Asiasana: kulttuurihistoria

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Saaristomeri-aiheinen vaalipaneeli

Aika

24.3.2023 klo 14.00 - 16.00
Tervetuloa Saaristomeri-aiheiseen vaalipaneeliin Arcanumin Aava-saliin perjantaina 24.3. klo 14 - 16. Paneelin järjestää Suomen Akatemian rahoittama “Kadonneet, uhanalaiset ja saapuneet lajit – Ihmisten suhde Itämeren muuttuvaan biodiversiteettiin (HumBio)” -tutkimushanke (https://sites.utu.fi...

1900-luvun alussa kirjoitetut päiväkirjat piirtävät esiin eletyn elämän (Väitös: FM Karoliina Sjö, 18.2.2023, kulttuurihistoria)

FM Karoliina Sjö sukelsi kulttuurihistorian alan väitöstutkimuksessaan sata vuotta sitten kirjoitettujen päiväkirjojen maailmaan. Hän selvitti, millainen elämä päiväkirjojen sivuille on muodostunut ja millaista tietoa päiväkirjat voivat tuottaa. Tutkimuksessa käytetyt päiväkirjat sisältävät yli kymmenentuhatta sivua, ja ne tarjoavat tutkijalle ainutlaatuisen aineiston. Tiedettä ja taidetta yhdistävä tutkimus lähestyy päiväkirjoja sekä kirjallisena lajityyppinä että historiallisina dokumentteina.

Sataman, pyhiinvaelluksen, ranta-alueiden sekä arkielämän hyvinvointitekiöiden tutkimukset saivat Turun kaupunkitutkimusohjelman rahoituksen

27.12.2022

Turun kaupunkitutkimusohjelmasta myönnettiin rahoitus neljälle tutkimushankkeelle, joista kaikissa on mukana Turun yliopiston tutkijoita. Yksi hankkeista kehittää keskeisiä ranta-alueita, toinen tutkii kaupunkisatamien digitalisaatiota, kolmas arjen ja hyvinvoinnin kokemusta uusissa kaupunginosissa ja neljäs urbaania pyhiinvaellusta ennen ja nyt. Jokainen tutkimus sai 150 000 euron rahoituksen.

Turun yliopiston 50-vuotias kulttuurihistorian oppiaine juhlii Kårenilla 25.11.2022

25.11.2022

Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen 50-vuotisjuhlavuosi huipentuu 25.11.2022 pidettäviin juhliin. Juhlapäivä sisältää Kulttuurihistorian tutkimus – lähteistä menetelmiin ja tulkintaan -teoksen julkistamistilaisuuden sekä Veikko Litzen -luennon, jonka pitää taide- ja kulttuurihistorioitsija Anna Kortelainen. Julkistustilaisuus ja luento ovat kaikille avoimia.

Eläviä pyhäinjäänteitä ja tunteiden herättäjiä – Suomen Rooman-instituutin "Puiden kaupunki" -symposiumissa pohditaan puiden monia merkityksiä

17.11.2022

Historian saatossa puihin on latautunut valtavasti merkityksiä, joita emme aina tule ajatelleeksi. Kaupunkitilassa puut merkitsevät paikan luonnonmenneisyyttä, mutta ne herättävät myös ihmisissä tunteita. Suomen Rooman-instituutissa 21.11.2022 järjestettävässä ”Puiden kaupunki” -symposiumissa pohditaan kaupunkipuita ja niiden monia konteksteja.

Lama näkyi 1990-luvun komediaviihteessä Suomessa (Väitös: FM Noora Kallioniemi, 19.11.2022, kulttuurihistoria)

1990-luvun lama-aika sai Suomessa aikaan keskustelua, jossa työttömiä pidettiin syypäinä omaan työttömyyteensä. Vastaiskun tälle tarjosivat suomalaisen lama-ajan komediaviihteen joutilaat miehet, Pekot ja Uunot, jotka olivat oman elämänsä aktiivisia ja pidettyjä toimijoita. FM Noora Kallioniemi perehtyi kulttuurihistorian alan väitöstutkimuksessaan näihin joutilaisiin miehiin. Tutkimus osoittaa, että viihteellä on merkitystä yhteiskunnallisissa kriiseissä ja se antaa katsojille välineitä käsitellä ajankohtaisia ilmiöitä.