Asiasana: Keskostutkimus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Pikkukeskosuus vaikuttaa kehitykseen ja aivojen toimintaan vielä varhaisnuoruudessa (Väitös: LL Karoliina Uusitalo, lastenneurologia, 21.4.2023)

Pikkukeskosten eloonjäämisennuste on parantunut, mutta pikkukeskosilla on edelleen täysaikaisia lapsia suurempi riski poikkeavalle pitkäaikaiskehitykselle. LL Karoliina Uusitalo osoitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa, että kahden vuoden kehitysiässä tehdyn neurologisen tutkimuksen tulokset ovat yhteydessä pikkukeskosena syntyneiden lasten yleiseen älykkyyteen vielä 11 vuoden iässä. Lisäksi havaittiin, että 11 vuoden iässä pikkukeskosilla motoriikan kehityshäiriö oli yhteydessä merkittävästi matalampaan älykkyysosamäärän ja heikommaksi koettuun elämänlaatuun.

Varhainen ravitsemus, suolistomikrobisto ja perinataaliset altisteet voivat toimia uusina kohteina keskoslasten hoidossa (Väitös: LL Henni Hiltunen, 6.5.2022, lastentautioppi)

Henni Hiltunen tutki lastentautiopin väitöskirjassaan ennenaikaisena syntyneiden lasten ravitsemuksen, suolistomikrobiston ja kasvun välisiä yhteyksiä. Tutkimuksessa selvisi, että varhainen ravitsemus, varhainen suolistomikrobisto ja syntymää ympäröivät altisteet voivat vaikuttaa keskoslapsen kasvuun ja terveyteen ja ne voivat siksi toimia jatkossa uutena interventiokohteena.

Pikkukeskosten hoito on Suomessa huippuluokkaa (Väitös: LL Kjell Helenius, 3.10.2020, lastentautioppi)

Suomessa pikkukeskosten hoitotulokset ovat kansainvälisen vertailututkimuksen perusteella erinomaiset. Lisäksi Suomessa käytössä oleva malli, jossa pikkukeskoset pyritään synnyttämän keskitetysti yliopistosairaaloissa, on yhteydessä parempaan ennusteeseen. Tulokset käyvät ilmi LL Kjell Heleniuksen Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa.

Erittäin pienten keskosten synnytysten keskittäminen pelastaisi henkiä

21.10.2019

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks), Turun yliopiston ja Lontoon Imperial College -yliopiston lääketieteen tutkijat selvittivät, että erittäin pienten keskosten varhaiset sairaalasiirrot lisäävät vakavien aivovammojen riskiä. Lisäksi näiden keskosten syntyminen ja hoito matalamman hoitotason sairaaloissa lisää kuolemanriskiä. Tutkimustulokset ovat tärkeitä Ison-Britannian keskoshoidolle ja vahvistavat suomalaiskäytäntöjen oikeaa linjaa.