Tieteellisgastronominen ruokaklubi käynnistää syyskautensa – syyskuun klubissa sukelletaan aistimusten maailmaan yhdessä taiteen kanssa

12.08.2025

Turun yliopiston Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksen, Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston ja Agronomiliitto ry:n yhteistyössä järjestämä Tieteellisgastronominen ruokaklubi palaa kesätauolta neljän tapahtuman syyskaudella. Ensimmäinen klubi-ilta järjestetään keskiviikkona 10.9.2025 klo 17–19, ja se tarjoaa osallistujille ainutlaatuisen yhdistelmän tiedettä, ruokaa ja taidetta.

Syyskuun tilaisuudessa ruokaklubi tekee kiinnostavan yhteistyön Toisissa Tiloissa -esitystaidekollektiivin kanssa. Klubi-illassa pohditaan ihmisen aistimaailmaa ja sen kautta syntyviä kokemuksia – mutta näkökulmaa laajennetaan myös muihin olentoihin, niin todellisiin kuin kuviteltuihinkin. Illan taiteellinen osuus liittyy Toisissa Tiloissa -kollektiivin Humanoiditila-näyttelyyn, joka avautuu Turun Kriittisessä galleriassa 8.8.2025.

Tiedettä, taidetta ja aisteja

Syyskuun klubi-illassa kootaan yhteen ruokakokemuksen monitieteinen pohdinta, ruoan aistinvarainen kokemus, ja taiteellinen eläytyminen.

Illan aloittaa luento aisteista ja siihen liittyvä aistinvarainen arviointi. Ihmisen aistimuksia – näköä, kuuloa, hajua, makua ja tuntoaistiuksia – peilataan myös muiden lajien ja olentojen kokemuksiin. Esitystaidekollektiivin ohjauksessa osallistujat pääsevät pohtimaan, miltä maailma voisi tuntua jonkun toisen näkökulmasta.

Kolme paikkakuntaa, yksi kokemus

Tieteellisgastronominen ruokaklubi toteutetaan yhtäaikaisesti kolmella paikkakunnalla: Helsingissä Agronomiliiton Agronomitalo, Pohjoinen Makasiinikatu 6, 5. krs, Turussa Aistikattila-moniaistilaboratorio, Medisiina D, Kiinanmyllynkatu 10, Seinäjoella Timo-luokka, Frami C, 2. krs, Kampusranta 9

Tilaisuuksiin osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista paikkarajoitteiden vuoksi.

Syksyn 2025 ajankohdat ja teemat

  • 10.9.2025 aiheena ruoan moniaistinen kokemus ihmisen ja vähän muidenkin olioiden kokemana, yhteistyö Toisissa tiloissa -esitystaidekollektiivin kanssa
  • 8.10.2025 aiheena Kalman karamellit, luennoitsijana tutkija ja tietokirjailija Hannele Klemettilä-McHale
  • 5.11.2025 aiheena leipäjuuston ääni
  • 3.12.2025 aiheena luonnonkalasäilykkeet.

Toisissa tiloissa -kollektiivi, info@toisissatiloissa.net

Luotu 12.08.2025 | Muokattu 12.08.2025