Professoriluento | Minna Lehtonen
Kielitaidosta on paljon hyötyä käytännön elämässä, mutta onko kaksikielisyydellä positiivisia vaikutuksia myös älyllisiin toimintoihin? Miten kaksi kieltä ovat aivoissamme järjestäytyneet?
Kielitaidosta on paljon hyötyä käytännön elämässä, mutta onko kaksikielisyydellä positiivisia vaikutuksia myös älyllisiin toimintoihin? Miten kaksi kieltä ovat aivoissamme järjestäytyneet?
Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan uuden blogisarjan ”Yhteiskunnasta, rakkaudella” neljäs kirjoitus on julkaistu. Lue filosofian professorin Juha Räikän ajatukset kertomisesta sekä sarjan aiemmat osat osoitteessa blogit.utu.fi/yhteiskunnasta.
Uudet opiskelijalähettiläät ovat aloittaneet kautensa Turun yliopiston esittelijöinä. Yhteiskunatieteellisen tiedekunnan opiskelijalähettiläinä toimivat Silva Järvinen ja Maria Rajala.
Turun yliopiston logopedian opiskelijat ja Diakonia-ammattikorkeakoulun Turun-kampuksen puhevammaisten tulkkiopiskelijat ovat tuottaneet videoita puhevammaisten kohtaamiseen sekä puhevammaisten palveluihin ja kommunikaatiomenetelmiin liittyen. Innoittajana videoiden teossa on 5.10. alkaen vietettävä Puhevammaisten viikko.
Kiitos dekaani @Luikki hienosta puheesta valmistuneille! Kyllä herkistyi tuore maisteri etäyhteydenkin välityksellä!
Katariina Kulhan twitterviesti ja siihen liitetty kuva kahvikupista läppärinäyttöineen kuvaa vuonna 2020 valmistuneiden ainutlaatuista opiskelujen lopputaivalta. Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan maisterien, lisensiaattien ja tohtoreiden publiikki vietettiin ensimmäistä kertaa etänä.
Kaikki yhteiskuntatieteellisen hakukohteet keräsivät ennätysmäärän hakemuksia, yhteensä 7328 hakemusta. Viime vuoteen verrattuna tiedekuntaan saapuneiden hakemusten määrä kasvoi yhteensä 1529:llä. Suurimmat määrälliset kasvajat oli poliittinen historia ja valtio-oppi 438 hakemuksen kasvulla, logopedia 417 hakemuksen kasvulla, sosiaalitieteet 243 hakemuksen kasvulla ja psykologia 210 hakemuksen kasvulla.
Pohjoismainen afasiakonferenssi kokoontuu 13.-15.6. Turun yliopistossa. Nordic Aphasia Conference 2019 -tapahtumassa keskitytään erityisesti etäkuntoutukseen sekä uuden teknologian tuomiin mahdollisuuksiin uudenlaisessa kuntoutuksessa. Konferenssin toteuttamisessa ovat mukana myös Åbo Akademi ja Afasian kuntoutustutkimusyhdistys ry. Yli 200 osallistujan joukossa on asiantuntijoita Pohjoismaisen lisäksi muualta Euroopasta sekä Australiasta ja Yhdysvalloista. Konferenssissa tuodaan esille myös kansainvälistymisen ja sen myötä monikielisyyden tuomat haasteet kuntoutuksessa.
Logopedian tutkimuksessa ja opetuksessa painopisteenä on kommunikaation ilmiöiden kognitiivinen, neuraalinen ja biologinen perusta sekä näihin ilmiöihin vaikuttavat ympäristötekijät kuten kaksi- ja monikielisyys.
Psykologian, sosiaalityön ja logopedian oppiaineiden alla toimii moniammatillinen opetusklinikka. Klinikalla opiskellaan keskeisiä asiakastyöskentelyn ammattikäytäntöjä. Opetusklinikka tarjoaa psykologian, sosiaalityön ja logopedian (puheterapia) alaan kuuluvia lasten, nuorten, aikuisten ja perheiden tutkimus- ja arviointipalveluja moniammatillisella työotteella.