Haluatko kokeilla kirjoittamista eri lajien mukaan ja saada tukea oman kirjoittajalaatusi löytämiseen? Haluaisitko oppia ymmärtämään kirjoittamista laaja-alaisesti historian, kulttuurin ja yhteiskunnan näkökulmasta?

Turun yliopiston luovan kirjoittamisen opinnot perehdyttävät monipuolisesti erilaisiin kirjoittamisen lajeihin ja niiden sekoituksiin. Opinnoissa harjoitellaan niin kaunokirjallisuutta kuin luovaa tietokirjallisuutta edustavien tekstien kirjoittamista. Opit suunnittelemaan ja kehittämään omaa tekstiäsi sekä tukemaan muita kirjoittajia heidän käsikirjoitustensa parissa.

Avoimena yliopisto-opetuksena järjestettävät opinnot sopivat kaikille kiinnostuneille pohjakoulutuksesta riippumatta.

Luovaksi kirjoittajaksi Turun yliopiston opinnoilla? Katso haastatteluvideo!

>> Katso video YouTubessa

Luovan kirjoittamisen perusopinnot 25 op

Perusopinnoissa tutustutaan kirjallisen kulttuurin käytäntöihin, kirjoitetaan erilaisia tekstejä ja analysoidaan sekä omia että julkaistuja tekstejä. Opinnoissa opitaan tuntemaan kirjallisuuden traditioita ja kehitetään ymmärrystä kirjoittamisen taustalla vaikuttavista historiallisista ja kulttuurisista tekijöistä. Opinnoissa harjaannut tavoitteelliseen tekstin tuottamiseen ja toisten kirjoittamien tekstien erittelyyn ja arviointiin.

Opintokokonaisuus sisältää seuraavat opintojaksot:

  • Johdatus luovaan kirjoittamiseen 5 op
    • Johdatus luovaan kirjoittamiseen 2 op,
      Turun yliopistossa maksuttomana tutustumiskurssina syksyllä 2024
    • Kirjoittaminen prosessina 3 op
  • Kirjoittamisen lajit I:
    • Luova kirjoittaminen ja tieto I, 5 op
    • Draaman kirjoittaminen ja dramaturgiset rakenteet I, 5 op
    • Proosa ja kerronnan keinot I, 5 op
    • Runous ja kielen taide I, 5 op

Opintojen sisältö ja opetusohjelmat: Tutustu opintojen sisältöön, opetus- ja opiskelutapoihin sekä aikatauluihin opinto-oppaassa, ks. Toteutukset (sininen palkki).

> Opinto-opas

LÄHIOPETUS TURUN YLIOPISTOSSA
Perusopinnot järjestetään Turun yliopistossa ilta-aikaan pidettävänä lähiopetuksena. Opinnot alkavat 10.9.2024 ja opetus kestää yhden lukuvuoden. Voit tutustua opintoihin osallistumalla maksuttomalle Johdatus luovaan kirjoittamiseen 2 op -kurssille 10. - 17.9.

Ilmoittautuminen: Opintokokonaisuuden kiintiö 36 opiskelijaa, Johdatus-jakson kiintiö 50 opiskelijaa, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä. Johdatus-jakson aikana voi ilmoittautua koko perusopintoihin kiintiön rajoissa. Tarkista ajat, opintomaksut ym. ilmoittautumispalvelusta.

> Ilmoittautuminen perusopintoihin 9.8. - 1.9.2024
> Ilmoittautuminen Johdatus luovaan kirjoittamiseen -jaksolle 9.8. - 8.9.2024 (maksuton)
> Ilmoittautuminen perusopintoihin (Johdatus-kurssille ilmoittautuneet) 11. - 15.9.2024

OPINNOT YHTEISTYÖOPPILAITOKSISSA
Perusopinnot tai yksittäisiä opintojaksoja on tarjonnassa seuraavissa yhteistyöoppilaitoksissa niiden omien aikataulujen mukaan: Espoon työväenopisto (Omnia), Helsingin seudun kesäyliopisto, Paasikivi-Opisto, Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto, Porin seudun kansalaisopisto, Päijät-Hämeen kesäyliopisto, Tampereen kesäyliopisto.

