Tutkimus- ja kehittämishanketoiminta
Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö toteuttaa lukuisia kehitys- ja tutkimushankkeita yhteistyössä yritysten ja julkisten organisaatioiden kanssa. Tällä sivulla esittelemme merkittävimpiä käynnissä olevia sekä jo päättyneitä hankkeitamme.
Porin yksikössä kehittämishankkeisiin keskittynyttä hanketiimiä johtaa tutkimuspäällikkö Päivikki Kuoppakangas. Yksikössä toimii useita monitieteisiä tutkimusryhmiä.
Käynnissä olevat hankkeet
Tutkimuksen kuvaus
Hankkeessa tutkitaan, onko teknis-taloudellisten yhteiskunnan järjestelmien dynamiikkaa mahdollista kattavasti mallintaa numeerisesti. Tutkimuksessa tarkastellaan huoltovarmuuteen liittyviä toimintoja ja liiketoimintamalleja. Tutkimusmenetelmä lähtee systeemidynaamisesta mallinnuksesta, jossa alueellisen järjestelmän toiminnallisuutta tarkastellaan strategisen dilemmajohtamisen ja merkityksellisyyskehyksen kautta. Empiirisessä osiossa esimerkkinä on Varsinais-Suomen ja Satakunnan alku- ja elintarviketuotannon järjestelmä.
Tutkimus on monitieteistä perustutkimusta ja linkittyy VS-TWIN -tutkimukseen.
Tutkimuksen kesto 10/2024-9/2027
Tutkimuksen toteutus ja rahoitus
Tutkimus toteutetaan Turun yliopiston (TY) teknillisen tiedekunnan kone- ja materiaalitekniikan laitoksen ja Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön (TSE Pori) yhteistyönä. Tutkimusta rahoitetaan LähiTapiola Länsi-Suomen lahjoitusrahalla.
Tutkimusryhmä
- KTT Päivikki Kuoppakangas, TSE Pori, paivikki.kuoppakangas@utu.fi
- TkT Jani Heikkinen, kone- ja materiaalitekniikan laitos, jani.heikkinen@utu.fi
- FT Anne Erkkilä-Välimäki, TSE Pori, anne.erkkila-valimaki@utu.fi
Tutkimuksen kuvaus
Tutkimuksessa selvitetään onko mahdollista luoda teknillisiä ja taloudellisia riippuvuusmalleja yhteiskunnasta huoltovarmuuden tarpeisiin. Lisäksi tarkastellaan miten voidaan yhdistää matemaattisesti teknilliset ja taloudelliset erillismallit yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Tutkimuksen tavoitteena on tuotta tietoa numeerisen mallinnuksen hyödystä yhteiskunnallisen päätöksenteon tukena. Empiirisessä osassa selvitetään teknis-taloudellisen Digital Twin -simulaatiomallin laatimista Varsinais-Suomen taloudellisista, teknisistä ja tuotannollisista resursseista.
Tutkimus on monitieteistä perustutkimusta ja linkittyy DT-VARMA -tutkimukseen.
Tutkimuksen kesto 10/2024-08/2027
Tutkimuksen toteutus
Tutkimus toteutetaan Turun yliopiston (TY) teknillisen tiedekunnan kone- ja materiaalitekniikan laitoksen ja Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön yhteistyönä (TSE Pori). Tutkimuksen rahoittaa Liedon Säästöpankkisäätiö.
Tutkimusryhmä
- TkT Jani Heikkinen, kone- ja materiaalitekniikan laitos, jani.heikkinen@utu.fi
- KTT Päivikki Kuoppakangas, TSE Pori, paivikki.kuoppakangas@utu.fi
- FT Anne Erkkilä-Välimäki, TSE Pori, anne.erkkila-valimaki@utu.fi
Metaversumi nivoo reaalisen ja virtuaalisen maailman yhteen. Kyseessä on uusi, nouseva teknologiatrendi, joka on tällä hetkellä sekä kansallisesti että kansainvälisesti suuren mielenkiinnon kohteena.
Hankkeen tavoitteet:
- Luoda yhteinen kokonaiskuva korkeakoulujen, Robocoast-klusterin ja teollisuuden kanssa siitä, mitä metaversumi konkreettisesti tarkoittaa ja mitä mahdollisia vaikutuksia sillä on yritysten nykyiseen liiketoimintaan.
- Pyrkiä tunnistamaan käyttötapauksia, joissa teollisuus tulevaisuudessa todennäköisimmin tulisi hyödyntämään metaversumiin liittyviä ratkaisuja. Tunnistetuista käyttötapauksista valitaan 1-2 potentiaalisinta tuote- ja palveluinnovaatiota ja laaditaan näille innovaatioille tekninen kypsyysanalyysi ja tarkastellaan innovaatioiden aitoja liiketoimintamahdollisuuksia.
- Luoda vähintään yksi selkeä metaversumiin liittyvä tuote- tai palvelukonsepti, jolla on edellytykset jalostua hankkeen päätyttyä esimerkiksi yritysten vetämissä T&K-hankkeissa uudeksi tuotteeksi tai palveluksi.
- Avata yrityksille prosessia siitä, miten tuoteideoita innovoidaan ja miten tuloksista rakennetaan pitäviä tuotekonsepteja sekä miten korkeakoulut voivat aktiivisesti tukea yrityksiä tässä prosessissa.
