Asiasana: Iho- ja sukupuolitautioppi

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Genomin pimeän puolen pitkät ei-koodaavat RNA:t säätelevät ihon okasolusyövän kasvua ja leviämistä (Väitös: FM Minna Piipponen, 9.8.2019, iho- ja sukupuolitautioppi)

Ihosyövät ovat yleisimpiä syöpiä maailmassa ja niiden esiintyvyys on kasvussa. FM Minna Piipponen selvitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan ihon levyepiteelisyövässä (okasolusyövässä) poikkeuksellisesti ilmentyvien, aiemmin tuntemattomien pitkien ei-koodaavien RNA-molekyylien merkitystä ihosyövän kehittymisessä. Tutkimuksessa löydetyt ja karakterisoidut pitkät ei-koodaavat RNA:t, PICSAR ja PRECSIT, voivat toimia uusina spesifisinä merkkiaineina nopeasti etenevän tai leviävän okasolusyövän havaitsemisessa sekä uusien hoitomuotojen kohteina.

Tutkimus iho- ja sukupuolitautiopin oppiaineessa

Oppiaineessa tehdään ihon biologiaan ja ihosairauksiin kohdistuvaa tutkimusta. Keskeisiä tutkimusaiheita ovat ihosyövät, haavan paraneminen (Skin cancer and proteinase research group),  soluliitokset, neurofibromatoosi (Neurofibromatosis group) ja ihon allergiset sairaudet.

Opiskelu iho- ja sukpuolitautiopin oppiaineessa

Oppiaine antaa lääketieteen ja hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon perusopetusta iho- ja sukupuolitaudeista ja erikoislääkärikoulutusta ihotautien ja allergologian erikoisalalla. Lisäksi oppiaine järjestää täydennyskoulutusta.

Iho- ja sukupuolitautioppi

​Iho- ja sukupuolitautiopin oppiaineen tehtävänä on alan perus- ja jatkokoulutus sekä tutkimus. Oppiaine antaa lääketieteen ja hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon perusopetusta iho- ja sukupuolitaudeista ja erikoislääkärikoulutusta ihotautien ja allergologian erikoisalalla. Lisäksi oppiaine antaa LT ja FT tutkintojen tohtorikoulutusta ja järjestää täydennyskoulutusta.

Neurofibromatoosi tyyppi 1 on luultua yleisempi ja aiheuttaa suurentuneen riskin saada synnynnäisiä epämuodostumia (Väitös: LL Jussi Leppävirta, 1.6.2018, iho- ja sukupuolitautioppi)

Perinnöllinen neurofibromatoosi tyyppi 1 (NF1) -oireyhtymä on aikaisemmin ajateltua yleisempi, ja se aiheuttaa suurentuneen synnynnäisten epämuodostumien riskin. Lisäksi Turun yliopistossa väittelevän Jussi Leppävirran tutkimuksessa todettiin, että oireyhtymää sairastavien naisten raskauksiin ja synnytyksiin liittyy muuta väestöä enemmän ongelmia, mutta suurin osa raskauksista sujuu ilman merkittäviä häiriöitä.