Asiasana: sosiaalihammaslääketiede

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Seurantatutkimuksessa mitattiin raskaudenaikaista hammashoitopelkoa – Naisilla pelko yleisempää kuin miehillä (Väitös: HLL Outi Hagqvist, 3.12.2021, sosiaalihammaslääketiede)

Miltä sinusta tuntuu, kun istut hammaslääkärin odotushuoneessa odottamassa omaa vuoroasi? Muun muassa tällaisella kysymyksellä mitattiin hammashoitopelkoa seurantatutkimuksessa, jossa arvioitiin lasta odottavien naisten ja heidän puolisoidensa hammashoitopelossa tapahtuvia muutoksia sekä niiden yhteyttä psyykkiseen hyvinvointiin. Raskauden edetessä naisten pelot useimmiten lievenivät, kun taas miesten voimistuivat. Synnytyksen jälkeen tilanne kääntyi sukupuolten välillä toisinpäin.

Motivaation tukeminen parantaa suun terveyttä ja potilaiden omahoitoa (Väitös: TtM Mirkka Järvinen, 24.4.2020, sosiaalihammaslääketiede)

Jo lyhytkin suun terveydenhoidon ammattilaisille annettu käyttäytymistieteellisten menetelmien koulutus voi lisätä omahoidon ohjauksen potilaslähtöisyyttä ja sitä kautta tukea potilaan motivaatiota ja omahoitoa, käy ilmi suuhygienisti, TtM Mirkka Järvisen Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa.

Suositus vähensi makeanmyyntiä yläkouluissa riippumatta oppilaiden sosioekonomisesta asemasta (Väitös: HLL Jaakko Anttila, 18.1.2019, sosiaalihammaslääketiede)

HLL Jaakko Anttilan Turun yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan Opetushallituksen ja Kansanterveyslaitoksen vuonna 2007 antama suositus yläkoulujen makeanmyynnistä vähensi erityisesti virvoitusjuomien ja makeisten myyntiä. Lisäksi suositus toimi yhtä hyvin kaikissa yläkouluissa riippumatta oppilaiden keskimääräisestä sosioekonomisesta asemasta. Tutkimuksen perusteella vaikuttaa myös siltä, että makeiden tuotteiden myynti kouluissa on yhteydessä oppilaiden ruokailutottumuksiin koulupäivän aikana.

Sosiaalihammaslääketiede

Sosiaalihammaslääketieteen tavoitteena on edistää väestön suun terveyttä. Se tutkii ja opettaa yhteiskuntaan ja ihmisen käyttäytymiseen liittyviä asioita.