Logistiikan päästötietoa päätöksenteon tueksi

23.01.2023

Hiilidioksidipäästöjen (CO2) vähentäminen on ajankohtainen ja akuutti teema miltei kaikille yrityksille. Turun kauppakorkeakoulu tekee tutkimus- ja kehitysyhteistyötä Wiima Logistics Oy:n kanssa ja tutkii logistiikan päästölaskennan käytäntöjä nyt ja tulevaisuudessa.

Lähtökohtana tutkimustyölle ovat logistiikkapalveluja käyttävien rahdin omistajien tietotarpeet ja selvityksen kohteena logistiikka-alalla käytössä olevat tavat tuottaa päästötietoa. Hanke on Wiima Logisticsille merkittävä ponnistus kohti läpinäkyvän ja luotettavan päästötiedon tarjoamista. Yhtiön toimitusjohtaja Heikki Heinonen kertoo Wiiman syventävän hankkeessa osaamistaan CO2-laskennan saralla. ”Haluamme tarjota luotettavaa tietoa asiakkaillemme logistiikan CO2-päästöjen vähentämiseen ja mahdollistaa päästöjen huomioimisen osana ennakoivaa päätöksentekoa” painottaa Heinonen.
 
Apulaisprofessori Tomi Solakivi Toimitusketjujen johtamisesta kertoo, että vuonna 2023 on odotettavissa EU:lta tiukennuksia kuljetusten päästöohjaukseen. Teema on siis erittäin ajankohtainen ja etenkin kansainvälistä liiketoimintaa tekeville yrityksille merkittävä haaste; miten vastata sekä asiakkaiden odotuksiin että sääntelyn vaatimuksiin päästöjen vähentämisestä. Kestävä kehitys on Turun kauppakorkeakoululle keskeinen tutkimusteema. "Haluamme olla mukana rakentamassa kestävämpää tulevaisuutta ja tuottamassa tietoa yritysten vastuullisuustekojen tueksi" kertoo tutkimusjohtaja Taina Eriksson Disruptiolaboratoriosta.
 
Hanke on käynnistynyt tammikuussa 2023 ja työ jatkuu kevääseen 2024. Hanke tuottaa avoimesti saataville tietoa logistiikan päästölaskennan tilanteesta vuonna 2023 ja tulevaisuuskuvista. Wiima Logistics Oy on saanut tutkimus- ja kehityshankkeelle Business Finlandin myöntämää  NextGenerationEU tukea.

Rahoittajan logo

Lisätietoja:

Taina Eriksson, tutkimusjohtaja, Disruptiolaboratorio, taina.eriksson@utu.fi
Heikki Heinonen, toimitusjohtaja, Wiima Logistics Oy, heikki.heinonen@wiima.fi

 

Luotu 23.01.2023 | Muokattu 24.01.2023