Opiskelijaelämää vappu

Tutustu yliopistoon

Turun yliopisto tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia tutustua yliopiston monipuoliseen opintotarjontaan ja opiskeluun osallistumalla tapahtumiin, kuten Hakijan päivään ja vierailemalla tiedekunnissa.

Maistiaisluennot lukiolaisille ja podcastit

Tälle sivulle kerätään lukiolaisia varten yliopiston tarjonnasta luentoja, joille voi vapaasti osallistua. Sivulla on myös linkki Turun yliopiston podcasteihin, joissa Turun yliopiston tutkijat kertovat kiehtovista ja ajankohtaisista kysymyksistä. Osa lukioista hyväksyy yliopistoluentojen seurannan osaksi opo-kurssia (ns. vierailupassi). Keskustele luentojen seuraamisen hyväksymisestä oman opinto-ohjaajasi kanssa.

Turun yliopiston podcastit

 • Podcasteissa jututetaan eri alojen tutkijoita, kuullaan puheenvuoroja ja professoriluentoja. Myös Turun yliopiston opiskelijalähettiläät eri aloilta jutustelevat opinnoista, opiskelijaelämästä ja tulevaisuuden työnäkymistä.

  Tutustu podcastien aiheisiin tästä linkistä.

Syksyn 2020 luennot

 • Tiedemarkkinat ja avajaiskarnevaalit jokirannassa
  Perjantaina 4.9.2020 klo 12–18
  Tuomiokirkkosillan ja Kirjastosillan välisellä Itäisen Rantakadun osuudella

  Tiedemarkkinoiden ja avajaiskarnevaalien Tiedelavalla kuullaan ajankohtaisia tietoiskuja ja tutkijahaastatteluita muun muassa rikoksen polulle päätymisestä, 1920-luvun Turusta, Yhdysvaltain vaaleista sekä siitä, mitä aivokuvat kertovat meille tunteista. Lavalla nähdään ja kuullaan myös speksi- ja musiikkiesityksiä. Tapahtumassa julkistetaan ja palkitaan Turun yliopiston Vuoden opettaja, Vuoden opintojakso sekä Kieliteko. 

  Katso tarkempia tietoja tapahtumasta tästä linkistä.
   
 • Johdatus digitaalisiin ihmistieteisiin –opintojakson johdantoluento
  Jaakko Suominen
  Luentotallenne

  Opintojakso tarjoaa monipuolisen yleiskatsauksen digitaalisiin ihmistieteisiin ja sen eri osa-alueisiin. Erityisesti tarkastellaan digitaalisuuden merkitystä ja vaikutusta humanistisessa tutkimuksessa, ja esitellään sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia menetelmiä, joilla digitaalisuutta ja digitaalista aineistoa voidaan lähestyä. Käsiteltäviä teemoja, työvälineitä ja menetelmiä ovat esimerkiksi tekstinlouhinta, verkosto-analyysi, datan visualisointi, digitaalinen vuorovaikutus ja tietokoneavusteinen tekijäntunnistus.

  Katso luentotallenne tästä linkistä.

 • Turun yliopiston tiedelinja
  Keskiviikkoisin (14.10., 28.10., 11.11., 25.11., 9.12.)
  Turun yliopiston Tiedelinjalla tutkijat ja yleisö keskustelevat ajankohtaisista aiheista. Tiedelinjaa lähetetään syyslukukaudella 2020 joka toinen keskiviikko.
  •   14.10. Naiset yrittäjinä kautta aikain
  •   28.10. Kohti halloweenia: ystävämme lepakot
  •   11.11. Minne vastavalittu Yhdysvaltain presidentti maataan vie? 
  •   25.11. Tekniikka Varsinais-Suomen kasvun avaimena
  •   9.12. Saako tätä tutkia? 

  Katso tarkempia tietoja sekä aiemmat tallenteet tästä linkistä.

Kevään 2020 luennot

 • Tiedeillat kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa
  Tiistaisin (3.3., 17.3., 31.3., 14.4., 28.4., 12.5.) klo 17.30 sekä lauantaina 23.5. klo 13-15
  Kasvitieteellinen puutarha Ruissalossa (Ruissalon puistotie 215)

  Maaliskuun alusta lähtien puutarhalla järjestetään tiistaisin yleisölle avointa tiedeohjelmaa. Iltojen ajankohtaiset aiheet ovat Amazonian sademetsät, citypunkit, siitepölyt sekä kotipihan monimuotoisuus. Tiedeiltojen sarja alkaa tiistaina 3.3. professori Ilari Sääksjärven luennolla Tutkimusretkiä Amazoniaan, joka on suunnattu koko perheelle. Luennollaan Sääksjärvi johdattelee kuulijat tuntemattomaan sademetsään, maailman monimuotoisimman luonnon pariin. Illan aikana kuullaan Amazonian sademetsien tuhoutumisesta ja tuhojen merkityksestä koko maapallon luonnolle. Lisäksi kuuntelijat pääsevät näkemään muutamia tieteelle tuntemattomia ja vielä nimeämättömiä hyönteislajeja, joita Sääksjärvi on tuonut retkiltään.Kevään tiedeiltasarja huipentuu lauantaina 23.5. järjestettävään luontoiltapäivään, jossa vastataan yleisön luontoaiheisiin kysymyksiin klassisten luontoiltojen tapaan.

