Turkulainen rintasyöpätutkimus sai merkittävän rahoituksen Yhdysvaltain puolustusministeriöltä

27.04.2020

Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisessä Turun biotiedekeskuksessa työskentelevä professori Jukka Westermarck on tutkimusryhmineen saanut Yhdysvaltain puolustusvoimilta 200 000 euron tutkimusrahoituksen. Rahoitus on myönnetty hankkeelle, jossa tutkitaan rintasyövän etäpesäkkeiden uudenlaisia lääkehoitoja yhteistyössä Michiganin yliopiston tutkijoiden kanssa. 

Vaikka rintasyöpähoidot kehittyvät jatkuvasti, aggressiivisimpien rintasyöpien lähettämät etäpesäkkeet ovat edelleen merkittävä ja yleistyvä lääketieteellinen ongelma. Jukka Westermarckin tutkimusryhmä pureutuu tähän ongelmaan keskittymällä erityisesti PP2A-kasvunestäjän aktivaatioon johtavien lääkkeiden yhteisvaikutuksiin muiden lääkkeiden kanssa. 

Westermarck on työskennellyt PP2A-kasvuestäjän parissa jo 25 vuotta, mutta vasta aivan viime aikoina PP2A:n lääkkeellinen uudelleen aktivaatio on osoittautunut mahdolliseksi uudeksi syövän hoitokeinoksi. 

Suomalais-amerikkalaisten tutkimusryhmien aikaisempi yhteistyö osoitti, että PP2A-lääkkeiden yhdistäminen jo olemassa oleviin lääkkeisiin lisää hoitotehoa esimerkiksi keuhkosyövän kokeellisissa malleissa. Nyt samaa periaatetta on tarkoitus tutkia rintasyövän etäpesäkkeitä muodostavissa malleissa. 

Erikoiseksi yhteistyörahoituksen tekee se, että sen myönsi Yhdysvaltain puolustusministeriö, joka jakaa lääketieteelliselle tutkimukselle merkittävää rahoitusta. 

– Tilanteessa, jossa Suomen valtion tutkimusrahoitus tutkimusryhmille alkaa olla marginaalisen pientä, on hyvin tärkeää, että tutkijat löytävät uusia, jopa näinkin poikkeuksellisia, rahoituskeinoja. Näin Suomessa voidaan jatkaa korkeatasoista lääketieteellistä tutkimusta, Westermarck huomauttaa. 

Vaikka turkulaisen työryhmän osuus hankkeen rahoituksesta on vain murto-osa siitä mitä yhdysvaltalainen yhteistyökumppani sai, on nyt saatu noin 200 000 euron rahoitus todella merkittävä lisäresurssi.

– Voimme tämän resurssin turvin jatkaa lupaavien löydöstemme viemistä eteenpäin, ensin kohti eläinmalleja ja tulevaisuudessa toivottavasti potilaskokeisiin asti, Westermarck toivoo. 

Luotu 27.04.2020 | Muokattu 27.04.2020