- Hyödyntää hankkeen aikana esille nousevia yritysten liiketoiminnan kehittämiseen liittyviä tarpeita yliopistokoulutuksen ja yritysten välisen vuorovaikutuksen kehittämisessä.
Hankkeen päätoteuttaja: Prizztech Oy (koordinaattori)
Osahankkeen toteuttaja: Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö
Toteutusaika: 1.8.2024-31.7.2026
Yhteyshenkilö: Tutkimuspäällikkö Päivikki Kuoppakangas
Hankeryhmä:
Projektipäällikkö Kirsi Kari (Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö)
Projektipäällikkö Viivi Nevanpää (Prizztech Oy)
Asiantuntija Johanna Honkanen (Prizztech Oy)
Rahoittajat: Satakuntaliitto ja Porin kaupunki
Hankkeen kotisivut: SATAKUNTA METAVERSUM FOR BUSINESS (SaMBa) | SaMBa (utu.fi)
Satakuntabrändin digitaalinen johtaminen
SATAKUNTABRÄNDI – Digital management Satakunta
Hankkeen kuvaus:
Hanke keskittyy yhtenäisen ja houkuttelevan Satakuntabrändin yhteiskehittämiseen. Tavoitteena on luoda digitaalinen työkalupakki ja osallistavia toimintatapoja, jotka tukevat brändin johtamista ja jaettua viestintää. Hanke vahvistaa alueidentiteettiä ja selkeyttää imagoa alueen veto- ja pitovoiman tueksi.
Pää- ja osatoteuttajat: Turun yliopisto/TSE Pori/DMKT Pori ja Satakuntaliitto
Toteutusaika: 4/2024 – 3/2027
Rahoittaja: Euroopan unionin osarahoittama, Satakuntaliitto
Yhteyshenkilöt/hankeryhmä:
Tuomas Pohjola, projektiasiantuntija TSE Pori
Paula Kaukiainen, projektitutkija TSE Pori
Tommi Iivonen, projektitutkija DMKT Pori
Teemu Haukioja, tutkijatohtori TSE Pori
Hankkeen tavoitteet:
Hanke keskittyy entisten turvesoiden uusiin käyttömuotoihin ja niihin perustuviin elinkeinoihin. Hanke tukee Satakunnan turvetuotantokäytöstä poistuvien soiden uutta monikäyttöä ja oikeudenmukaista siirtymää tuottamalla, kokoamalla ja jakamalla tietoa yksityisen ja julkisen päätöksenteon tueksi ja tuomalla soihin välittömästi ja välillisesti liittyvät toimijat, ml. suoalueiden lähistöllä asuvat, yhteen keskustelemaan. Hankkeessa kartoitetaan kolmelle eri tyyppiselle entiselle turvetuotantoalueelle sopivia käyttötarkoituksia. Lisäksi kartoitetaan jo käyttöön otettuja uusia käyttömuotoja ja niiden toimivuutta. Hanke tuottaa työkalun, jota voidaan hyödyntää eri tyyppisillä käytöstä poistuvilla turvetuotantoalueilla. Hankkeen toteutus perustuu työpajoihin, joissa kartoitetaan toimijoiden näkemyksiä sekä tarjotaan tietoa ja tukea turvesoiden uusien käyttömuotojen kehittämiseen. Toimijoiksi nähdään kaikki, joille suo voi tuottaa ekosysteemipalveluja. Hankkeen toimenpiteiden seurauksena maanomistajien ja muiden sidosryhmien kyky kehittää uutta toimintaa ja nähdä soiden uusia merkityksiä vahvistuu.
Päähankkeen toteuttaja: Turun yliopisto: TSE Pori (koordinaattori) ja DMKT, Maisemantutkimus
Osahankkeen toteuttaja: Suomen ympäristökeskus (SYKE)
Toteutusaika: 1.11.2023-30.6.2026
Yhteyshenkilö: Päivikki Kuoppakangas
Hankeryhmä: Turun yliopisto: Reeta Hautaniemi (TSE Pori, projektipäällikkö), Jarmo Vehmas (TUTU), Eeva Raike (DMKT), Laura Puolamäki (DMKT)
Suomen ympäristökeskus SYKE: Anu Lähteenmäki-Uutela, Antti Sallinen, Lara Mateos
Rahoittaja: Satakuntaliitto
Hankkeen kotisivut: https://sites.utu.fi/satumaa/
Tutkimushanke tarkastelee asunnottomuuden ennaltaehkäisyä, seurauksia ja niihin vaikuttamista monitieteisestä näkökulmasta. Aihe on erityisen ajankohtainen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirryttyä kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta. Kuntien vastuulle jäävät kuitenkin edelleen ennaltaehkäisevät palvelut, kuten asumisneuvonta ja rakenteelliset asuntopoliittiset toimet, joista kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonta on hyvin olennainen asunnottomuuteen vaikuttamisessa. Yhteyden säilyttäminen ja rakentaminen eri toimijoiden välillä on käynnissä olevassa murroksessa tärkeää.
Hankkeemme ydin on niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin asunnottomuustutkimuksessa uraauurtava rekisteriaineisto. Aineisto mahdollistaa asunnottomien asumis-, palvelu- ja etuuspolkujen analysoinnin takautuvasti pitkällä aikavälillä. Kuukausi- ja yksilötasoinen, kansallisista ja paikallisista sosiaali-, terveys- ja väestörekisteritiedoista koostuva rekisteriaineistokokonaisuus kattaa kaikki Turussa 15.11.2022 asunnottomana olleet henkilöt (n=377). Lisäksi rekisteriaineistoon kuuluu verrokkiryhmänä vastaavankokoinen otos samaan aikaan Turussa aikuissosiaalityön asiakkaina olleista.