  Katso tarkempia tietoja tiedeilloista tästä ja tästä linkistä.
   
 • Sata vuotta tutkimusta ja opetusta -luentosarja
  Ensimmäinen luento on torstaina 5.3 kello 16.00., muut luennot  tiistaisin kello 18.00
  Turun kaupunginkirjaston Studio (Linnankatu 2)

  Juhlavuoden kunniaksi Turun yliopisto järjestää kaikille avoimen Studia Generalia -luentosarjan. Yhdeksänosaisessa luentosarjassa tutustutaan yliopiston historiaan, tämän päivän kiinnostavimpiin tutkimusaiheisiin sekä opiskelijoiden elämään.Turun yliopisto perustettiin kansalaiskeräyksen voimin 1920 maailman ensimmäiseksi suomenkieliseksi yliopistoksi. Yliopiston ainutlaatuista syntyhistoriaa kuvaa tunnuslause Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle. Luentosarja antaa esimakua siitä, mitä tuo lahja on tuottanut.

  Katso luentojen aiheet tästä linkistä.
 • Johdatus digitaalisiin ihmistieteisiin –opintojakson johdantoluento
  Jaakko Suominen
  Luentotallenne
  Opintojakso tarjoaa monipuolisen yleiskatsauksen digitaalisiin ihmistieteisiin ja sen eri osa-alueisiin. Erityisesti tarkastellaan digitaalisuuden merkitystä ja vaikutusta humanistisessa tutkimuksessa, ja esitellään sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia menetelmiä, joilla digitaalisuutta ja digitaalista aineistoa voidaan lähestyä. Käsiteltäviä teemoja, työvälineitä ja menetelmiä ovat esimerkiksi tekstinlouhinta, verkosto-analyysi, datan visualisointi, digitaalinen vuorovaikutus ja tietokoneavusteinen tekijäntunnistus.

  Katso luentotallenne tästä linkistä.

 • Turun yliopiston podcastit
  Podcasteissa jututetaan eri alojen tutkijoita, kuullaan puheenvuoroja ja professoriluentoja. Myös Turun yliopiston opiskelijalähettiläät eri aloilta jutustelevat opinnoista, opiskelijaelämästä ja tulevaisuuden työnäkymistä.

  Tutustu podcastien aiheisiin tästä linkistä.
   

Syksyn 2019 luennot

 • Kieli, kulttuuri ja viestintä 2020-luvulla -luentosarja
  Torstaisin 26.9.–21.11.2019 klo 16.15–17.45,
  Huone 248 Agora, Vesilinnantie 5, Yliopistonmäki
  Huom! Ensimmäinen 26.9. luentokerta alkaa klo 16.00.

  Osana 40-vuotisjuhlavuottaan KieVi kutsuu sinut kuuntelemaan Studia Generalia -luentosarjaa. Luentosarja alkaa 26.9. osana Euroopan kielten päivän tapahtumia. Luentosarjassa käsitellään kielen, kulttuurin ja viestinnän teemoja 2020-luvulla ja se on avoin lukiolaisille ja tiedekuntien opiskelijoille. Luennot ovat avoinna kaikille eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen.

  Ks. lisätietoa luentojen aiheista ja luennoitsijoista.

 • Lasten ja nuorten yksinäisyys ja ostrakismi
  Niina Junttila, Opetusneuvos (Opetushallitus), KT, dosentti
  Tiistai 29.10.2019 klo 16–17.30
  Publicum, Auditorio Pub3, Assistentinkatu 7, Turku
  Seuraa luentoja suorana tai katsele myöhemmin (seurantalinkki lisätään vähän ennen luentoa).

  Sote-akatemian luennolla puhutaan lasten ja nuorten oppimisympäristöissään kokemasta yksinäisyydestä ja ostrakismista eli sosiaalisesta ulossulkemisesta. Sekä yksinäisyys että ostrakismi heikentävät lasten ja nuorten koulusuoriutumista, psyykkistä hyvinvointia ja fyysistä terveyttä. Luennolla pohditaan ilmiöiden tunnistamista, ennaltaehkäisemistä ja erilaisia interventiomenetelmiä.

