Asiasana: laskentatoimi ja rahoitus

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Uusi väitöstutkimus vahvistaa yhteyden ESG-käytäntöjen ja taloudellisen tuloksen välillä pohjoismaisissa yrityksissä (Väitös: MSc Habeeb Yahya, 24.5.2024, laskentatoimi ja rahoitus)

Samalla kun globaali tietoisuus yritysten ympäristö-, sosiaali- ja hallintotapa (ESG) -toiminnasta kasvaa, tuore väitöstutkimus paljastaa näiden käytäntöjen merkittävän roolin yritysten taloudellisen menestymisen ja arvostuksen muokkaamisessa erityisesti Pohjoismaissa. 

Professori Kari Lukalle 2022 Anthony G. Hopwood Award for Academic Leadership -palkinto

23.02.2022

The European Accounting Association (EAA) on myöntänyt professori Kari Lukalle sekä professori David Cooperille (University of Alberta and Edinburgh University) 2022 Anthony G. Hopwood Award -palkinnon. Palkinto myönnetään tunnustukseksi poikkeuksellisista tieteellisistä tutkimusnäytöistä laskentatoimen saralla, akateemisesta johtajuudesta sekä panoksesta EAA:n hyväksi.

Naisten suurempi osuus yrityksen hallituksessa vähentää riskinottoa ja parantaa tulosten laatua

07.12.2021

Naisten määrä johtoasemissa kasvaa yritysmaailmassa, mutta maailmanlaajuisesti osuus on yhä vajaat 30 prosenttia. Suomessa on ehkä itsestään selvää, että uralla eteneminen ei saa olla kiinni henkilön sukupuolesta, mutta monissa maissa naisilla on edelleen huomattavia esteitä ylitettävänään tiellä johtotehtäviin. Turun yliopiston ja Åbo Akademin tutkijat tarkastelivat pohjoismaisten pörssiyhtiöiden hallitusten moninaisuuden vaikutusta yritysten päätöksentekoon.

Yrityskulttuuri voi joko tukea tai rapauttaa organisaation kykyä toimia oikein (Väitös: KTM Niina Ratsula, 4.12.2020, laskentatoimi ja rahoitus)

Yrityskulttuuriin pohjautuvalla sosiaalisella kontrollilla voi olla merkittävä rooli siinä, miten hyvin ja laajasti henkilöstö omaksuu uusia ohjeita ja sääntöjä, selviää KTM Niina Ratsulan väitöstutkimuksesta. Ratsulan mukaan organisaation sisäistä valvontaa tai compliance-ohjelmia suunniteltaessa johdon tulee formaalien ohjauskäytäntöjen lisäksi kiinnittää huomiota organisaatiokulttuurissa piileviin uskomuksiin ja siihen, miten näitä uskomuksia luodaan.

Toimivat tunneprosessit ovat järkevän päätöksenteon edellytys myös yrityksissä (Väitös: KTM Mika Jakovaara, 25.9.2020, laskentatoimi ja rahoitus)

Väitöstutkimuksen mukaan järkevien päätösten tekemiseksi tarvitaan toimivat tunneprosessit. Tutkimus tunnisti yritysjohdon strategisessa investointipäätöksenteossa tunteille 12 erilaista roolia. Tunneprosessit ja tunnekokemukset ohjaavat esimerkiksi sitä, mihin asioihin yritysjohtajat kiinnittävät huomionsa. Lisäksi ne vaikuttavat siihen, miten opimme uusia asioita ja millä tavalla käytämme tietoa.

Turun yliopiston opiskelijatiimi voitti CFA Research Challenge -kilpailun Suomen ja Viron finaalin

03.03.2020

Turun yliopiston joukkue on voittanut CFA Society Finland ry:n järjestämän Research Challenge -sijoitusanalyysikilpailun lukuvuoden 2019–2020 Suomen ja Viron finaalin. Kauppakorkeakoulun opiskelijoista koostuva tiimi jatkaa kisaa EMEA Regional -kisassa, jossa se kilpailee yliopistoja Euroopasta, Lähi-idästä ja Afrikasta paikasta globaalissa finaalissa, joka järjestetään huhtikuussa New Yorkissa.