Useita rekisterilähteitä yhdistävä sosiaalitieteellinen tutkimus on tullut juridisesti ja teknisesti mahdolliseksi vasta EU:n tietosuoja-asetuksen (2016) ja sitä seuranneen kansallisen Sosiaali- ja tietolupaviranomaisen Findatan perustamisen (2018) myötä. Tutkimuksemme on ensimmäinen, joka mahdollistaa laajasti asunnottomien tosiasiallisesti käyttämien palvelu- ja etuuksien kokonaisuuden tutkimisen kohdejoukkomme osalta.
Odotettavat tulokset tuovat esille asunnottomuuden kestoa, toistuvuutta ja palvelujen käytön päällekkäisyyksiä, jotka kytkeytyvät asumisen ja elämäntilanteiden vaihteluun sekä yhteiskunnallisiin muutoksiin. Näistä muodostuu erilaisia asunnottomuus- ja palvelupolkuja, joiden tunnistaminen on oleellista palvelujärjestelmän kehittämisen kannalta. Verrokkiryhmä toimii edellisten osalta eräänlaisena peilinä asunnottomuusprofiilien poikkeavuuteen.
Rekisteriaineiston analyysi muodostaa perustan, jonka keskeisiä tuloksia syvennetään ja laajennetaan muilla osatutkimuksilla. Kuntatalousanalyysin perusteella tunnistetaan erilaisten asunnottomuuteen liittyvien palvelupolkujen taloudellisia vaikutuksia. Kirjallisuuskatsausten ja paikallisten alan toimijoiden haastatteluiden avulla puolestaan hahmotetaan asunnottomien terveyteen, palvelujen teknologisoitumiseen ja digitalisoitumiseen sekä palvelujärjestelmämuutokseen liittyviä ulottuvuuksia. Nämä analyysit lisäävät ymmärrystä asunnottomuusriskeihin liittyvistä palvelujärjestelmän mahdollisista aukkokohdista suhteessa rekisteriaineistosta saataviin tuloksiin ja auttavat palvelujärjestelmän tarkoituksenmukaisessa kehittämisessä.
Kotisivut: www.utu.fi/aske
Hankkeen toteutusaika: 1.1.2024 - 31.12.2025
Rahoittaja: Turun kaupunkitutkimusohjelma
TSE Pori: Anu Ikonen-Kullberg ja Päivikki Kuoppakangas
TY Sosiaalityö (koordinaattori): Yliopistonlehtori Jarkko Rasinkangas & työryhmä Satakunnan ammattikorkeakoulu
Merimerkit-ryhmähankkeen tavoitteena on vahvistaa meriteollisuusyritysten kilpailukykyä, elinvoimaisuutta ja resilienssiä tuottamalla uusia ratkaisuja verkostossa tapahtuvan vastuullisuutta tukevan innovoinnin edistämiseksi huomioimalla rakennettavien toimintamallien taloudelliset, ympäristölliset ja liiketoimintakohtaiset painotukset.
Tavoitteeseen pyritään tiivistämällä erityisesti Etelä- ja Lounais-Suomen alueen yritysten välistä ylimaakunnallista yhteistyötä seuraavien osatavoitteiden kautta:
- Meriteollisuuden nykytila-analyysi eli kartoitusten ja selvitysten tekeminen meriteollisuuden tilanteesta kotimaassa sekä ulkomailla
- Kansallisten ja kansainvälisten kumppanuuksien edistäminen
- Meriteollisuusverkoston uudet toimintamallit ja innovointi
- Viestintä ja tiedonjakaminen
Hanketiedot:
Euroopan unionin osarahoittama ryhmähanke R-00018: Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027, EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma, Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Uudenmaanliitto on koordinoiva liitto ja Päijät-Hämeen liitto on käsittelevä liitto.
Ylialueellinen ja ylimaakunnallinen hanke:
− Etelä-Suomi: Päijät-Häme ja Varsinais-Suomi
− Länsi-Suomi: Satakunta
Toteuttajat:
− Päätoteuttaja: Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy, hankekoodi A80495
− Osatoteuttaja: Turun yliopisto, TSE Pori, hankekoodi A80496
Toteutusaika 1.1.2023–31.5.2026
Tilaa Merimerkit-uutiskirje
Kotisivu: www.merimerkit.fi
Lisätiedot:
Ville Uimonen | 050 574 3222 | Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy
Anne E. Suominen | 040 779 9494 | Turun yliopisto, TSE Pori
TSE Porin hankeryhmä: Anne E. Suominen, Kirsi Laitio ja Elisa Aro
Hankkeen tavoitteet:
Tuoda pinnan puhdistus laivanrakennuksen sekä pakkausteollisuuden sovellusten edellyttämälle tasolle niin, että tekniikan mahdollisuudet taloudellisesti ja ympäristön kannalta tunnetaan.
Lisäksi:
Pinnan puhdistusta laseria hyödyntäen arvioidaan sekä laivanrakennuksen että pakkausteollisuuden konteksteissa, joissa kummassakin siihen liitetään merkittävää potentiaalia.
Sinisen talouden vahvuudet Satakunnassa kytkeytyvät mm. meriteollisuuteen liittyvään TKI-toimintaan. Meriteollisuus ja -teknologia sisältävät paljon sinisen talouden potentiaalia. Meriteollisuus on muutoksessa mm. uusien ympäristöllisten vastuutavoitteiden kautta. Tässä muutosprosessissa keskeistä on vahvistaa meriklusteriin ja satakuntalaiseen meriteknologiaan liittyvää osaamista sinisen kasvun perustana. Kauppatieteiden ja konetekniikan hankkeella tehtävät toimenpiteet vahvistavat Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön (TSE Pori) ja konetekniikan TKI-konsepteihin perustuvaa koordinoitua tutkimus- ja kehitystoimintaa sekä elinkeinoelämän kestävää kilpailukykyä Satakunnassa.
Pää- ja osatoteuttajat: Turun kauppakorkeakoulu ja Turun yliopiston konetekniikka
Toteutusaika: 1.5.2023-30.4.2025
Yhteyshenkilö: Päivikki Kuoppakangas (TSE Pori) ja Antti Salminen (TY konetekniikka)
Hankeryhmä: Professori Antti Salminen, tutkimuspäällikkö Päivikki Kuoppakangas, projektipäällikkö Kirsi Laitio, projektitutkija Elisa Aro (TUTU)
Hankkeen tavoitteet ja kuvaus
ProDigy-hankkeen tavoitteena on Satakunnan tuottavuuden alhaisen tason syiden selvittäminen. Tavoittena on myös löytää tuottavuuden tehostamisen kannalta keskeisiä kehityskohteita datapohjaisten ratkaisujen kautta, erityisesti digitaalisten kaksosten käyttöä tarkastelemalla.
Hankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan vahvistaa Satakunnan maakunnan älykästä erikoistumista tuottavuuden kasvussa ja kilpailukyvyssä. Teollisuuden vihreää siirtymää voidaan edistää vaikuttavasti, kun tekoälyä ja data-analytiikkaa hyödynnetään teollisuuden arvoverkostoissa.
Hanke on kaksiosainen. Makro-osassa tavoitteena on Satakunnan tuottavuuden alhaisen tason syiden selvittäminen ja kuvaaminen. Mikro-osassa pyritään ymmärtämään digitalisaation mahdollisuuksia tuottavuuden parantamisessa. Mikro-osassa rakennetaan geneerinen laivamalli ja arvioidaan digitaalisten kaksosten käyttöönottoon liittyviä tekijöitä ja pullonkauloja.
Tuloksia
Makro-osan Satakunnan tuottavuus -selvityksen tulokset on julkaistu 12.11.2024 Satakuntaliiton talouskatsaustilaisuudessa: katso uutinen, jossa on keskeisiä johtopäätöksiä selvityksestä ja linkki Satakunnan talouskatsaukseen.
Toteuttajat
Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö ja teknillisen tiedekunnan kone- ja materiaalitekniikan laitos
Toteutusaika 1.4.2023-31.12.2024.
Yhteyshenkilöt
- Päivikki Kuoppakangas, TSE Pori, paivikki.kuoppakangas@utu.fi
- Jani Heikkinen, TY konetekniikka, jani.heikkinen@utu.fi
- Anne Erkkilä-Välimäki, TSE Pori, anne.erkkila-valimaki@utu.fi
Hankeryhmä
- Makro-osio: Jari Kaivo-oja, Teemu Haukioja, Jarmo Vehmas ja Tuomas Pohjola.
- Mikro-osio: Jani Heikkinen ja Rida Kamal.
- Vastuullinen johtaja Päivikki Kuoppakangas ja projektipäällikkö Anne Erkkilä-Välimäki.
Hankkeen sivut: www.utu.fi/prodigy
Tavoitteet ja kuvaus:
Valtakunnallisen hankkeen tavoitteena on edistää tekoälyn käyttöä innovaatiotoiminnassa, pilotoida tekoälytyökaluja ja yhteistyökäytänteitä sekä vahvistaa luovien alojen ekosysteemejä ja tekoälyosaamista kestävän liiketoiminnan ja kulttuurisen pääoman vahvistamiseksi.
Toteutusaika: 01/2024 - 12/2026
Päätoteuttaja: TSE Porin yksikkö
Osatoteuttajat: Tampereen yliopisto, Oulun yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu
Rahoitus: Valtakunnallinen ESR+
EU-rahoitus: 861 117 €
Yhteyshenkilö: Tuomas Pohjola
Hankeryhmä: Projektipäällikkö Tuomas Pohjola, projektitutkija Susanna Virkki
Lisätiedot: https://luovain.ai/
Päättyneet hankkeet
ASKO-hankkeen tavoitteena on tukea alueellista asiantuntijatalouden ja asiantuntijaorganisaatioiden kehittämistä, tuottaa hankkeen teemoissa korkeatasoista tutkimustietoa sekä osallistua aktiivisesti alueen TKI-toimintaan tukemalla alueen älykästä erikoistumista ja osaamisalueiden uudenlaista yhdistämistä.
Hankkeen toteutusaika: 1.1.2015 – 31.12.2018
Päärahoittaja: Satakuntaliitto (EAKR)
Vastuullinen johtaja: Kimmo Laakso
Hankkeen tavoitteet:
BlueCleanDigi tukee kaksoissiirtymää kestävämpään ja digitaalisempaan yritystoimintaan yhdistämällä MKK:n ja TuKKK:n osaamisen ja suuntaamalla sen satakuntalaisen sinisen talouden toimijoiden tukemiseksi. Siirtymä hiilineutraaliin, biodiversiteettiä säilyttävään ja sosiaalisesti vastuulliseen kestävän kehityksen mukaiseen yritystoimintaan on tapahtumassa maailmanlaajuisesti. Digitaaliset ratkaisut ovat ottaneet nopean harppauksen eteenpäin koronapandemian aikana. Hankkeen päätavoitteena on nopeuttaa Satakunnan sinisen talouden yritystoiminnan muutosta sekä yritysten vahvuusalueiden kehittämistä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, jotta ne pystyisivät kasvattaman tuottavuuttaan ja toimintaansa koronapandemian jälkeisessä muuttuneessa toimintaympäristössä ja markkinatilanteessa. Lisäksi BlueCleanDigi pyrkii löytämään synergiaa ja uudenlaisia liiketoimintamalleja sinisen talouden yritysten välille.
Hankkeessa sinisellä taloudella tarkoitetaan yrityksiä ja yritystoimintaan vaikuttavia organisaatioita, jotka sisältyvät Satakunnan maakuntastrategian määrittelemään siniseen kasvuun. Hanke kattaa koko Satakunnan sinisen talouden yrityskentän suurista pk-sektorin yrityksistä ja mikroyrityksiin.
BlueCleanDigi-hankkeen toteutus perustuu virtuaali- tai hybridityöpajoihin, joissa tarjotaan yrityksille tukea liiketoimintamallien, palvelumuotoilun ja tuotteiden/palveluiden kehittämiseen. Työpajoja kohdennetaan eri yritysryhmille. Kahden vuoden aikana järjestetään neljä työpajasarjaa sekä synergiakokeilu. Hankkeen toimenpiteiden tuloksena osallistuvien yritysten kyky kehittää liiketoimintaansa ja ottaa käyttöön uusia innovatiivisia ratkaisuja, tuotteita tai palveluita vahvistuu.
Hanke tukee Satakunnan sinisen talouden yritysten kaksoissiirtymää hiilineutraaliin ja digitaalisempaan yritystoimintaan. Se yhdistää Turun yliopiston Brahea-keskuksen Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksen (MKK) ja Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön (TuKKK) osaamisen.
Turun yliopiston säästöohjelman osana tapahtuva Brahea-keskuksen lakkauttaminen vuoden 2023 aikana ei vaikuta hankkeen toimintaan, vaan BlueCleanDigi toteutetaan suunnitelmien mukaan. Hanke päättyy 31.8.2023.
Yhteyshenkilöt: Anne Erkkilä-Välimäki / Päivikki Kuoppakangas (vastuullinen johtaja), puh. 050 327 1283, paivikki.kuoppakangas@utu.fi
Bugs and Brands on Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön hyönteistalouteen keskittyvä tutkimus- ja alueellinen kehityshanke.
Hankkeen käytännön tavoitteena on edistää Satakunnan alueellista kilpailukykyä luomalla hyönteistalouteen perustuvaa kestävää talouskasvua ja työpaikkoja erityisesti alueen maaseudulle.
DigiLuonto Satakunta on Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön koordinoima hanke, joka edistää luonto- ja kulttuurimatkakohteiden digitaalista uudistamista, kansainvälisiä valmiuksia ja kohdealueiden kestävää kasvua Satakunnassa. Osatoteuttajana toimii Tampereen yliopiston Porin yksikkö.
Tavoitteet:
Luontokohteiden saavutettavuuden parantaminen
Vuorovaikutteisuuden sekä digitaalisesti laajennettujen kokemussisältöjen
Houkuttelevuuden lisääminen uusissa kohderyhmissä
Liiketoimintakytkentöjen ja avoimen datan ratkaisujen yhteiskehittäminen
kehittäminen ja valmiudet (MR, IoT, avoin data)
Toimenpiteillä lisätään luontokohteiden vetovoimaa, asiakastyytyväisyyttä ja kävijäuskollisuutta, joilla tavoitellaan erityisesti seuraavia kestäviä kasvuvaikutuksia valituilla pilottialueilla: matkailijamäärien kasvua ja kohderyhmien monipuolistumista, innovatiivisten matkailutuotteiden syntymistä, sekä positiivisia vaikutuksia työllisyyteen ja uusien yritysten määrään.
Hanke toimi ajalla: 1.4.2019 - 31.3.2021
DISCE on vuonna 2019 käynnistynyt kulttuuri- ja taidealojen ja luovien alojen kestävää kehitystä sekä yhteiskunnallista vaikuttavuutta tutkiva ja edistävä tutkimushanke. DISCE tuottaa ymmärrystä EU:n alueen luovasta taloudesta ja sen kehittämistarpeista, sekä tutkii ja kehittää kulttuuri- ja luovien alojen koulutusta, yrittäjyyttä ja liiketoimintaa sekä tilastointia ja mittaamista. Tutkimuskohteina on kymmenen eurooppalaista kaupunkialuetta, joista Pori on yksi.
Hankkeen päätoteuttajana on Turun kauppakorkeakoulun johtamisen ja yrittäjyyden laitos, ja mukana on myös kauppakorkeakoulun Porin yksikkö. Kansainvälisessä tutkimusryhmässä tutkimustyötä tekevät Turun yliopiston kauppakorkeakoulun lisäksi King's College London (Englanti), Gran Sasso Science Institute (Italia) sekä Stockholm School of Economics in Riga (Latvia). Tutkimuskonsortioon kuuluu yliopistojen lisäksi viestintätoimisto Culture and Media Agency Europe (Belgia) ja eurooppalaisten kulttuurikeskusten verkosto Trans Europe Halles. Tutkimushanke rahoitetaan EU:n Horizon 2020-ohjelmasta.
Toteutusaika: 17.5.2019 - 30.6.2022
Hankkeen yhteyshenkilöt:
Jarna Heinonen (tutkimuskonsortion johtaja)
Ulla Hytti
Arja Lemmetyinen
Hanketyöryhmä:
Pekka Stenholm
Tommi Pukkinen
Kaisa Hytönen
Lenita Nieminen
Elisa Akola
Lilli Sihvonen
Lue tutkimuskonsortion johtajan Jarna Heinosen haastattelu: https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/uutinen/turun-yliopiston-johtamalle-konsortiolle-lahes-kolme-miljoonaa-euroa-euroopan
DISCE sosiaalisessa mediassa:
Twitter https://twitter.com/DISCE_EU
Facebook https://www.facebook.com/disceeu/
Instagram https://www.instagram.com/disce_eu/
LinkedIn https://www.linkedin.com/company/disce-eu/about/
Nettisivut https://disce.eu/
Hygieniasta liiketoimintaa -hankkeen tavoitteena on tukea Satakunnan älykästä erikoistumista sisäympäristön hygienian ja resurssiviisaan talotekniikan toimialalla ja verkottaa Satakunnan korkeakoulujen, yritysten ja julkisen sektorin tutkimusta. Lisäksi hankkeen tavoitteena on lisätä Satakunnan innovaatioavauksia koulutuksilla, workshopeilla ja Living Lab -innovaatioalustoilla, toteuttaa Living Lab -innovaatioavauksena uusi talotekninen suunnitteluohjeistus hygieenisen sisäympäristön toteuttamiseksi ja tukea yritysverkostossa uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamista ja innovaatioavauksien muuttamista liiketoiminnaksi. Yhteishankkeen päätoteuttaja on Satakunnan ammattikorkeakoulun Vesi-Instituutti WANDER, osatoteuttajana on Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö.
Hankkeen toteutusaika: 1.1.2015 – 31.8.2017
Päärahoittaja: Satakuntaliitto (EAKR)
Osarahoittajat: Rauman kaupunki, Abloy Oy, Aurubis Finland Oy, Biolan Oy, Genano Oy, Halton Oy, Isku Interior Oy, ISS Proko Oy, Lankapaja Oy, Merivaara Oy, Oras Oy, Progman Oy, SCDA, Väinö Korpinen Oy
Vastullinen johtaja: Kimmo Laakso
IHMEC-hankkeen päätoteuttaja on Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö. Osatoteuttajina ovat Satakunnan ammattikorkeakoulu, Royal Institute of Technology, Uppsala University, Tartu Business Advisory Service ja Estonian Woodhouse Association. Liitännäispartneri: Suomen Sairaalatekniikan Yhdistys ry.
Hankeen toteusaika: 3/2018 - 2/2021
Päärahoittaja: Interreg Central Baltic
Budjetti: 2,18 M€
Vastuullinen johtaja: Tiina Mäkitalo-Keinonen
KumppanuusAkatemia-hankkeen tavoitteena on ikäihmisten koti- ja omaishoidon kehittäminen. Hankkeessa kehitetään ikäihmisten kanssa työskentelevien tahojen kumppanuus- ja verkosto-osaamista ja lisätään ymmärrystä palveluiden asiakaslähtöisyyden merkityksestä palveluiden kehittämisessä. Hankkeen tavoitteena on edistää julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kumppanuutta ikäihmisten monitoimijaverkostossa. Tavoitteena on, että monitoimijaverkoston osaamista kehittämällä voidaan tuottaa paremmin integroituja ja asiakaslähtöisempiä koti- ja omaishoidon palveluja ikäihmisille.
KumppanuusAkatemia-hankkeessa
kehitetään sähköinen alusta ikäihmisten hoitoon osallistuvien tahojen verkottamiseen ja verkosto-osaamisen kehittämiseen
tuotetaan tietoa ikäihmisten koti- ja omaishoidon palveluihin osallistuvan monitoimijaverkoston toiminnasta ja johtamisesta
osallistetaan verkostotoimijoita palveluiden asiakaslähtöiseen kehittämiseen
mahdollistetaan palvelumuotoilun ja liiketoimintamahdollisuuksien kehittäminen koti- ja omaishoidon verkoston toimijoille
järjestetään verkostoitumista edistäviä työpajoja ja seminaareja
Toteutusaika: 1.1.2019 – 28.2.2021
Toteuttaja: Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö
Päärahoittaja: Satakuntaliitto
Hankkeessa luodaan uutta yhteisöllistä think tank -oppimiseen perustuvaa toimintamallia yhteistyössä eri asiantuntijoiden ja yritysten välillä. Hanke sisältää yritysten yhteisoppimiseen perustuvia interventioita muutosjohtamisen kehittämiseksi Learning Camp -toimintamallia hyödyntäen. Projekti toteutetaan satakuntalaisen BuzzBusiness -verkoston yhteistyönä (Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Prizztech Oy).
Hankkeen toteutusaika: 1.1.2015 – 31.3.2017
Päärahoittaja: TEKES
Vastuullinen johtaja: Ulla Hytti
HANKKEEN TAVOITTEINA ON:
- kehittää yksin- ja mikroyrittäjien yritysvastuullisuusosaamista ja sitä kautta parantaa heidän kykyään vastata toimintaympäristön muutoksiin
- kehittää yritysvastuukysymysten kehittämisen yhteispalvelumuotoilun malli “yritysvastuullisuuden fokusryhmäkonsepti” vastuullisuusosaamisen lisäämiseen
- pilotoida yksin- ja mikroyrittäjille tarjottavaa vertaisryhmätoimintaa ja fokusryhmätoimintaa sekä kartoittaa yrityskohtaisen valmennuksen tarvetta sekä teemoja. Saatujen kokemusten ja kerätyn tiedon pohjalta koota erilaisia tukimuotoja yhdistävä hybridi-malli yksin- ja mikroyrittäjien tukemiseen.
Hankkeessa kerätään tietoa yksin- ja mikroyrittäjien kohtaamista haasteista ja tukitarpeista Covid-19-pandemian keskellä sekä yritysten vastuullisuusosaamisesta ja näkemyksistä vastuullisuudesta sekä tarjotaan yksin- ja mikroyrittäjille heidän tarpeisiinsa vastaavaa tukea:
- verkossa tai kasvokkain tapahtuva vertaistukeen perustuva vertaisryhmätoiminta
- yritysten tarpeista lähtevä, tietyn vastuullisuuteen linkittyvän fokusoidun aihepiirin (taloudellinen, sosiaalinen tai ympäristövastuu) osaamista kehittävä fokusryhmätoiminta
- kehitetään yritysvastuullisuusosaamisen fokusryhmäkonsepti auttamaan yrityksiä kehittämään vastuullisuusosaamistaan
- koostetaan hankkeessa kerättyjen kokemusten pohjalta erilaiset palvelumuodot yhdistävä hybridi-malli erityisesti yksin- ja mikroyrittäjien tukemiseen.
Päätoteuttaja: Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö
Osatoteuttaja: Oulun yliopisto
Hankkeen toteutusaika: 1.9.2021 - 31.8.2023
Hankkeen yhteyshenkilöt:
Päivikki Kuoppakangas
Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö
puh. 050 327 1283
paivikki.kuoppakangas@utu.fi
Hankeryhmä:
Päivikki Kuoppakangas (vastuullinen johtaja)
Satu Tähtinen
Susanna Virkki
Jyrki Nieminen
Lue lisää hankkeen sivuilta: https://www.utu.fi/hybridi
Muutoskyvykäs yritys -hankkeen tarkoituksena on tukea ja parantaa Länsi-Suomen alueen pk-yritysten ja yrittäjien kykyä selvitä ja menestyä muuttuvassa ja epävarmassa toimintaympäristössä.
Hankkeessa tuotetaan käytännönläheinen Muutosjoustavuustutka, jonka tavoitteena on auttaa yrityksiä ja yrittäjiä tunnistamaan muutosjoustavuutensa nykytilan sekä kehittämiskohteet. Lisäksi järjestetään Muutosjoustavuus-valmennuksia, joiden tavoitteena on vahvistaa osaamisen kehittymistä sekä alueen yritysten ja yrittäjien verkostoitumista.
Pää- ja osatoteuttajat: Turun yliopiston Brahea-keskus ja Turun kauppakorkeakoulu sekä osatoteuttajina Vaasan yliopisto ja Varsinais-Suomen Yrittäjät ry
Toteutusaika: 1.9.2021–31.8.2023
Yhteyshenkilö:
Heli Trapp, heli.trapp@utu.fi, +358 40 508 3964 (koko hankkeen yhteyshenkilö)
Joanna Asumus, joanna.asumus@utu.fi, +358 50 476 6831 (Porin yksikön yhteyshenkilö)
Materiaalit:
Hankkeen esite: https://www.utu.fi/sites/default/files/media/ARD/Henkil%C3%B6st%C3%B6n%20ja%20organisaation%20kehitt%C3%A4minen/Muutoskyvyk%C3%A4s%20yritys%20-hanke.pdf
Vaasan esittelysivu: https://www.uwasa.fi/fi/tutkimus/hankkeet/muutoskyvykas-yritys
Euroopan sosiaalirahaston (ESR) kuvaus hankkeesta: https://www.eura2014.fi/rrtiepa/projekti.php?projektikoodi=S22584
Hankeryhmä:
Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Varsinais-Suomen yrittäjät ry; Porin yksikön tiimissä työskentelevät Salla Siivonen, Tanja Lepistö ja Joanna Asumus vuonna 2021
Hankkeen tavoitteet:
Tutkimushankkeen tavoitteena on ymmärtää, kuinka suoriutumispaine vaikuttaa erilaisessa perhetilanteessa olevien akateemisten tietotyöläisten työuriin. Erityisesti projektissa selvitetään, miten erilaiset perhetaustat ja hoivavastuut perheessä voivat vaikuttaa tähän koettuun paineeseen. Aihepiiriä tutkitaan yliopistotyöntekijöiden kontekstissa, mutta tulokset heijastuvat myös muuhun akateemiseen tietotyöhön, jossa koetaan suoriutumispainetta työssä. Tutkimuksen tulokset auttavat ymmärtämään paremmin haasteita, jotka liittyvät vanhemmuuden ja tietointensiivisen työn yhdistämiseen ja auttavat osaltaan rakentamaan tasa-arvoisia toimintapolitiikkoja sekä organisaatioissa että yhteiskunnassa yleisesti.
Päätoteuttaja: Turun yliopisto
Osatoteuttajat: Linnaeus University (Sweden) ja Nord University (Norway)
Toteutusaika: 1.1.2023–31.12.2023
Yhteyshenkilö: Aki Lehtivuori ja Kirsi-Mari Kallio (Vastuullinen johtaja)
Olemme mukana Opiskelijayrittäjyyden toimintaympäristöt -osahankkeessa, joka on osa Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta -kärkihanketta. Opiskelijayrittäjyyshanketta koordinoi Åbo Akademi, ja partnereina ovat Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön lisäksi Oulun yliopisto sekä Novia- ja Centria-ammattikorkeakoulut. Tavoitteena on kehittää Porin yliopistokeskuksen toimintaympäristöä niin, että se entistä paremmin tukee opiskelijoiden yrittäjyysosaamista sekä yrittäjämäistä ajattelu- ja toimintatapaa.
Toteutusaika: 1.8.2018 - 31.5.2021
Budjetti: 220 000 €
Päärahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö
Hankkeen vastuullinen johtaja: Salla Siivonen
Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö on mukana Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman Plan4Blue-hankkeen Potential for Blue Economy -työpaketissa, jossa tutkitaan sinistä kasvua, rannikkotoimialojen nykytilaa ja strategioita Kymenlaakson, Uudenmaan, Varsinais-Suomen sekä Viron pohjoisrannikon osalta.
Hankkeessa käytetään monimenetelmälähestymistapaa: talouskehityksen trendejä on analysoitu määrällisin menetelmin käyttäen aineistona kansallisia tilastoja sekä Orbis Europe -tietokantaa, ja tulevaisuuden sektoristrategioiden ja kehitystrendien ymmärrystä on rakennettu laadullisin menetelmin yhdessä hankeen sidosryhmien kanssa sekä työpajoissa että haastattelujen ja delfi-prosessin kautta. EU:n ja OECD:n kansallisia politiikkapapereita on hyödynnetty muodostettaessa kuvaa siitä, miten hankkeen aineistojen perusteella muodostettu ymmärrys liittyy Itämeren alueen laajempaan taloudelliseen kehitykseen.
Hankkeen toteutusaika: 10/2016 - 9/2019
Hankkeen tavoitteena on lisätä työhyvinvointiosaamista, sen suunnitelmallisuutta ja tuottavuutta työelämätoimijoiden yhteiskehittämisellä Satakunnan alueella.
Päätoteuttaja: Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö
Toteutusaika: 1.9.2022 – 31.8.2023
Hankkeen yhteyshenkilöt:
Hankkeen vastuullinen johtaja, projektipäällikkö Kari Hietala, puh. 050 441 5765, kari.hietala@utu.fi
Projektitutkija Satu Tähtinen, puh. 050 432 9808, satu.s.tahtinen@utu.fi
Smart100Business -hankkeen tavoitteena on vahvistaa maakunnan älykästä erikoistumista erityisesti Siniseen kasvuun liittyvää osaamista parantamalla. Sinisellä kasvulla tarkoitetaan hankkeessa meriklusterin ja meriteollisuuden kehittämistä makro- ja mikrotasoilla.
Hankkeen makro-osiossa kehitetään menetelmiä tunnistaa ja analysoida ennen muuta määrällisesti älykkään erikoistumisen mahdollisuuksia ja haasteita Satakunnan aluetaloudelle huomioiden kansalliset ja Euroopan unionin aluekehittämistavoitteet. Mikronäkökulmassa keskeisenä päämääränä on edesauttaa Satakuntalaisen meriteollisuuden verkostojen kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla.
Smart100Business-hankkeen päätoteuttaja on Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö ja osatoteuttaja Tampereen yliopiston Porin yksikkö.
Toteutusaika: 1.4.2019 – 28.2.2021
Hanketyöryhmä:
Jenny Katila
Salla Siivonen
Teemu Haukioja
Ari Karppinen
Hankkeen tavoitteena on rakentaa mikro- ja pk-yrityksille soveltuva strategiaperustainen osaamisen johtamisen toimintamalli. Tavoitteena on saada yritysten henkilöstö ja johto oivaltamaan strategialähtöisen osaamisen johtamisen periaatteet ja näkemään tästä koituvat hyödyt sekä ymmärtämään tuottavuuden ja työhyvinvoinnin keskinäisen yhteyden arjen käytännöissä ja johtamisessa. Uudenlaisen toimintamallin avulla yritysten osaamisresurssi saadaan entistä tehokkaampaan käyttöön tuottavuutta lisäten. Toimintamalli levitetään laajaan valtakunnalliseen käyttöön. Hanke tuottaa myös valtakunnallista tietoa mikro- ja pk-yritysten merkittävimmistä tuottavuuden ja työhyvinvoinnin taustalla olevista osaamistarpeista.
Hankkeen toteutusaika: 1.1. 2016 - 30.4.2018
Päärahoittaja: Hämeen Ely-keskus (ESR)
Vastuullinen johtaja: Kimmo Laakso