Magneettiohjattu eturauhasen kuumennushoito on eturauhassyövän uusi lupaava hoitomuoto (Väitös: LL Mikael Anttinen, 27.8.2021, kirurgia ja urologia)

Magneettiohjattu eturauhasen kuumennushoito on turvallinen menetelmä, joka tarjoaa uuden, monipuolisen hoitovaihtoehdon eturauhassyöpään sen eri vaiheissa. Tämä käy ilmi LL Mikael Anttisen Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa. 

Eturauhassyöpä on toiseksi yleisin syöpäkuolemien aiheuttaja Suomessa. Paikallisessa eturauhassyövässä vakiintuneet hoitomenetelmät ovat eturauhasen poistoleikkaus ja sädehoito. Näissä menetelmissä hoito kohdistuu koko eturauhaseen riippumatta siitä, mikä osa eturauhasesta on sairastunut. 

– Perinteiset hoitomenetelmät saattavat aiheuttaa virtsa- ja sukupuolielinten pitkäaikaisia haittavaikutuksia, sillä eturauhanen ja sen välittömässä läheisyydessä olevat, näitä toimintoja ylläpitävät, rakenteet vaurioituvat hoitojen seurauksena. Haittavaikutukset puolestaan voivat heikentää elämänlaatua, Mikael Anttinen huomauttaa. 

Uusilla kuvantamismenetelmillä eturauhassyövän kokonaisriskiä pystytään arvioimaan luotettavammin ja hoitokohde rajaamaan tarkemmin

Magneettikuvauksella ja eturauhassyövän entsyymikuvantamisella eturauhassyövän paikallistaminen, riskiluokitus ja levinneisyyden selvittäminen ovat tarkentuneet. 

– Ennusteen kannalta merkittävin syöpäkasvain pystytään näillä menetelmillä visualisoimaan luotettavammin, jolloin hoito voidaan kohdentaa tarkemmin, Anttinen kertoo.  

Magneettiohjattu eturauhasen kuumennushoito yhdistää reaaliaikaisen magneettikuvantamisen hoidon kohdistamiseen, mikä mahdollistaa myös osarauhasen hoidon. Valikoiduilla potilailla osarauhasen hoito voi olla optimaalisempi vaihtoehto hoidon hyödyn ja toksisuuden suhteen.

Anttinen tutki magneettiohjatun kuumennushoidon käyttökelpoisuutta etenevässä tutkimusasetelmassa eturauhassyövän kohdennetussa hoidossa, paikallisesti edenneen eturauhassyövän palliatiivisessa hoidossa ja sädehoidon jälkeen paikallisesti uusiutuneen eturauhassyövän hoidossa. 

– Menetelmä tuhosi turvallisesti ja tehokkaasti eturauhaskudosta kaikkialla eturauhasessa, ja lämpövaurio rajautui suunnitellulle hoitoalueelle. Hoito lievensi paikallisoireita palliatiivisilla potilailla, ja se oli tehokas sädehoidon jälkeen paikallisesti uusiutuneessa eturauhassyövässä. Näiden lupaavien ensimmäisen vaiheen tutkimustulosten perusteella olemme nyt siirtyneet toisen vaiheen tutkimuksiin, Anttinen toteaa.

Väitöskirjassaan Anttinen tutki myös magneettikuvauksen ja eturauhassyövän entsyymikuvantamisen tarkkuutta eturauhassyövän levinneisyyden selvittelyssä sekä magneettiohjatun kuumennushoidon suunnittelussa ja hoitovasteen arvioinnissa. Eturauhassyövän entsyymikuvantaminen oli tutkimuksessa herkempi etäpesäkkeiden tunnistamisessa, ja se näytti tarkasti taudin laajuuden ennen ja jälkeen magneettiohjatun kuumennushoidon. 

– Tutkimuksemme osoitti, että entsyymikuvantaminen on hyödyllinen menetelmä eturauhassyövän diagnostiikassa. Lisäksi se osoitti, että magneettiohjattu kuumennushoito on turvallinen ja tehokas eturauhassyövän hoidossa, Anttinen summaa.

***
LL Mikael Anttinen esittää väitöskirjansa ”NOVEL IMAGING AND IMAGE-GUIDED THERAPY OF PROSTATE CANCER” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 27.8.2021 klo 12. 

Väitöstilaisuutta voi seurata etänä.

Vastaväittäjänä toimii professori Hashim U. Ahmed (Imperial College London, Iso-Britannia) ja kustoksena professori Matti Laato (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on kirurgia ja urologia.

Turun yliopisto seuraa aktiivisesti koronavirustilannetta ja viranomaisten ohjeita. Yliopisto päivittää ohjeitaan tilanteen mukaan. Ohjeet ja linkit löytyvät osoitteesta: utu.fi/koronavirus

Luotu 18.08.2021 | Muokattu 18.08.2021