Asiasana: Sotahistoria

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Anne Heimo: Menneisyys on aina läsnä – kulttuuriset muistot ovat tunnepohjaisia ja voivat siksi johtaa myös harhaan

15.05.2022

Ukrainan sota on herättänyt suomalaisissa ylisukupolvisia kulttuurisia muistoja. Katsoessamme sotaa pakenevia ukrainalaisia, muistelemme samalla 80 vuoden takaisia tapahtumia. Professori Anne Heimo kertoo, mistä kulttuurisessa muistissa on kyse ja miksi osa muistoista on keinotekoisia tai suorastaan valheellisia. Kirjoitus on julkaistu alun perin MustRead Akatemiassa. 

Lapsuuden trauma aikaistaa lapsensaamisikää

04.06.2020

Lapsena traumoja kokeneet naiset synnyttävät nuoremmalla iällä kuin ne, joiden olosuhteet ovat olleet vakaammat. Tämä selviää Turun ja Helsingin yliopistojen yhteisestä tutkimuksesta. Sodan, luonnonkatastrofin tai jopa tautiepidemian lapselle aiheuttamat vaikeat kokemukset vaikuttavat aikuiselämään tavalla, joita ihminen ei itse tiedosta.

Perheeseen kohdistuvat uhkakuvat lisäävät naisten halukkuutta uhrautua sodan aikana

03.07.2019

Turun ja Helsingin yliopistojen tutkijat ovat todenneet, että naiset liittyivät todennäköisemmin vapaaehtoisiksi Lotta Svärd -järjestöön, jos heillä oli veljiä tai aviomiehiä armeijan palveluksessa. Tuloksesta voidaan päätellä, että siteen muodostuminen suuriin ja usein kuvitteellisiin yhteisöihin, kuten kansallisvaltioon tai uskonnollisiin ryhmiin voi perustua evoluution luomiin psykologisiin mekanismeihin, joiden tarkoitus on lisätä yhteistyötä lähisukulaisten välillä.

Tutkimus poliittisen historian oppiaineessa

Nyky-yhteiskunnassa menneisyyden tuntemus nähdään yhteiskunnan tulevaisuuden voimavarana. Historiatietoisesta näkökulmasta tehdyn tutkimuksen tavoitteena on lisätä nykymaailman tapahtumien ymmärrettävyyttä tutkimuskentässä, koulutuksessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa.