Kuvituskuvassa lääkäri tarkastelemassa virtuaalista potilasta

Tutkimus lääketieteellisessä tiedekunnassa

Tiedekunnan tutkimus on monialaista ja vaikuttavaa. Sen tuloksena syntyy päivittäin uutta tietoa, jonka päämääränä on väestön terveyden edistäminen ja potilaiden parempi hoito.

Terveys, diagnostiikka ja lääkekehitys on yksi Turun yliopiston monitieteisistä teemoista ja vahvuusaloista ja edustaa kattavasti tiedekunnan tutkimuksen erityisiä vahvuusalueita.

UTU Research Faculty of Medicine kokoaa yhteen kaikki tiedekunnan tutkimusryhmien johtajat.

Tutkijoiden toimintaedellytyksiä tukee korkeatasoinen tutkimusinfrastruktuuri, joka on rakennettu yhteistyössä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja BioCity Turku -tutkimusorganisaation kanssa.

Suomen Akatemian lippulaivat

Tiedekunta on mukana molemmissa Suomen Akatemian rahoittamissa Turun yliopiston lippulaivahankkeissa. InFLAMES-lippulaiva (Immuunijärjestelmän innovaatiokeskus lääketieteen ja talouskasvun moottorina) on Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen hanke, jossa tiedekunta toimii koordinoivana yksikkönä. Turun yliopiston sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteisessä INVEST-lippulaivassa (Eriarvoisuus, interventiot ja uusi hyvinvointiyhteiskunta) on mukana tiedekunnan lastenpsykiatria.
InFLAMES logo

INVESt logo

Tarttumattomien kroonisten sairauksien varhainen diagnostiikka, ehkäisy ja interventiot (LIFE)

LIFE-tutkimuskokonaisuus on osa Turun yliopiston strategista tutkimusteemaa Terveys, diagnostiikka ja lääkekehitys. LIFE keskittyy monisukupolvisiin elinikäistä terveyttä edistäviin kysymyksiin. Tutkimuskokonaisuuden tieteellinen ja kansanterveydellinen merkitys on suuri, ja se pyrkii löytämään uusia innovatiivisia menetelmiä, joiden avulla voidaan jo varhaisessa vaiheessa ennustaa, hoitaa ja torjua kroonisia tarttumattomia sairauksia. Niitä ovat mm. lihavuus, sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, allergiat, masennus, Alzheimerin tauti ja lisääntymisterveyteen liittyvät ongelmat, jotka kaikki ovat maailmanlaajuisesti kansanterveydellisesti hyvin kuormittavia. 

Turun yliopiston tutkijat ovat jo osoittaneet, että kun elintapoihin puututaan lapsuudessa, jolloin terveen elämän perustaa rakennetaan, voidaan hidastaa tai vähentää tarttumattomien kroonisten sairauksien riskiä. LIFE:n aikana näitä havaintoja ja tutkimuksia viedään vielä pidemmälle: tavoitteena on yksilöiden terveyden parantuminen ja terveydenhuoltojärjestelmän kantokyvyn varmistaminen tulevaisuudessa. 

LIFE:n tavoitteena on ihmisillä ja eläimillä toteuttavien monisukupolvisten tutkimusasetelmien avulla ymmärtää ja estää sairauksien synnyn varhaisia vaiheita, sekä sikiön kehityksen että lapsuuden aikana, ja jopa aikaisemmin vanhempien sukusolujen kehityksen kautta.

LIFE yhdistää Turun yliopistossa useita strategisia tutkimusalueita, esimerkiksi lääketieteellisen, yhteiskuntatieteellisen ja teknillisen tiedekunnan, Turun biotiedekeskuksen ja PET-keskuksen piiristä. LIFE tukee myös INVEST- ja InFLAMES-lippulaivoissa tehtävää tutkimusta. Myös Turun yliopistollinen keskussairaala on mukana yhteistyössä. LIFEa rahoittaa Suomen Akatemia.

Kardiometabolian ja aivoterveyden MSCA-tutkijaohjelma SYS-LIFE

SYS-LIFE, Systemic Approaches to Improve Cardiometabolic and Brain Health during Lifespan, on Turun yliopiston ja EU:n yhteisesti rahoittama Marie Skłodowska-Curie tutkijaohjelma vuosille 2023–2028 (projekti 101126611). Se mahdollistaa 22 kolmevuotista kardiometabolian ja aivoterveyden tutkimushanketta itsenäisen uransa alkuvaiheessa oleville lahjakkaille kansainvälisille postdoc-tutkijoille. SYS-LIFE tukee heidän urakehitystään tarjoamalla tutkimushankkeiden lisäksi koulutusta ja työskentelymahdollisuuksia myös yliopiston ulkopuolella. SYS-LIFE:n kumppaneita ovat TYKS, Business Turku, Siemens Healthineers ja Gentin yliopisto.

Temaattiset tutkimusohjelmat

Tiedekunta on mukana  BioCity Turku -tutkimusorganisaation kansainvälisesti arvioiduissa tutkimusohjelmissa, joissa työskentelee tutkijoita myös Åbo Akademista että Turun yliopistollisesta keskussairaalasta. Lisäksi hoitotieteellä on oma tutkimusohjelmansa.