Paksupääperhosilla loisiva ahmaspistiäinen ja littana hämähäkki – Turun yliopiston tutkijat löysivät erikoisia tuntemattomia eläinlajeja

27.10.2022

Maapallolta tunnetaan noin 2 miljoonaa eliölajia, mutta valtaosa lajeista on edelleen löytymättä. Hurjimpien arvioiden mukaan planeetalla saattaa elää tällä hetkellä jopa kymmeniä miljoonia lajeja. Tutkijat löytävät ja nimeävät vuosittain noin 20 000 ”uutta” lajia. Turun yliopiston tutkijat ovat kuluneen vuoden aikana kuvanneet tieteelle esimerkiksi kolme entuudestaan tuntematonta eläinsukua ja 27 eläinlajia. Monet uusista lajeista ovat uhanalaisia jo löytyessään.

Luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti on Maan perusominaisuus. Biodiversiteettiä on mahdollista tarkastella eri tasoilla, joista tunnetuin on lajien monimuotoisuus. Sitä on selvitetty tieteellisesti jo satojen vuosien ajan. Tästä huolimatta ihminen on onnistunut löytämään vasta murto-osan maapallolla tällä hetkellä elävistä eliölajeista. Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat ovat erikoistuneet tuntemattoman monimuotoisuuden tutkimukseen ja nimeävät vuosittain kymmeniä eliölajeja eri puolilta maapalloa. Suuri osa lajeista löytyy yksikön omien kenttätutkimusten kautta. 

Vuoden 2022 aikana yksikössä on kuvattu muun muassa 3 tieteelle tuntematonta eläinsukua ja 27 -lajia. Tutkimuksissa on ollut mahdollista nimetä vain pieni osa tutkijoiden löytämistä lajeista. 

– Haluamme tutkimuksissa kuvata lajit ja niiden elintavat mahdollisimman tarkasti, sillä moni löytämistämme lajeista saattaa hävitä lähivuosien aikana. Luontokato etenee maailmanlaajuisesti nopeasti. Teemme tutkimustyötä monilla alueilla, joihin kohdistuu tällä hetkellä voimakas ihmispaine. Elinympäristöjen rapautuminen tai tuhoutuminen ihmistoiminnan vaikutuksesta on luontokadon tärkein yksittäinen syy, biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari E. Sääksjärvi kertoo. 

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijoiden tänä vuonna tieteelle kuvaamat uudet lajit elävät esimerkiksi Argentiinassa, Chilessä, Costa Ricassa, Ecuadorissa, Keniassa, Irakissa, Iranissa, Malesiassa, Namibiassa, Pakistanissa, Perussa, Tadžikistanissa ja Turkmenistanissa. 

Perun Amazoniasta löytyi yli 100 uutta suurikokoista pistiäislajia – monen lajin nimeäminen vielä työn alla

Monien tänä vuonna tieteelle kuvattujen lajien elintavat ovat kiehtovia. Tutkijat pyrkivät kuvaamaan myös lajien elintavat tutkimuksissa mahdollisimman hyvin, sillä tieto niistä helpottaa esimerkiksi lajien uhanalaisuuden arviointia ja suojelua tulevaisuudessa. 

– Tutkimustemme kautta yritämme kertoa ihmisille, kuinka kiehtovia tuntemattomia eläinlajeja maapallolta on edelleen mahdollista löytää. Monet lajeista ovat jo löytyessään uhanalaisia. Vuoden aikana olemme kuvanneet tieteelle esimerkiksi monia tuntemattomia hämähäkkilajeja. Yksi kiehtovimmista uusista löydöistä on Pakistanista löytämämme Plator soastus -hämähäkki. Se näyttää ihan siltä, että se olisi jäänyt suuren kirjan alle puristuksiin! Laji on muodoltaan hyvin littana, sillä se elää puiden kaarnan alla. Laji on yksi erikoisimmista hämähäkkilajeista koko maailmassa, väitöskirjatutkija Alireza Zamani kertoo. 

Plator soastus-hämähäkkilaji löytyi Pakistanissa sijaitsevasta Swatlaaksosta. Suvun hämähäkit ovat hyvin litteitä, sillä ne elävät kaarnan alla. Kuva: Alireza Zamani, Turun yliopisto
Plator soastus-hämähäkkilaji löytyi Pakistanissa sijaitsevasta Swatlaaksosta. Suvun hämähäkit ovat hyvin litteitä, sillä ne elävät kaarnan alla. Kuva: Alireza Zamani, Turun yliopisto

 

Tämän vuoden aikana biodiversiteettiyksikön tutkijat kuvasivat tieteelle myös esimerkiksi kolme suurikokoista Creagrura-sukuun kuuluvaa väli- ja eteläamerikkalaista ahmaspistiäislajia, jotka loisivat paksupääperhosten toukilla. 

– Lajeilla on erikoiset sirppimäiset munanasettimet eli piikit, joiden avulla ne pystyvät munimaan tarkasti paksupäätoukkien sisälle. Nyt tieteelle kuvattujen kolmen uuden Creagrura-lajin löytyminen Väli- ja Etelä-Amerikasta oli jännittävää, sillä kymmenien vuosien ajan tutkijat ovat ajatelleet kyseisessä suvussa olevan vain yksi laji, yliopistotutkija Kari Kaunisto ja professori Sääksjärvi kertovat. 

Creagrura allpahuaya-loispistiäislaji löytyi Perun Amazoniasta. Suvun lajit ovat erikoistuneet loisimaan paksupääperhosten toukissa.

Kuvaaja/Tekijä

Kari Kaunisto, Turun yliopisto
Creagrura allpahuaya-loispistiäislaji löytyi Perun Amazoniasta. Suvun lajit ovat erikoistuneet loisimaan paksupääperhosten toukissa.

Kuvaaja/Tekijä

Kari Kaunisto, Turun yliopisto

Tämän vuoden aikana tieteelle kuvattujen lajien lisäksi yksikön tutkijoilla on parhaillaan työn alla kymmenien uusien eläinlajien ja useiden eläinsukujen kuvaukset.

– Tänä syksynä teimme myös yhden ennätyksen. Löysimme Perun Amazoniasta kerätyistä näytteistä yhden työviikon aikana yli 100 suurikokoista pistiäislajia, joista lähes kaikki ovat tieteelle tuntemattomia! Lajit löytyivät Perun Amazoniassa sijaitsevalta Allpahuayo-Mishana sademetsäalueelta kerätyistä näytteistä. Samalta alueelta on löytynyt viimeisten vuosien aikana myös esimerkiksi tieteelle tuntemattomia lintulajeja. Maapallo on luonnon monimuotoisuuden suhteen vielä tuntematon planeetta. On tuskallista tietää, että moni laji häviää jo ennen löytymistään, Sääksjärvi, Kaunisto ja Zamani kertovat. 

Luotu 27.10.2022 | Muokattu 27.10.2022