Tutkija valokeilassa: Sini Mickelsson

05.10.2023

Oikeustieteellisen tiedekunnan Tutkija valokeilassa -uutissarjassa esittelyvuorossa on projektitutkija Sini Mickelsson (os. Laajala).

Tehtävä tiedekunnassa: Väitöskirjatutkija ja projektitutkija IDA-tutkimushankkeessa
Suoritetut tutkinnot: Oikeustieteen maisteri (Turun yliopisto)
Kiinnostuksen kohteet
Tutkimukseni keskiössä on EU:n datalainsäädäntö, erityisesti arkaluonteisten henkilötietojen uudelleenkäytön ja jakamisen oikeutukset tietosuojaoikeudellisesta näkökulmasta. Yleisesti olen kiinnostunut erityisesti informaatio- ja teknologia oikeuteen sekä digitaalisiin oikeuksiin liittyvistä kysymyksistä. 

Kuvaile urapolkuasi. Miten olet päätynyt nykyiseen tehtävääsi?

Valmistuin Turun yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta oikeustieteen maisteriksi vuonna 2017. Sain valmistuessani mahdollisuuden osallistua tiedekunnassa silloin käynnissä olleeseen tutkimusprojektiin (Making MyData Real: Living labs) ja sitä kautta päädyin myös hakemaan väitöskirjatutkijaksi. Päädyin kuitenkin useaksi vuodeksi kokopäiväisesti tietosuoja-asiantuntijan tehtäviin. Palatessani vanhempainvapaalta 2021 satuin huomaamaan, että IDA-tutkimushankkeeseen haettiin projektitutkijaa, ja koska tämä sopi hyvin omien tutkimusintressieni kanssa yhteen, päädyin hakemaan tehtävää. Aloitin IDA-hankkeessa syksyllä 2021 ja jatkoin samalla aiemmin kesken jääneen tohtorintutkintoni edistämistä.  

Sini Mickelsson taustalla Calonian kirjastoa.

Sini Mickelsson toivoo, että voisi olla tutkijana ja asiantuntijana yhteiskunnalle hyödyksi ja olla mukana rakentamassa parempaa maailmaan.

Millaisten projektien (tai projektin) parissa työskentelet parhaillaan?

IDA eli Intiimiys datavetoisessa kulttuurissa -tutkimushankkeessa teen tutkimusta tietosuojaoikeudellisiin kysymyksiin liittyen (erityisesti henkilötietojen käytön ja jakamisen oikeutukset) sekä muun muassa tutkin monitieteellisen tutkimusryhmän osana tietovuotoja oikeudellisesta näkökulmasta. 

Ovatko kiinnostuksen kohteesi muuttuneet opiskelujesi jälkeen?

Olin opiskeluaikoina hyvin kiinnostunut tietosuojaoikeuden lisäksi immateriaalioikeuksista ja olen niistä edelleen kiinnostunut, mutta nykyään enimmäkseen datan näkökulmasta. IDA:n myötä olen pohtinut aiempaa enemmän ihmisoikeusnäkökulmaa, joka täydentää hyvin muuten aika teknologiakeskeistä näkökulmaani. 

Jos et olisi tutkija, missä ammatissa olisit?

Jos en olisi tutkija, tekisin varmaan tietosuoja-asiantuntijan töitä kokopäiväisesti. Opintoaikoinani ajattelin ryhtyväni tietosuojavastaavaksi ja olen niitä töitä myös tehnyt maisteriopintojeni jälkeen. Tulevaisuudessa haluan työskennellä laajasti datalainsäädännön parissa erilaisissa tehtävissä.

Mistä innostut?

IDA:ssa olen saanut tehdä töitä monitieteellisesti, yhteistyössä eri alojen lahjakkaiden tutkijoiden kanssa, eri näkökulmia yhdistellen ja se on mielestäni erittäin mielenkiintoista. Teknologia ja datan hyödyntämismahdollisuudet innostavat ja toki myös toisaalta pelottavat minua, ja se saa minut toimimaan. Isossa kuvassa toivon, että voin olla tutkijana ja asiantuntijana yhteiskunnalle hyödyksi ja osaltani olla mukana rakentamassa parempaa maailmaan omille lapsilleni sekä meidän jälkeemme jääville sukupolville. 

Luotu 05.10.2023 | Muokattu 05.10.2023