Asiasana: kemian laitos

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Kemian kevät 24

Aika

23.4.2024 klo 8.30 - 26.4.2024 klo 15.00
Turun yliopiston Kemian laitoksen Kemian kevät 24 järjestetään 23.-26.4. teemalla Huominen horisontissa. Tänä vuonna esiintyjämäärä on ennätyssuuri ja LuK- ja FM-opintojaan päättävien opiskelijoiden esitelmiä kuullaankin neljän päivän ajan Päärakennuksen Tauno Nurmela -salissa (Luentosali I). FM...

Kasvitanniinit estävät tehokkaasti bakteerikantojen kasvua (Väitös: FM Valtteri Virtanen, 29.9.2023, kemia)

Väitöskirjatutkija tutki esimerkiksi kasvien lehdistä, hedelmistä ja marjoista löytyviä yhdisteitä, joilla on virusten ja bakteerien kasvua hillitseviä ominaisuuksia. Tutkimuksessa tarkasteltiin kasvitanniinien vaikutusta esimerkiksi E. coli ja S. aureus -bakteerikantoihin, ja havaittiin että etenkin mesiangervon ja vadelman tanniinit estivät tehokkaasti bakteerien kasvua.

Väittelijä tuotti uutta tietoa materiaaleista bioyhteensopivaan energian varastointiin (Väitös: FM Lauri Marttila, 16.12.2022, kemia)

Bioyhteensopivia tai jopa biohajoavia elektronisia laitteita voitaisiin hyödyntää esimerkiksi lääketieteellisessä diagnostiikassa tai ympäristöanalytiikassa. Laitteiden kehitys vaatii kuitenkin materiaalitutkimusta. FM Lauri Marttila tutki väitöskirjatutkimuksessaan materiaaleja, joita voidaan potentiaalisesti käyttää energian varastointiin näiden bioyhteensopivien tai biohajoavien laitteiden voimanlähteissä.

Ihmeen tekijät

31.10.2022

Hackmaniitti on poikkeuksellinen aine – se vaihtaa väriä ja hohtaa pimeässä. Materiaalin tutkimus alkoi Turun yliopiston kemian laitoksella sattumalta ja sen monikäyttöisyys on lyönyt tutkijat ällikällä. Hackmaniitin ominaisuuksia on testattu Ruotsin puolustusvoimien bunkkerimaisissa tiloissa ja vuoden päästä sitä lähetetään avaruuteen.