Museologian opiskelijoiden suunnittelema näyttely avautuu Sibelius-museossa

01.04.2022

Sibelius-museossa avautuu tiistaina 5.4.2022 ”Soitinten kielillä” -näyttely, joka on toteutettu yhteistyössä Turun yliopiston museologian opiskelijoiden kanssa. Näyttelyssä pääsee tutustumaan neljään harvemmin nähtyyn kielisoittimeen. Näyttely on esillä 30.9.2022 saakka.

Näyttelyssä esitellään neljä kielisoitinta Sibelius-museon kokoelmien kätköistä. Vaikka koulukantele, virsikantele, plank ja havaijinkitara ovat nykypäivän ihmisille tuntemattomia soittimia, niiden tarinat kertovat paljon 1800- ja 1900-lukujen maailmasta. 

Kielisoitinten matkassa kuljetaan Suomesta Pohjoismaihin ja Atlantin valtameren yli Yhdysvaltoihin. Soitinten tarinat kietoutuvat muun muassa virsien ja kirkkomusiikin historiaan, äänitysteollisuuden kasvuun ja musiikin sähköistymiseen, kolonialismiin sekä viihteen historiaan. 

Esillä olevista soittimista havaijinkitara lienee tunnetuin ja laajalle levinnein. Sen kehittäjänä pidetään itseoppinutta havaijilaista muusikkoa Joseph Kekukua, joka teki soitinta tunnetuksi niin levyillä kuin kiertueillaan ympäri maailman. Suomessa soittimen teki tunnetuksi esiintyjä ja monitaituri Onni Gideon Tervonen, jonka soittoa kuultiin 1950-luvulla muiden muassa klassikkokappaleessa Tiikerihai. 

Havaijinkitaran lisäksi näyttelyssä esitellään kolme vähemmän tunnettua soitinta. Virsikanteletta teki tunnetuksi ruotsalainen pastori Johannes Dillner. Historian marginaaliin jäänyt Juhani Pohjanmies suunnitteli useita kymmeniä soittimia, joista näyttelyssä esitellään koulukantele. Pohjanmiehen laaja tuotanto koostuu 400 sävellyksestä ja 40 suunnitellusta soittimesta. Tämä on ensimmäisiä näyttelyitä, joka nostaa esille tämän unohdetun renessanssihahmon. Tut Taylor kehitti plank-kielisoittimen alun perin yhdysvaltalaiseen viihdeohjelmaan, mutta se jäi kuriositeettiin verrattavaksi harvinaisuudeksi. 

Näyttelyn työstäminen yhteistyössä Sibelius-museon kanssa alkoi jo viime syksynä, ja se on toteutettu osana museologian opetusta. Syksy käytettiin tiedonhakuun ja soitinten tutkimiseen, kevään aikana on keskitytty näyttelyn suunnitteluun ja toteutukseen. Lisäksi projektiin kuuluu työpajoja turkulaisille koululaisille sekä Sibelius-museon sivuilla julkaistavia blogikirjoituksia, jotka syventävät näyttelyn teemoja.  

Näyttelyn pienimuotoiset avajaiset järjestetään Sibelius-museolla tiistaina 5.4. klo 11. Opiskelijat ovat silloin tavattavissa. Tämän jälkeen näyttely on avoinna museon aukioloaikojen mukaisesti. 

Sibelius-museon aukioloajat museon sivuilla: 
https://sibeliusmuseum.fi/fi/tule-meille/aukioloajat/ 

Lisätietoja:

Eemu Laurila
eemila@utu.fi
040 039 2709 

Aino Jämsä
amjams@utu.fi
044 018 1835 

Luotu 01.04.2022 | Muokattu 01.04.2022