Ilmoittautuminen: Kysy lisätietoja ja ilmoittaudu ensin suoraan opinnot järjestävään opistoon. Saat opistolta ohjeet ilmoittautumiseen avoimen yliopisto-opetuksen ilmoittautumispalvelussa.

Luovan kirjoittamisen aineopinnot 35 op

Aineopinnot on tarkoitettu perusopinnot suorittaneille. Opintojen tavoitteena on laaja-alaistaa, syventää ja yksilöidä kirjoittamiseen liittyvää tietoa ja taitoa. 

Opinnoissa perehdytään kirjallisen kulttuurin erityiskysymyksiin ja opiskelija omaksuu ammattimaisen kirjoittamisen edellyttämiä taitoja. Opiskelija harjaantuu asennoitumaan kirjoittamiseen itseohjautuvasti ja omaa erityislaatuaan tunnistaen. Tavoitteena on myös, että opiskelija ymmärtää kirjoittamisen pitkäjänteisyyttä ja tavoitteellisuutta vaativana monivaiheisena prosessina ja osaa auttaa muita kirjoittajia kehittämään tekstiään palautteenannon avulla.

Opintokokonaisuus sisältää seuraavat opintojaksot:

  • Kirjoittamisen lajit II, 20 op:
    • Luova kirjoittaminen ja tieto II, 5 op
    • Draaman kirjoittaminen ja dramaturgiset rakenteet II, 5 op
    • Proosa ja kerronnan keinot II, 5 op
    • Runous ja kielen taide II, 5 op
  • Vapaavalintaiset kirjoittamisen opinnot, 15 op: valitaan opintotarjonnasta yksi vapaavalintainen jakso (5 op) sekä seminaari (10 op):
    • Kirjallisuuden kenttä ja vaikuttaminen 5 op
    • Kirjoittaminen julkaistavaksi 5 op
    • Kritiikki ja debatti 5 op
    • Luovan kirjoittamisen pedagogiikka 5 op
    • Tekoäly ja teksti 5 op
    • Tekstin kehittäminen ja kustannustoimittaminen 5 op
    • Ideasta käsikirjoitukseksi - aineopintojen seminaari 10 op

Opintojen sisältö: Tutustu opintojen sisältöön, opetus- ja opiskelutapoihin sekä aikatauluihin opinto-oppaassa. 

> Opinto-opas

LÄHIOPETUS TURUN YLIOPISTOSSA
Aineopinnot alkavat alustavan suunnitelman mukaan syyskuussa 2025 ilta-aikaan järjestettävänä lähiopetuksena. Opetus kestää kahden lukuvuoden ajan. Tarkemmat tiedot julkaistaan touko-kesäkuussa 2025.

OPINNOT YHTEISTYÖOPPILAITOKSISSA
Aineopinnot tai opintojaksoja on lukuvuonna 2024 - 2025 tarjonnassa seuraavissa yhteistyöoppilaitoksissa: Espoon työväenopisto (Omnia), Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto, Päijät-Hämeen kesäyliopisto.

Ilmoittautuminen: Kysy lisätietoja ja ilmoittaudu ensin suoraan opinnot järjestävään opistoon. Saat sen jälkeen opistolta ohjeet ilmoittautumiseen avoimen yliopisto-opetuksen ilmoittautumispalvelussa.

”Oli hauskaa nähdä, miten erilaisia kirjoittamistapoja ja tyylejä on olemassa, ja itsekin kokeilla, kuinka kirjoittaminen sujuu minkäkin tyylin mukaan.”

"Olen omaksunut suunnitelmallisen kirjoittamistavan. En enää odota
inspiraatioita, vaan etsin tietoisesti kirjoittamisen lähtöpisteen, aiheen, teeman tai idean, jota lähden kehittelemään.”

"Sain uusia avartavia työkaluja itselleni kirjoittajana. Opinnoissa pääsi ohjatusti kokeilemaan työskentelyä, joka perustui tiedonhakuun ja tiedon hyödyntämiseen omassa tekstissä. Tieto syventää myös fiktiivistä tekstiä, vaikkei se faktoina lukijalle ilmenisikään."

"Opinnot vahvistivat omaa kirjoittajaidentiteettiäni - tästä on hyvä jatkaa!"