Koronarokote aktivoi myös T-soluvälitteisen puolustusreaktion (Väitös: LL Antti Hurme, 7.2.2025, infektiotautioppi)

Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirjatutkimus osoittaa, että Suomessa yleisimmin käytetty koronarokote aktivoi elimistössä T-soluvälitteisen puolustusreaktion, joka tehoaa hyvin myös muuntuneisiin virusvariantteihin ja antaa todennäköisesti suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan.

Väitöskirjatutkija, LL Antti Hurme tutki väitöskirjassaan Suomessa yleisimmin käytetyn mRNA-koronarokotteen aikaansaamaa soluvälitteistä immuunipuolustusta. Väitöskirja osoittaa, että rokote aktivoi elimistössä aiemmin osoitetun vasta-ainetuotannon lisäksi T-soluvälitteisen puolustusreaktion koronavirusta sekä sen variantteja vastaan.

Tutkimuksen perusteella koronarokotukset ovatkin perusteltuja uusienkin virusvarianttien ilmaannuttua.

Rokotteen aikaansaama koronavirusinfektiota hillitsevä soluvälitteinen reaktio eli T-soluvaste havaittiin sekä perusterveillä että immuunipuutteisilla aikuisilla.

– Soluvälitteinen immuniteetti ei estä sairastumasta, mutta se osallistuu viruksen infektoimien solujen tuhoamiseen ja edistää koronataudin paranemista, Hurme sanoo.

Rokotusten aikaansaamasta soluvälitteisestä puolustusreaktiosta hyötyvät etenkin potilaat, joilla omien vasta-aineiden tuotanto on heikentynyttä ja jotka ovat siten alttiita vakavalle koronataudille.

Long COVID -potilailla korkeammat vasta-ainepitoisuudet, muttei muita merkittäviä eroja

Hurme tutki väitöskirjassaan myös koronavirusinfektion jälkeen pitkäaikaisesti oireilevia potilaita eli niin kutsuttuun Long COVID -oireyhtymään sairastuneita potilaita. Pitkäaikaisesti oireilevilla oli veressään korkeammat pitoisuudet koronaviruksen vasta-aineita kuin tutkimushetkellä oireettomilla koronavirusinfektion sairastaneilla, mikä voisi viitata voimakkaaseen tulehdusvasteeseen akuutin infektion yhteydessä tai viruksen tai sen osasten jäämiseen elimistöön pitkittyneesti.

Suurimmalla osalla tutkittavista oireet kuitenkin helpottivat kahden vuoden seurannan aikana.

Long COVID -potilaiden ja taudista toipuneiden tulehdusarvoissa tai kortisolipitoisuuksissa ei havaittu eroja. Myöskään keuhkojen tietokonekuvantamisessa, spirometriassa tai kävelytestissä ei havaittu merkittäviä eroja taudista toipuneiden ja Long COVID -oireyhtymästä kärsineiden potilaiden välillä.

Näiden tulosten perusteella voitaisiin ajatella, että infektion aiheuttamat kudosvauriot eivät selittäisi pitkäaikaisia oireita.

Pitkittynyt koronatauti voi heikentää kaiken ikäisten aikuisten toimintakykyä. Tarkempi tieto oireyhtymän taustatekijöistä auttaa kehittämään diagnostiikkaa ja entistä parempia hoitokeinoja.

– Tutkimus tukee aiempien tutkimusten havaintoja siitä, että joillakin potilailla pitkäaikaisten oireiden osasyynä voi olla virusten tai niiden osasten jääminen elimistöön pitkittyneesti. Tämän suhteen tarvitaan kuitenkin vielä lisätutkimuksia, Hurme selittää.

***

LL Antti Hurme esittää väitöskirjansa ”Immunological insights into COVID-19: From vaccination to long-term sequelae” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 7.2.2025 klo 12.00 (TYKS T-Sairaala, Johan Haartman -sali, Hämeentie 11, Turku).

Vastaväittäjänä toimii professori Heikki Hyöty (Tampereen yliopisto) ja kustoksena  professori emeritus Jarmo Oksi  (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on infektiotautioppi.

Väittelijän yhteystiedot: antahu@utu.fi

Väitöskirja yliopiston julkaisuarkistossa

Väittelijän kuva 

Luotu 05.02.2025 | Muokattu 05.02.2025