Tiedesatelliitti Foresail-1 laukaistaan avaruuteen lähipäivinä
Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön nanosatelliitti lähtee matkalleen Floridasta Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta.
Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön nanosatelliitti lähtee matkalleen Floridasta Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta.
Satelliitti ja sen tärkeät instrumentit, lähiavaruuden säteily-ympäristöä tutkiva PATE-hiukkasteleskooppi ja satelliitin radalta poistava plasmajarru, pääsevät avaruuteen kesällä 2022.
Foresail-1 on Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön ensimmäinen satelliitti. Huippuyksikkö tutkii avaruuden olosuhteita tavoitteenaan kehittää entistä kestävämpiä piensatelliitteja, jotka eivät muutu avaruusromuksi. Turun yliopistossa kehitetty PATE-hiukkasteleskooppi on Foresail-1-satelliitin päähyötykuorma.
Auringon suurienergiaiset hiukkaset vahingoittavat teknisiä järjestelmiä avaruudessa ja voivat aiheuttaa vakavan säteilyvaaran astronauteille. FM Osku Raukunen tutki pitkien havaintosarjojen avulla Auringon hiukkaspurkausten esiintymistä ja ominaisuuksia, vertaillen erityisesti Auringon kahta viimeisintä aktiivisuusjaksoa. Tutkimuksessa kehitettyjä hiukkassäteilymalleja voidaan hyödyntää avaruuslaitteiden suunnittelussa.
ESA:n ja NASA:n Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) -aurinkoluotain laukaistiin avaruuteen 2.12.1995. Luotaimella tulee tänään täyteen 25 vuotta avaruudessa. Vuosien saatossa satelliitti on tuottanut tuhansia tieteellisiä artikkeleita ja mullistanut avaruussään tutkimuksen.
Turun yliopiston koordinoima kansainvälinen suurhanke Solar energetic particle analysis platform for the inner heliosphere (SERPENTINE) käynnistyy vuoden 2021 alussa. EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoittamassa hankkeessa analysoidaan uusien aurinkoluotaimien havaintoja ja selvitetään Auringon hiukkaspurkausten alkuperää. Kolme ja puoli vuotta kestävän hankkeen rahoitus on kokonaisuudessaan kaksi miljoonaa euroa.
Suomalainen mittausteknologiayritys ASRO on tehnyt sopimuksen FPI-suodattimen ja siihen liittyvän ohjauselektroniikan toimittamisesta Euroopan avaruusjärjestö ESA:n ALTIUS-satelliittiin. ASRO on Turun yliopiston avaruustutkimuslaboratorion tutkimukseen perustuva spin-off-yritys. Sopimuksen odotetaan moninkertaistavan yrityksen liikevaihdon.
Turun yliopiston avaruustutkimuslaboratorio on mukana EU:n rahoittamassa kolmivuotisessa EUHFORIA 2.0 -tutkimushankkeessa, jossa rakennetaan maailman kehittynein auringonpurkausten avaruussäävaikutuksia kuvaava simulaatiomalli. Turkulaistutkijat ovat päävastuussa simulaation osasta, joka seuraa suurienergiaisen hiukkassäteilyn syntyä ja kulkeutumista Auringon läheisyydestä Maan etäisyydelle ja kauemmas aurinkokuntaan.