Asiasana: parodontologia

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Äidinmaidon oligosakkaridit muokkaavat suun ja suolen mikrobistokoostumusta (Väitös: FM Krista Salli, 20.11.2020, parodontologia)

Äidinmaidon 2´-fukosyylilaktoosi vaikuttaa kariekseen liitetyn Streptococcus mutans -bakteerin kasvuun ja kiinnittymiseen sekä vauvan suolistomikrobiston koostumukseen ja aineenvaihduntatuotteisiin. FM Krista Salli vahvisti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan myös ksylitolin ja ksylitoliminttupastillien vaikuttavan S.mutans -bakteerin toimintaan.

Uutta tietoa naissukuhormonien ja suun bakteeritulehdusten yhteydestä (Väitös: DDS, MSc Dareen Fteita, 4.4.2020, parodontologia)

Prevotella intermedia -ryhmään kuuluvia anaerobisia bakteereita esiintyy ihmisillä pääasiassa suuontelossa. Niille on ominaista kyky hyödyntää kasvussaan naissukupuolihormoneja estrogeenia ja progesteronia. Turun yliopistossa väittelevä DDS, MSc Dareen Fteita selvitti, miten naissukuhormoni estradioli vaikuttaa näiden bakteerien kasvuun ja taudinaiheuttamiskykyyn.

Parodontologia

Parodontologia on oppi hampaan kiinnityskudoksista (parodontium: ienepiteeli ja sen alla oleva sidekudos, juurenpinnan sementti, hammasta ympäröivä leukaluu sekä sementtiä ja leukaluuta yhdistävät sidekudossäikeet). Parodontiumin alueen tulehdussairaudet, gingiviitti ja parodontiitti, ovat yleisiä väestössä. Gingiviitin ja parodontiitin ehkäiseminen sekä niiden diagnosoiminen ja hoito on olennainen osa suun perusterveydenhuoltoa, mutta pitkälle edenneenä parodontiitti ja sen seuraukset vaativat usein erikoishammaslääkäritasoista hoitoa.