Asiasana: Tähtitiede

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

NASAn satelliitti vahvisti turkulaistähtitieteilijöiden teorian – ensimmäiset suorat havainnot kaksoismusta-aukon pienemmästä kappaleesta

12.06.2024

Useat kansainväliset tutkimusryhmät ovat jo aiemmin vahvistaneet turkulaisten tutkijoiden teorian, että kaukaisen galaksin OJ 287 keskustassa on kaksi mustaa aukkoa. Nyt julkaistu uusi tutkimus osoittaa, että vuonna 2021 tehdyissä satelliittihavainnoissa nähtiin ensimmäistä kertaa parin pienempi musta aukko. 

Väitöstutkimus tuo uutta tietoa kvasaarien syntytavasta (Väitös 11.6.2024, MSc Maria Stone, tähtitiede)

Kvasaarit ovat äärimmäisen kirkkaita galakseja, joiden valo syntyy, kun sen keskustassa oleva supermassiivinen musta aukko syö sitä ympäröivää kosmista kaasua ja pölyä. Aiemman teorian mukaan kvasaari ja sen valolähteenä toimiva musta aukko syntyy galaksien törmätessä toisiinsa, mutta Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että kvasaari voi syntyä myös ilman galaksien välistä vuorovaikutusta.

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4.

17.04.2024

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Tähtitieteilijät löysivät arvoituksellisen täydellisen pyöreän räjähdyksen avaruudessa

16.02.2023

Kun neutronitähdet törmäävät, ne tuottavat voimakkaan räjähdyksen. Ensimmäinen tähtitieteilijöiden hyvin havaitsema törmäys on osoittanut, että vastoin odotuksia räjähdys oli täydellisen pallon muotoinen. Pallomaisen muodon syntyminen on tutkijoille vielä mysteeri, mutta löytö voi avata uusia ovia perusfysiikassa ja maailmankaikkeuden iän määrittämisessä. Turun yliopiston tutkijat olivat mukana Kööpenhaminan yliopiston astrofyysikkojen johtamassa kansainvälisessä yhteistyössä, jonka tuloksena löytö tehtiin. Tutkimus on juuri julkaistu Nature-lehdessä.