Violetti peruna pitää aterianjälkeisen verensokerin kurissa (Väitös: FM Johanna Jokioja, 11.12.2020, elintarvikekemia)

FM Johanna Jokioja selvitti väitöstutkimuksessaan violettien perunoiden ja niiden väriuutteen vaikutusta ihmisen aterianjälkeiseen hiilihydraattien aineenvaihduntaan ja tulehdusmerkkiaineisiin. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että antosyaniineja sisältävien violettien perunoiden syöminen edesauttaa aterianjälkeisen verensokerin hallintaa.

Luontaisia violetteja ja punaisia väriaineita, eli antosyaniineja, sisältävät kasviperäiset elintarvikkeet on yhdistetty aiemmissa tutkimuksissa terveyttä edistäviin vaikutuksiin. Suomalaisille tuttuja antosyaniinien lähteitä ovat erilaiset metsä- ja puutarhamarjat, kuten mustikat ja puolukat, sekä punaisista rypäleistä valmistettu punaviini. 

Johanna Jokiojan väitöstutkimuksessa tarkasteltiin violettikuoristen ja -maltoisten perunoiden terveysvaikutuksia. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kliinisiä vaihtovuorotutkimuksia, joihin osallistui terveitä vapaaehtoisia miehiä. Tutkittu perunalajike oli Suomessa jalostettu Synkeä Sakari. 

– Peruna on edullinen, monikäyttöinen ja ilmastoystävällinen kotimainen elintarvike, jota käytetään osana jokapäiväistä ruokavaliota niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Violetti peruna on antosyaniinipitoinen vaihtoehto yleisemmin käytetylle keltaiselle perunalle, Jokioja kertoo.

Jokiojan tutkimus antaa viitteitä siitä, että nauttimalla antosyaniinipitoisia violetteja perunoita ja niiden antosyaniinipitoista uutetta on mahdollista edesauttaa aterianjälkeisen verensokerin hallintaa. Violettien perunoiden syöminen lisää myös antosyaniinien ja muiden fenolisten yhdisteiden saantia osana monipuolista ruokavaliota.

Ruoanlaittoa ja elintarvikeprosesseja ajatellen antosyaniinit ovat kuitenkin yleisesti ottaen haasteellisia, sillä ne hajoavat herkästi esimerkiksi kuumennettaessa ja elintarvikkeen säilytyksessä. 

– Violetin perunan antosyaniineista valtaosa on asyloituja antosyaniineja. Asyyliryhmä vakauttaa antosyaniinin kemiallista rakennetta ja on siksi asyloimattomia käyttökelpoisempi erilaisissa elintarvikeprosesseissa niin kotona ruoanlaitossa kuin elintarviketeollisuudessakin. Perunan asyloituja antosyaniineja saattaakin olla mahdollista hyödyntää elintarviketeollisuuden innovaatioissa, Jokioja sanoo.

Toistaiseksi violettien perunoiden saatavuus Suomessa on rajallista. Synkeää Sakaria ei ole saatavilla kaupallisesti, mutta ajoittain muita lajikkeita, kuten Blue Congoa, löytyy hyvin varusteltujen ruokakauppojen vihannesosastoilta. 

***

FM Johanna Jokioja esittää väitöskirjansa ”Postprandial Effects and Metabolism of Acylated Anthocyanins Originating from Purple Potatoes” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 11.12.2020 klo 13. 

Vastaväittäjänä toimii professori Fulvio Mattivi (Università degli Studi di Trento, Italia) ja kustoksena professori Baoru Yang (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on elintarvikekemia. Väitöstilaisuutta voi seurata etäyhteydellä

Turun yliopisto seuraa aktiivisesti koronavirustilannetta ja viranomaisten ohjeita. Yliopisto päivittää ohjeitaan tilanteen mukaan. Ohjeet ja linkit löytyvät osoitteesta: utu.fi/koronavirus

Väittelijän yhteystiedot: johanna.jokioja@utu.fi

Luotu 07.12.2020 | Muokattu 07.12.2020