sivulta.

Uusiminen
 

Automaattinen uusinta

28 vuorokauden lainat uusiutuvat automaattisesti vuoden ajan mikäli niihin ei tule varauksia.
 
Automaattinen uusinta ei koske kurssikirjoja. Ne voit uusia itse
 • Volter-tietokannassa
 • sähköpostitse kirjasto@utu.fi
 • puhelimitse
 • kirjaston palvelupisteissä
 • Chatin kautta
Automaattinen uusinta ei koske myöskään yö- ja viikonloppulainoja.
 
Uusi lainasi viimeistään eräpäivänä ennen kirjaston sulkeutumista. Kirjastosta riippumaton tekninen häiriö ei vapauta myöhästymismaksujen maksamisesta. Automaattinen uusinta ei onnistu, jos olet lainakiellossa.
 

Eikö uusiminen onnistu?

Lainaa ei ole mahdollista uusia, jos
 • kirjaan on tehty varaus
 • olet lainakiellossa
 • kyseessä on yö- ja viikonloppulaina
 • olet uusinut lainan 99 kertaa
Volterissa on 15 minuutin huoltokatko joka ilta klo 21-22. Jos omiin tietoihisi kirjautuminen ei tällöin onnistu, kokeile hetken kuluttua uudelleen.
Palautus
Voit palauttaa lainasi
 • mihin tahansa Turun kampusalueen kirjastoon alla olevia poikkeuksia lukuun ottamatta. Huomaathan, että Turun kampusalueen kirjastoista lainattuja kirjoja ei voi palauttaa Rauman tai Porin kampuskirjastoihin eikä myöskään päinvastoin.
 • postitse (lainaajan vastuulla) kirjastoon

Yö- ja viikonloppulainat palautetaan siihen kirjastoon tai sen kirjaston palautuslaatikkoon, josta ne on lainattu.

Myöhästymismaksuja alkaa kertyä aina sen jälkeen, kun lainan omistajakirjasto on mennyt eräpäivänä kiinni. Jos jätät lainojasi kirjaston ulkopuolella sijaitsevaan palautuslaatikkoon, lainat palautetaan vasta seuraavana kirjaston aukiolopäivänä.
Palautuskehotukset

Muistutamme sinua sähköpostitse

 • kerran lainojesi lähestyvästä eräpäivästä
 • kolme kertaa jo myöhässä olevista lainoista

Muistathan seurata itse lainojesi erääntymistä. Eräpäivät voit käydä tarkistamassa Volter-tietokannan Omat tiedot -sivulta

Vaikka muistutukset eivät saapuisikaan perille väärän osoitteen tai esimerkiksi sähköpostin toimimattomuuden takia, on asiakas aina vastuussa lainojensa eräpäivien seuraamisesta sekä mahdollisista myöhästymismaksuista.

Maksut ja verkkomaksaminen

Maksut

Myöhästymismaksuja kertyy palveluhinnastomme mukaisesti. Jos sinulla on maksamattomia maksuja yhteensä 10 € tai enemmän, olet lainakiellossa. Lainakielto on voimassa kaikissa kirjastoissamme.
 
Lainakieltoon joutuu myös jos

 • laina on myöhässä 28 vrk
 • kurssikirjalaina on myöhässä 14 vrk
 • yö- tai viikonloppulaina on myöhässä

Lainakielto poistuu kun lainakiellon aiheuttaneet lainat palautetaan ja/tai myöhästymismaksut maksetaan.

Voit maksaa kertyneet maksusi

 • verkkopankissa (Volter Classicin Omat tiedot -sivulla)
 • pankkikortilla tai yleisimmillä luottokorteilla (Feeniks-kirjasto, Educariumin kirjasto, Kauppakorkeakoulun kirjasto, Teutorin kirjasto sekä Porin yliopistokeskuksen kirjasto)
 • Quantumin ja Calonian kirjastoissa ei ole maksumahdollisuutta
 • Rauman kampuksen kirjastossa maksutavat ovat käteinen ja korttimaksu

Kirjasto perii maksun myös kadonneesta tai turmellusta julkaisusta sekä laskun lähettämisestä. Jos asiakas on jo korvannut aineiston ja tämän jälkeen palauttaa sen, kirjasto ei ole velvollinen hyvittämään korvausta asiakkaalle.

Verkkomaksaminen

Verkkomaksaminen tapahtuu Volter Classicin Omat tiedot -sivulla. Verkkomaksaminen on mahdollista kaikkien suomalaisten pankkien verkkopalveluissa sekä Visa- ja Mastercard-luottokorteilla. Verkon kautta maksettaessa maksut voi suorittaa vain kokonaisuudessaan. Maksuja voi maksaa vain klo 0.05-21.40 välisenä aikana.

Maksut voi suorittaa vain kirjoista, jotka on joko palautettu tai uusittu. Jos et pysty uusimaan lainojasi itse, voit pyytää lainojen uusintaa kirjastosta sähköpostitse: kirjasto@utu.fi.

Maksunvälityspalvelun toteuttajana ja maksupalveluntarjoajana toimii Paytrail Oyj (2122839-7) yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa. Paytrail Oyj näkyy maksun saajana tiliotteella tai korttilaskulla ja välittää maksun kirjastolle. Paytrail Oyj:llä on maksulaitoksen toimilupa.

Paytrail Oyj, y-tunnus: 2122839-7
Innova 2
Lutakonaukio 7
40100 Jyväskylä
Puhelin: 0207 181830
www.paytrail.com

E-aineistojen käyttö

E-aineisto on käytettävissä Turun yliopiston verkossa tai etäkäyttönä kotikoneelta. Etäkäyttö on mahdollista yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle utu-tunnuksella kirjautumalla.

 • Turun yliopistollisen keskussairaalan henkilökunta voi käyttää e-aineistoja TYKS:n verkossa 
 • Avoimen yliopiston opiskelijat - käyttäjätunnus, tulostus ja oikeudet e-aineistoihin
 • Asiakkaat ilman utu-tunnuksia voivat käyttää e-aineistoja kirjaston asiakaskoneilla ja aineistoja on mahdollista myös tulostaa aineistokohtaisten rajoitusten puitteissa. Osa e-aineistoista on käytettävissä vain utu-tunnuksella.
 • E-aineistojen käyttö - e-kirjaopas

 

Laskutus
Kirjasto lähettää asiakkaalle erääntyneistä lainoista kolme palautuskehotusta. Jos asiakas ei reagoi palautuskehotuksiin, kirjasto lähettää kirjeitse ilmoituksen lainojen siirtämisestä laskutukseen. Mikäli asiakas ei palauta myöhästyneitä lainoja kaksi viikkoa siirtoilmoituksen lähettämisen jälkeen, lainat siirtyvät laskutukseen.
 
Jos lainat joutuvat laskutukseen ja asiakas tämän jälkeen palauttaa kirjat, kirjasto hyvittää 80 prosenttia palautetun kirjan korvausmaksusta. Myöhästymismaksut ja käsittelykulut jäävät kokonaan asiakkaan maksettavaksi.
 
Jos asiakas on jo maksanut palauttamattomista lainoista saamansa laskun ja vasta tämän jälkeen palauttaa laskutetut lainat, kirjasto ei ole velvollinen hyvittämään maksettua laskua asiakkaalle.
 
Hoitamattoman laskun perintä siirretään perintätoimistolle.
Kampusten välinen lainaaminen (Turku, Rauma, Pori)

Volter-tietokannassa näkyvät Turun kampuksella sijaitsevien kirjastojen lisäksi myös Opettajankoulutuslaitoksen kirjaston aineistot Raumalla sekä Porin yliopistokeskuksen kirjaston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen sekä ja kauppakorkeakoulun Porin yksikön aineistot.

Aineistoja on mahdollista lainata kampusten välillä kirjaston kaukopalvelun kautta. Täytä tilauslomake verkossa tai ota yhteyttä sähköpostitse kaukopalvelu@utu.fi. Palvelusta peritään kirjaston palveluhinnaston mukainen maksu.

Saavutettavuus

Kirjaston tavoitteena on tehdä kirjastopalveluiden käyttö mahdollisimman esteettömäksi ja aineistot saavutettaviksi.

 • Jos sinulla on lukemiseste, voit saada pidennyksen kurssikirjan laina-aikaan.
 • Jos sinulla on liikuntaeste, voit tilata haluamasi kirjat yhteen toimipisteeseen.
 • Lukemisesteinen opiskelija on myös oikeutettu käyttämään Celian palveluja.
 • Lisäksi kirjaston verkkopalvelut ovat käytettävissäsi 24/7 ja e-aineistojen etäkäyttö on mahdollista utu-tunnuksella.

Lisätietoja kirjaston esteettömyydestä ja saavutettavuudesta sekä toimintaohjeet löydät Kirjaston saavutettavuus ja estettömyys -sivulta.