 • Afrikan-tutkijoiden seminaari
  Useita puheenvuoroja
  torstaina 7.11. klo 14–16
  Historicum, Aikala-sali (toinen kerros), Kaivokatu 12, Turku
  •    Essi Huuhka: Suomalaisten lähetystyöntekijöiden humanitaarinen toiminta Lounais-Afrikassa 1900-luvun alussa
  •    Soili Norro: Namibian kielipolitiikka ja perusopetuksen opetuskielet
  •    Marjo Kaartinen: Suomen ja Namibian suhteiden historian uudelleenarviointia
  •    Kaiju Harinen: Afropolittisuus ja feministinen tarinankerronta
  •    Leila Koivunen: Afrikka kuvina ja mielikuvina

 • Humanistisia näkökulmia terveyteen ja hyvinvointiin:
  Historiantutkimus

  Kirsi Tuohela, FT, dosentti
  Tiistai 7.11.2019 klo 16.15–18.45
  Agora, luentosali XXII, Vesilinnantie 5, Turku
  Seuraa luentoja suorana tai katsele myöhemmin (seurantalinkki lisätään vähän ennen luentoa).

  Sote-akatemian luennolla tutustutaan inhimillisen elämän, terveyden ja sitä koskevan tiedon ajalliseen muutokseen. Luennolla keskustellaan lääketieteen kehityksen tuomista muutoksista sairastavuuteen ja tarkastellaan sairastamisen kokemuksen ja kliinisen kohtaamisen sekä muuttuvia että pysyvämpiä piirteitä.

 • Kun tekoäly kohtaa soten
  Keskiviikko 13.11. klo 12.00–15.45
  Medisiina D, Laurén-sali 1 ja 2, Kiinamyllykatu 10, Turku

  Tekoälyakatemian ja Sote-akatemian yhteisessä seminaarissa tarkastellaan tekoälyn mahdollisuuksia, käytännön toteutuksia ja soveltamista muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon alalle. Ilmoittaudu mukaan 6.11. mennessä Konstassa.

  Ks. seminaarin ohjelma.

 • Oikeudellisen ajattelun lähtökohdat
  Professori Janne Salminen
  3.9. klo 10:1511:45 ja 4.9. klo 10:1511:45

 • Mihin kasvatustiedettä tarvitaan?
  yliopistotutkija Teija Koskela
  11.9. klo 911
  Luento on osa kasvatustieteen johdanto-opintoja.

 • Johdatus uudistuvaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon
  Turun kaupungin kehittämispäällikkö Mikko Pakarinen ja muutosjohtaja Antti Parpo
  17.9. klo 16:15–18:45
  Alhopuro-sali, Medisiina D-rakennus, Turun yliopisto (os. Kiinamyllynkatu 10, Turku)

  Turun yliopistossa toimii Sote-akatemia, joka mm. tarjoaa monitieteistä, sivuaineeksi soveltuvaa Sote25-opintokokonaisuutta. Opintokokonaisuus toteutetaan yhteistyössä TY:n kaikkien seitsemän tiedekunnan kanssa ja siinä pureudutaan muuttuvan sosiaali- ja terveydenhuollon keskeisiin kysymyksiin ainutlaatuisella tavalla eri tieteenalojen näkökulmasta.

  Sote-akatemia tarjoaa pitkin lukuvuotta 2019–2020 lukiolaisten seurattaviksi kokonaisuuteen kuuluvien opintojaksojen aloitusluentoja. Lukiolaisille tarjolla olevat luennot päivitetään tälle sivulle vähitellen.

  Tarjolla on siis erinomainen mahdollisuus tulla kuuntelemaan mediassa paljon esillä olleen sote-uudistuksen eri vaiheista niin valtakunnallisesti kuin erityisesti Varsinais-Suomen näkökulmasta. Luennoista saa kertauksen yhtäältä uudistuksen kaatumiseen, toisaalta sisäänajon tämän hetken ja tulevan tilanteeseen. Luvassa on hyvää yleissivistystä ja asiatietoa hyödynnettäväksi eri lukioaineissa.

Tiedeseminaarin puheenvuorot

 • Useat eri luennoitsijat ovat käyneet puhumassa Kaarinan lukion opiskelijoille tiede- eli Animus-seminaarissa vuosien varrella. Eri vuosien tiedeseminaarien puheenvuoroja voi katsella tallenteilta 2018 ja 2017.

