Asiasana: elintarvikekemia

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Violetti peruna pitää aterianjälkeisen verensokerin kurissa (Väitös: FM Johanna Jokioja, 11.12.2020, elintarvikekemia)

FM Johanna Jokioja selvitti väitöstutkimuksessaan violettien perunoiden ja niiden väriuutteen vaikutusta ihmisen aterianjälkeiseen hiilihydraattien aineenvaihduntaan ja tulehdusmerkkiaineisiin. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että antosyaniineja sisältävien violettien perunoiden syöminen edesauttaa aterianjälkeisen verensokerin hallintaa.

Väittelijä paljasti uutta tietoa rasvojen kolmiulotteisesta rakenteesta (Väitös: FM Marika Kalpio, 7.12.2020, elintarvikekemia) 

Ravintorasvojen rooli ruokavaliossa herättää paljon keskustelua. Usein keskustelun aiheena ovat rasvahappojen tyydyttyneisyyttä kuvaava kaksoissidosten määrä ja sidosten rakenteet sekä niiden vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. FM Marika Kalpion Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirjatutkimus keskittyy julkisessa keskustelussa sivuutettuun, mutta tieteessä keskeiseen kysymykseen eri rasvahappojen sijaintipaikosta molekyylissä. Rasvahappojen sijainnilla on vaikutusta moniin ravitsemuksellisiin, biokemiallisiin ja teknologisiin ilmiöihin. 

Selkeät ja kirkkaat värit sekä värikontrastit houkuttelevat lounasruoassa (Väitös: MMM Maija Paakki, 25.9.2020, elintarvikekemia)

Väitöstutkimuksen mukaan ruoan väreillä voidaan lisätä lounasruoan houkuttelevuutta. Värikästä ruokaa pidetään vaihtelevana ja monipuolisena, kun taas väritön ruoka mielletään yksipuoliseksi, tylsäksi ja mauttomaksi. Värien avulla voidaan esimerkiksi lisätä mielikuvaa ruoan vaihtelevuudesta, jota yleensä pidetään lounaalla toivottavana ominaisuutena. Lounasruoassa visuaalisesti houkuttelevina pidetään ruoalle tyypillisiä ja selkeitä värejä, jotka edistävät ruoan sujuvaa havainnointia ja tunnistamista.

Marjoilla ja marjakasvien lehdillä on useita mikrobeja torjuvia ja hapettumiselta suojaavia ominaisuuksia (Väitös: MSc Ye Tian, 27.9.2019, elintarvikekemia)

Marjakasvien marjat ja lehdet sisältävät fenolisia yhdisteitä, joita on mahdollista hyödyntää elintarvikkeissa luontaisina säilöntäaineina. Ye Tian tarkasteli Turun yliopistoon tekemässään elintarvikekemian väitöstutkimuksessa marjakasvien fenolisia yhdisteitä sekä niiden antioksidatiivista tehoa ja antimikrobisia vaikutuksia.

Väittelijä tutki elintarvikkeiden prosessoinnin vaikutusta aterianjälkeiseen rasva-aineenvaihduntaan (Väitös: Anu Nuora, 5.12.2018, elintarvikekemia)

Anu Nuora tarkasteli Turun yliopistossa tarkistettavassa väitöstutkimuksessaan elintarvikkeiden kuumennuksen, homogenoinnin ja vaihtoesteröinnin vaikutuksia ravintorasvoihin sekä selvitti, mikä vaikutus näillä prosessoiduilla ravintorasvoilla on aterianjälkeiseen rasva-aineenvaihduntaan. Lisäksi Nuora tutki, onko prosessoiduilla ravintorasvoilla vaikutusta koettuihin vatsavaivoihin tai matala-asteiseen tulehdukseen.