Asiasana: Turun kliininen tohtoriohjelma (TKT)

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Vanhemmat Vahvasti Mukaan -interventio vastasyntyneiden teho-osastolla lisää vanhempien osallistumista sekä parantaa vauvan terveyttä (Väitös: MD Ryo Itoshima, 14.2.2025, lastentautioppi)

Ryo Itoshiman väitöskirjassa tutkittiin kahta vastasyntyneiden tehohoidon perhekeskeistä interventiota ja niiden vaikutusta vanhempien ja sairaalan henkilökunnan väliseen yhteistyöhön, vanhempien ja vauvan välisen fyysiseen läheisyyteen ja vauvan terveyteen.

Koronarokote aktivoi myös T-soluvälitteisen puolustusreaktion (Väitös: LL Antti Hurme, 7.2.2025, infektiotautioppi)

Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirjatutkimus osoittaa, että Suomessa yleisimmin käytetty koronarokote aktivoi elimistössä T-soluvälitteisen puolustusreaktion, joka tehoaa hyvin myös muuntuneisiin virusvariantteihin ja antaa todennäköisesti suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan.

Äidin psykiatriset sairaudet ovat yhteydessä lapsen Touretten oireyhtymään ja krooniseen tic-häiriöön (Väitös: LL Susanna Leivonen, 31.1.2025, lastenpsykiatria)

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa toteutetussa väitöstutkimuksessa todettiin, että äidin psykiatriset häiriöt ovat yhteydessä jälkeläisen Touretten oireyhtymään/krooniseen tic-häiriöön. Myös isän psykiatristen sairauksien ja lapsen Touretten oireyhtymän välillä oli yhteys, vaikkakin merkittävästi lievempi.

Uutta tutkimustietoa äidin raskaudenaikaisten stressihormonitasojen yhteydestä omaan ja lapsen psyykkiseen vointiin (Väitös: LL Paula Mustonen, 29.11.2024, psykiatria)

Väitöstutkimuksessa todettiin äitien korkeiden raskaudenaikaisten hiuksista mitattujen kortisolitasojen olevan yhteydessä äitien jatkuvaan raskaudenaikaiseen masennusoireiluun ja toisaalta lapsilla havaittuun vähäisempään psyykkiseen oireiluun kahden ja viiden vuoden iässä.

Väitöstutkimus tarjoaa uutta tietoa lapsen valikoivan puhumattomuuden taustoista (Väitös: LL Miina Koskela, 15.11.2024, lastenpsykiatria)

Turun yliopistossa tarkastettu väitöskirjatutkimus totesi, että valikoivasti puhumattomien lasten perheissä on kontrolliperheitä enemmän psykiatrisia sekä neuropsykiatrisia häiriöitä. Lisäksi muut perheensisäiset tekijät, kuten vanhemman ikä tai perheen sosioekonominen asema saattavat lisätä riskiä lapsen valikoivaan puhumattomuuteen. Koko perheen huomioiminen hoitoa suunnitellessa onkin tärkeää.

Tutkimus: Suomen yksityisillä terveyspalvelumarkkinoilla lääkäreiden välinen kilpailu selittää hintaa vain vähän – potilaat hyötyvät hintojen läpinäkyvyydestä (Väitös: KTM Riina Hiltunen, 11.10.2024, terveystaloustiede)

22.10.2024

Yksityisten terveyspalvelujen markkinat ovat keskittyneet Suomessa yrityskauppojen myötä, mutta markkinarakenne vaihtelee alueellisesti ja palvelualoittain. Lääkäreiden välisen kilpailun ja lääkäripalvelujen hintojen välinen yhteys on vähäinen ja lääkärin työskentely-yritys selittää hintaa enemmän, kertoo tuore väitöstutkimus. Lisäksi parempi hintojen läpinäkyvyys voisi laskea hintoja jopa yli kymmenyksellä. Kela-korvaus voisi myös vahvemmin kohdistettuna ohjata markkinoita. Tutkimus on Turun kauppakorkeakoulun ja Kelan pitkäaikaisen tutkimusyhteistyön tulosta.

Työn ja yksityiselämän stressitekijät yhteydessä sydän- ja verisuoniterveyteen (Väitös: LL Saana Karelius, 25.10.2024, sisätautioppi)

LL Saana Kareliuksen väitöstutkimuksen tulokset korostavat työhön liittyvien tekijöiden, kuten työstressin, työn vaatimusten ja vuorotyön huomioon ottamista sydän- ja verisuonitauteja torjuttaessa. Lisäksi eläköitymisajankohta tulisi ottaa huomioon esimerkiksi verenpainemittauksia suorittaessa. Yksityiselämän tapahtumista vakavat elämäntapahtumat ja taloudelliset vaikeudet voivat vaikuttaa sydän- ja verisuoniterveyteen.