 

Yliopisto-opinnot lukiolaisille

Lukioiden opiskelijat voivat suorittaa lukuvuoden aikana pääsääntöisesti lähiopetuksena (Turussa tai Porissa) toteutettavia yliopisto-opintoja osallistumalla tiedekuntien lukiolaisille avaamaan opintotarjontaan. Opinnot ovat maksuttomia ja niihin ilmoittaudutaan Avoimen yliopiston Nettiopsu -palvelun kautta. Ennen ilmoittautumista yliopiston opintoihin lukiolaisen on oltava yhteydessä oman koulunsa yhteyshenkilöön.

Lukiolaisille on tarjolla kursseja useasta oppiaineesta: kielistä, luonnontieteistä, kauppatieteistä, kasvatustieteistä sekä historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksesta.

Ks. opintotarjonta ja kurssisisällöt sekä tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen

Studia-messut

Tervetuloa vieraaksemme 25.- 26.11.2020 virtuaalimessuille!

Lisätietoja messutapahtumasta ja toteutuksesta: https://studia.messukeskus.com/ 

Turun yliopisto on vuosittain mukana Studia-messuilla, joka on Suomen suurin valtakunnallinen ura- ja koulutustapahtuma. Studia-messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa marras-joulukuun vaihteessa. 

Osastolla on tavattavissa Turun yliopiston opintoneuvojia, jotka vastaavat sinulle henkilökohtaisesti ura- ja koulutusvalintaa sekä hakemista ja opiskelijavalintaa koskeviin kysymyksiisi!

 

Ryhmävierailut tiedekuntiin

Yliopisto-opinnoista kiinnostuneet ryhmät voivat tiedustella yliopiston hakijapalveluista (hakijapalvelut@utu.fi) tai tiedekunnista mahdollisuutta tulla tutustumiskäynnille yliopistoon.

Tutustumismahdollisuudet

 • Humanistinen tiedekunta: hum-info(at)utu.fi
 • Kasvatustieteiden tiedekunta: eduopo(at)utu.fi
 • Lääketieteellinen tiedekunta: opo-laak(at)utu.fi
 • Luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunta: info-ml(at)utu.fi
 • Oikeustieteellinen tiedekunta oik-opi(at)utu.fi
 • Turun kauppakorkeakoulu: tseopintotoimisto(at)utu.fi
 • Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta: opo-yht(at)utu.fi
Avoimen yliopisto-opetuksen esittelytilaisuudet

Tervetuloa tutustumaan avoimeen yliopisto-opetukseen!

Avoin yliopisto-opetus on mukana yliopiston Hakijan päivässä.

Avoimen yliopiston infopisteessä voit tutustua opintotarjontaan ja kysellä opintoneuvojalta ohjeita omien opintojen suunnitteluun avoimessa yliopistossa. Lue lisää Hakijan päivä - abeille ja kolmosille.

Yleiset ja opintokohtaiset esittelytilaisuudet

Tilaisuudet on tarkoitettu kaikille opinnoista kiinnostuneille. Esittely- ja neuvontatilaisuuksia järjestetään Turussa ja netin kautta sekä lisäksi yhteistyöoppilaitosten paikkakunnilla. Netissä pidettäviin tilaisuuksiin voit osallistua omalta koneeltasi.

Tiedot tilaisuuksista löytyvät avoimen yliopisto-opetuksen Ajankohtaista-sivulta.

Varaa aika henkilökohtaiseen neuvontatapaamiseen

Jos mietit esimerkiksi

 • mitä hyötyä avoimen yliopiston opinnoista voisi sinulle olla

 • mitä avoimessa yliopistossa kannattaisi opiskella parantaaksesi valmiuksiasi valintakokeisiin osallistumiseen

 • mitä avoimen yliopiston väylähakuun tai muihin erillishakuihin sopivia opintoja voisit valita

ota yhteyttä avoimen yliopiston opintoneuvojaan!  Voit myös varata ajan henkilökohtaiseen neuvontatapaamiseen. Katso Yhteystiedot

Yleiset infotilaisuudet opiskelijavalinnasta

Turun yliopiston hakijapalvelut järjestää infotilaisuuksia lukiolaisille tarpeen mukaan. Vuoden 2020 todistusvalintaa koskeva infotilaisuus pidettiin 21.5.2018. Katso tilaisuuden esitys tästä.

Lisätietoja korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistamisesta Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta
        http://minedu.fi/opiskelijavalinnat-ja-yhteistyo 
        http://minedu.fi/usein-kysyttya-korkeakouluvalinnat

ja Ylioppilastutkinnon hyödyntäminen opiskelijavalinnassa -hankkeen sivuilta
        http://oha-forum.fi/hankkeet/karkihanke/todistusvalinnan-pisteytyksen-kehitysvaiheet/