Asiasana: Infektiotautioppi

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Väitöstutkimus auttaa täsmentämään borrelioosin hoitoa (Väitös: LL Elisa Kortela, 20.8.2021, infektiotautioppi)

Lymen borrelioosi on pohjoisen pallonpuoliskon yleisin puutiaisten levittämä sairaus. Osa borrelioosiin sairastuneista saa neurologisia oireita, jolloin sairautta kutsutaan neuroborrelioosiksi. Sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Elisa Kortela osoitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että neuroborrelioosia sairastavat potilaat paranevat yhtä hyvin suun kautta otettavalla doksisykliini-antibiootilla kuin perinteisesti käytetyllä suonensisäisellä keftriaksonihoidolla.

Covid-19 vaikuttaa ihmiskehoon monella tavalla – kliininen tutkimus pyrkii paljastamaan uuden taudin salat

06.05.2020

Turun yliopiston professorit Jarmo Oksi ja Ville Peltola seuraavat koronaepidemian kehitystä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa, jossa tilanne on vielä suhteellisen rauhallinen. Potilaiden hoidon rinnalla on käynnistymässä lukuisia tutkimuksia, joissa pyritään löytämään tehokkaimmat keinot uuden sairauden voittamiseksi. 

Neuroborrelioosi paranee hyvin suun kautta otettavalla antibiootilla

02.04.2020

Lymen borrelioosi on puutiaisten välityksellä tarttuva tauti, jonka aiheuttaa Borrelia burgdorferi -bakteeri. Pienellä osalla Lymen borrelioosin saaneista infektio aiheuttaa aivokalvontulehduksen. Turun yliopiston, Turun yliopistollisen keskussairaalan ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan yhteistutkimuksessa todettiin, että potilaat paranevat yhtä hyvin suun kautta otettavalla doksisykliini-antibiootilla kuin suonensisäisellä keftriaksoni-antibiootilla.

Infektiotautioppi

Infektiotautiopin oppiaine antaa alan perusopetusta lääketieteen lisensiaatin tutkintoa suorittaville ja kouluttaa infektiotautien erikoislääkäreitä. Oppiaineen tehtävänä on myös alan korkeatasoinen tutkimus ja tieteellinen jatkokoulutus. Lisäksi oppiaine täydennyskouluttaa erikoislääkäreitä ja yleislääkäreitä.