Aineiston varaukset ja tilaukset

Tee varaus

Lainassa oleviin kirjoihin voit tehdä maksuttoman varauksen joko itse tai ottamalla yhteyttä kirjastoon. Huomaathan, että hyllyssä olevaa kirjaa ei voi varata.

Kun teet varauksen, etsi ensin varattavan kirjan tiedot Volter-tietokannasta ja kirjaudu sisään lainaajatunnuksellasi ja PIN-tunnuksellasi.

Saat tiedon sähköpostitse, kun varauksesi on noudettavissa. Varaus noudetaan siitä kirjastosta, jonka kokoelmaan kirja kuuluu. Jos haluat varata kirjan toiselta kampukselta, ota yhteyttä kirjaston kaukopalveluun kaukopalvelu@utu.fi. Kaukopalvelu on maksullista. Palveluhinnasto

Varatun kurssikirjan noutoaika on 3 arkipäivää sen palautumisesta, muiden kirjojen 5 arkipäivää. Varatut kirjat noudetaan itsepalveluhyllystä ja lainataan lainausautomaatilla.

Jos et halua noutaa teosta itsepalveluhyllystä, lisää varausta tehdessäsi kommenttikenttään teksti "Ei itsepalveluhyllyyn, noudetaan asiakaspalvelupisteestä".

Tilojen ja laitteiden varausohjeet

Tee varastotilaus

Kun teet varastotilauksen, etsi ensin kirjan tiedot Volter-tietokannasta ja kirjaudu sisään lainaajatunnuksellasi ja PIN-tunnuksellasi. Kirjatumisen jälkeen näkyville tulee Tee varastotilaus -painike.

Varastotilauksia noudetaan varastosta kerran päivässä arkipäivisin. Voit noutaa varastotilauksesi seuraavana arkipäivänä (ma-pe) klo 14 alkaen.
 • Kotiin lainattava materiaali noudetaan itsepalveluhyllystä ja lainataan lainausautomaatilla.
  • Jos et halua noutaa teosta itsepalveluhyllystä, lisää tilausta tehdessäsi kommenttikenttään teksti "Ei itsepalveluhyllyyn, noudetaan asiakaspalvelupisteestä".
 • Varastotilauksia pidetään noudettavana viikon ajan.
 • Pieni osa Feeniks-kirjaston aineistosta on etävarastoissa, joista varastotilaukset haetaan torstaisin.
Tee pienpainatteiden varastotilaus

Pienpainatteet sijaitsevat ja ovat käytettävissä Turun yliopiston sanomalehti- ja pienpainatepalveluissa Raisiossa. Saat aineiston käyttöösi tekemällä varastotilauksen.

 • Tee varastotilaus lomakkeella
 • Tilattu aineisto on käytössäsi tilausta seuraavana aukiolopäivänä klo 10 alkaen (keskiviikoisin klo 12 alkaen).  Huom! Tilattu aineisto on käytettävissä ainoastaan sanomalehti- ja pienpainatepalveluissa Raisiossa eikä tilauksia toimiteta muihin kirjastoyksiköihin.
 • Varastotilaukset ovat noudettavissa viikon ajan
Tee sanomalehtien varastotilaus

Painetut sanomalehdet sijaitsevat ja ovat käytettävissä Turun yliopiston sanomalehti- ja pienpainatepalveluissa Raisiossa. Saat aineiston käyttöösi tekemällä varastotilauksen.

 • Tee varastotilaus lomakkeella
 • Tilattu aineisto on käytössäsi tilausta seuraavana aukiolopäivänä klo 10 alkaen (keskiviikoisin klo 12 alkaen).  Huom! Tilattu aineisto on käytettävissä ainoastaan sanomalehti- ja pienpainatepalveluissa Raisiossa eikä tilauksia toimiteta muihin kirjastoyksiköihin.
 • Varastotilaukset ovat noudettavissa viikon ajan
Tee artikkelitilaus Kuopion Varastokirjastosta

Varastokirjasto on ottanut käyttöön Koha-kirjastojärjestelmän 18.6.2019 alkaen. Vaihdoksen vuoksi artikkelikopioiden tilaamisen tapa on muuttunut.

Jatkossa artikkelitilaukset tehdään kirjaston kaukopalvelun kautta. Sähköiset artikkelikopiot varastokirjastosta ovat edelleen maksuttomia, muualta tilattujen jäljenteiden hinnan voit tarkistaa kirjaston palveluhinnastosta.

Voit tilata artikkelin kaukopalvelun verkkolomakkeella.

Voit myös ottaa yhteyttä kirjaston kaukopalveluun : kaukopalvelu@utu.fi tai puh. 029 4503721, 050 431 0924

Kaukopalvelu ja aineiston saatavuus muualta

Turun seudun kirjastot

Turussa on monta kirjastoa, joten kaipaamasi aineisto voi löytyä yllättävän läheltä. Elektronisten aineistojen käyttö on usein mahdollista paikanpäällä kirjastossa. Tarkista aineistojen saatavuus kunkin kirjaston omasta tietokannasta:

Åbo Akademin kirjasto

Turun ammattikorkeakoulun kirjasto

Turun kaupunginkirjasto

Vapaasti verkossa olevat aineistot

Monet organisaatiot tallentavat kaikille avoimia julkaisuja julkaisuarkistoihin. Tutustu erilaisiin keinoihin löytää rinnakkaistallenteita ja vapaasti luettavissa olevia open access -artikkeleita Avoimen saatavuuden oppaasta.

Avoimen saatavuuden opas

Kaukopalvelu kirjaston asiakkaille

Voit jättää tilauksen

Kaukopalvelutilaus on sitova. Kun tilaus on tehty, on asiakkaan maksettava tilauskulut, vaikkei kirjaa noudettaisikaan. Lainan uusiminen on mahdollista, jos teokseen ei ole varauksia

Kaukopalvelutilaukset eivät ole asiakkaan katseltavissa,  vaan kaukopalvelulla on oma rekisteri, jossa on tiedot kirjoista ja asiakkaista. Tarvittaessa käänny kaukopalvelun puoleen.

Kaukopalvelu sijaitsee Feeniks-kirjastossa.
Postiosoite: Turun yliopiston kirjasto / Kaukopalvelu 
20014 TURUN YLIOPISTO

Palveluhinnasto

Kaukopalvelu muille kirjastoille

Kaukopalveluohjeet muille kirjastoille

Rehtorin päätöksen mukaan Turun yliopiston myyntilaskutuksessa otetaan käyttöön 15 €:n (alv 0 %) pienlaskutuslisä 1.7.2016 alkaen. Laskutuslisän suuruus perustuu laskutuksen aiheuttamiin kuluihin ja sen suuruus tarkistetaan vuosittain. Pienlaskutuslisä lisätään laskuihin, joiden veroton loppusumma on alle 100 €. Turun yliopiston kirjaston kaukopalvelu laskuttaa asiakkaita puolivuosittain/vuosittain.

Tilauksen voi jättää

Kaukopalvelu sijaitsee Feeniks-kirjastossa.
Postiosoite: Turun yliopiston kirjasto / Kaukopalvelu 
20014 TURUN YLIOPISTO

Turun yliopiston kirjastosta tilattujen kaukolainojen rajoitukset

 • lainat voi uusia kymmenen kertaa
 • kaukolainaksi lähetettyjä Fennica-kokoelman teoksia saa ainoastaan lukusalikäyttöön
 • kurssikirjoja lähetetään kaukolainaksi vain Turun yliopiston opiskelijoille
 • opinnäytteitä (graduja yms.) kaukolainataan vain lukusalikäyttöön
 • elektronisesta aineistosta lähetetään kopioita, mikäli lisenssiehdot sen sallivat

Kausijulkaisujen lainattavuus

 • Fennica-kokoelma lainaa aikakauslehtiä lukusalikäyttöön lehtien kunnon ja ilmestymisajan mukaan
 • vuotta vanhempia Genera-kokoelman aikakauslehtiä saa lukusalikäyttöön
 • yleisaikakauslehtiä, kuten Hymy, Suosikki jne. kaukolainataan vain tieteellistä tutkimustyötä varten kirjaston harkinnan mukaan
 • sanomalehtiä ei lähetetä kaukolainaksi

Turun yliopiston kirjaston verkkolaskutusosoite

 • OVT-tunnus: 003702458963
 • Y-tunnus: 0245896-3
 • Verkkolaskuoperaattori:OpusCapita Group Oy
 • operaattorivälittäjätunnus: 003710948874
 • Mikäli ette vielä voi toimittaa verkkolaskuja, laskut pyydetään toimittamaan osoitteeseen: Turun yliopisto, PL 7245, 01051 LASKUT.
 • laskuun viitteeksi: kirjasto/kaukopalvelu
 • laskuun liitteeksi kopiot siihen sisältyvistä kaukopalvelupyynnöistä


Palveluhinnasto

 

Tieteen keskellä
Kirjasto neuvoo ja auttaa