Tiede- ja taidetapahtuma Aboagora saa elokuussa uuden muodon

15.06.2020

Tieteitä ja taiteita yhdistävässä Aboagora-tapahtumassa uppoudutaan tänä vuonna veteen. Aboagora järjestetään Sibelius-museossa sekä online-tapahtumana 19.–21. elokuuta 2020. Ilmoittautuminen tapahtumaan alkaa 15.6.

Kymmenettä kertaa järjestettävä symposium saa tänä vuonna uuden etä- ja livetapahtumaa yhdistävän hybridimuodon koronaviruspandemian vuoksi. Symposium järjestetään Sibelius-museossa, mutta osa ohjelmasta toteutetaan virtuaalisesti.

– Koko tapahtuma live-striimataan ja tallennetaan, joten sitä on mahdollista seurata vaikka laiturin nokassa veden ympäröimänä, projektitutkija Liisa Lalu kuvaa.

Maasta veden äärelle

Aboagora jatkaa viisivuotista The Five Rings -teemakokonaisuutta, jonka lähtökohdat ovat japanilaisen Miyamoto Musashin (宮本 武蔵, n. 1584–1645) elämänfilosofiaa ja kenjutsua käsittelevä The Book of Five Rings (Go Rin no Sho 1645) -teoksessa. Se jakautuu viiteen kirjaan, joista jokainen tarkastelee yhtä taistelun ja elämän elementtiä: maa, vesi, tuli, tuuli ja tyhjyys.

– Tapahtumakokonaisuuden tavoitteena on elementtien kautta herättää uusia ajatuksia tieteistä ja taiteista, kertoo Aboagora-työryhmän jäsen, muusikko ja populaarikulttuurin tutkija Kimi Kärki.

Vuonna 2020 Aboagora siirtyy teemakokonaisuudessa painavasta ja konreettisesta maan elementistä virtaavaan veteen. Symposiumissa syvennytään vedenalaiseen maailmaan ja elämään, tutkitaan maan ja veden rajoja ja sekä pohditaan veden olemusta ja siihen liittyviä uskomuksia.

Keynote-puhujia eri puolilta maailmaa, työpajoja ja musiikkia

Aboagora-tapahtuma koostuu keynote-luennoista sekä erilaisista työpajoista. Tämän vuoden ensimmäinen pääpuhuja eli agoristi on haiden ja ihmisten kohtaamisia ja ”sharkmaniaa” tutkiva historioitsija Janet M. Davis (University of Texas at Austin). Torstaina vedenalaisesta maailma puhuu muun muassa ”Järven tarina” -elokuvasta tunnettu ohjaaja ja käsikirjoittaja Marko Röhr. Kolmantena vuorossa ovat arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun historian professori Carola ­Hein (TU Delft), arkkitehti ja tutkija Negar Sanaan Bensi (TU Delft) ja kaupunkisuunnittelija Jens Jorritsma, jotka paneutuvat siihen, miten vesi on palvellut, tukenut ja muokannut yhteiskuntia ja infrastruktuuria ihmiskunnan historiassa. 

Aboagora huipentuu kansainvälisesti palkitun israelilaisen kirjalija David Grossman ja kääntäjä ja uskontotieteilijä Natalie Lantz (Uppsala University) dialogiin, jossa he keskustelevat Grossmanin uudesta syyskuussa suomeksi ilmestyvästä romaanista “Med mig leker livet” (אתי החיים משחק הרבה).

Työpajoissa paneudutaan veteen tieteen ja taiteen menetelmillä. Aiheita ovat mm. Seilin saaren elämä, arkeobiologia, veden henget, Aurajoki ja Itämeri. Symposiumissa nähdään varta vasten Aboagoralle tehty, lyhennetty versio Lynda Radleyn näytelmästä The Art of Swimming. Se kertoo Mercedes Gleitzestä, joka vuonna 1927 ylitti ensimmäisenä naisena Englannin kanaalin uiden. Symposiumin jokaisena päivänä kuullaan myös veden inspiroimaa musiikkia.

Aboagora on ilmainen, mutta tapahtumaan osallistuminen edellyttää ilmoittautumista.

Aboagoran toteuttavat yhteistyössä Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaine, Åbo Akademin säätiön yhteydessä toimiva Donner-instituutti, Åbo Akademi sekä Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia. Aboagoraa rahoittavat vuonna 2020 Koneen Säätiö ja Svenska Kulturfonden.

Luotu 15.06.2020 | Muokattu 15.06.2020