Sydänfilmimuutokset voivat ennustaa valtimotautitapahtumia ja eteisvärinää verenpainetautia sairastavilla (Väitös: LL Arttu Lehtonen, 3.12.2021, geriatria)

Verenpainetautia sairastavilta suositellaan ottaa sydänfilmi sydänlihaksen liikakasvun havaitsemiseksi. Myös useat muut sydänfilmimuutokset näyttivät ennustavan valtimotautitapahtumia ja eteisvärinää verenpainetautia sairastavilla, selviää LL Arttu Lehtosen Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa. Tutkimuksen perusteella lääkäreiden olisi hyvä olla tietoisia sydänfilmimuutoksista, jotka ovat yhteydessä suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautitapahtumien riskiin verenpainetautia sairastavilla.

Sydämen vasemman kammion liikakasvuun eli sydänlihaksen paksuuntumiseen viittaavien sydänfilmimuutosten tiedetään lisäävän sydän- ja verisuonitautitapahtumien riskiä verenpainetautia sairastavilla. Useiden muidenkin sydänfilmimuutosten on aiemmin näytetty ennustavan valtimotautitapahtumia ja eteisvärinää väestössä.

– Tutkimuksia näiden muutosten esiintyvyydestä ja ennusteesta verenpainetautia sairastavilla on kuitenkin vähän, vaikka lähes kaikilta verenpainetautia sairastavilta otetaan jossakin vaiheessa sydänfilmi, kertoo Turun yliopistossa väittelevä LL Arttu Lehtonen.

Lehtosen väitöstutkimuksen perusteella useat sydänfilmimuutokset olisi hyvä ottaa huomioon verenpainetautia sairastavan potilaan sydänfilmin tarkastelussa.

– Havaitsimme, että useiden sydänfilmimuutosten esiintyvyys oli suurempi verenpainetautia sairastavilla, kuin niillä, joilla oli normaali verenpaine. Lisäksi sydänfilmimuutosten esiintyvyys suureni verenpainetason noustessa. Kohonnut verenpaine oli myös yhteydessä tiettyjen sydänfilmimuutosten ilmaantuvuuteen seurannan aikana, Lehtonen kertoo.

Tutkimus antoi myös viitteitä siitä, että vasemman kammion liikakasvuun viittaavien sydänfilmimuutosten ohella useat muutkin sydänfilmimuutokset ennustavat tulevia valtimotautitapahtumia ja eteisvärinää verenpainetautia sairastavilla.

– Näiden sydänfilmimuutosten arviointi voisi olla erityisen hyödyllistä lääkäreille verenpainetautia sairastavien sydän- ja verisuonitautitapahtumien riskin arvioinnissa, Lehtonen sanoo.

Väittelijä huomauttaa, että vaikka tutkimuksen perusteella useat sydänfilmimuutokset näyttivät olevan yhteydessä huonompaan ennusteeseen verenpainetautia sairastavilla, yksittäisten sydänfilmimuutosten lisäarvo sydän- ja verisuonitautitapahtumien ennustamisessa suhteessa jo vakiintuneisiin riskitekijöihin näytti olevan melko vähäinen.

– Tämän vuoksi tarvitaan edelleen lisää tutkimusta sydänfilmimuutosten todellisen ennusteellisen ja hoidollisen arvon määrittämiseksi.

Tutkimusaineistonaan Lehtonen käytti suomalaisia Terveys 2000 ja Terveys 2011 -tutkimuksia. Terveys 2000 oli vuosina 2000–2001 Suomessa toteutettu maanlaajuinen epidemiologinen tutkimus, johon osallistui 8 028 henkilöä. Tutkittaville tehtiin kotihaastattelu ja perusteellinen terveystarkastus. Vuonna 2011 kaikki elossa olleet Terveys 2000 -tutkimukseen osallistuneet kutsuttiin seurantatutkimukseen ja seurantatutkimus toteutettiin pääpiirteissään samalla tavalla kuin Terveys 2000 -tutkimus.

***

LL Arttu Lehtonen esittää väitöskirjansa ” Electrocardiographic changes in hypertension” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 3.12.2021 klo 12.00 (Turun yliopisto, Medisiina C, Osmo Järvi -luentosali, Kiinamyllynkatu 10, Turku). Yleisö voi seurata väitöstä myös etäyhteydellä.

Vastaväittäjänä toimii professori Juhani Junttila (Oulun yliopisto) ja kustoksena professori Teemu Niiranen (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on geriatria.

Turun yliopisto seuraa aktiivisesti koronavirustilannetta ja viranomaisten ohjeita. Yliopisto päivittää ohjeitaan tilanteen mukaan. Ohjeet ja linkit löytyvät osoitteesta: utu.fi/koronavirus

Väittelijän yhteystiedot: arolle@utu.fi

Luotu 29.11.2021 | Muokattu 29.11.2021