Tutkimus yrittäjyyden oppiaineessa

Olemme Suomen johtava, kansainvälisesti aktiivinen yrittäjyyden tutkimusyksikkö. Tuotamme uutta tietoa yrittäjyydestä ja sen merkityksestä, ilmenemismuodoista ja edistämisestä yhteiskunnassa.

Tutkimuksen painopisteitä ovat

  • yrittäjyys ja työn uudet muodot
  • yrittäjämäinen toimintatapa ja liiketoiminnan kasvu

Käynnissä olevia tutkimushankkeita

Innovaatiopolitiikan yhteiskehittäminen kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi työhön ja yrittämään Suomessa (HIWE)

Kansainvälisten osaajien tarve suomalaisen yhteiskunnan eri osa-alueilla on tunnistettu yhä laajemmin. HIWE on vuonna 2022 käynnistetty tutkimushanke, joka toteutetaan Turun kauppakorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston välisessä yhteistyössä. Tutkimuksen kautta haetaan ymmärrystä siihen, kuinka kansainvälisiä osaajia saadaan houkuteltua, sekä myös sitoutumaan, suomalaiseen työelämään, innovaatiotoimintaan ja yrittäjyyteen.

Tutkimuksessa selvitetään eri alojen kansainvälisten osaajien kokemuksia suomalaisista työmarkkinoista ja yrittäjyysmahdollisuuksista, sekä elämästä Suomessa. Keskeinen kysymys on, vastaavatko nykyinen innovaatiopolitiikka ja käytännön toimenpiteet niihin haasteisiin, jotka kansainväliset osaajat kokevat itselleen tärkeiksi.

Hankkeen tutkijat kehittävät ja testaavat uudenlaista osallistavaa mallia innovaatiopolitiikan kehittämiseen. Tämä yhteistoiminnallinen malli tuo yhteen kansainväliset osaajat ja keskeiset sidosryhmät ja sen tavoitteena on haastaa perinteistä hierarkkista päätöksentekoa yhteiskunnassa. HIWE-hankkeessa kehitettävä malli tukee kansainvälisten osaajien osallisuutta politiikkainnovaatioiden tuottamisessa. Hankkeessa syntyy yhteistoiminnallisesti kirjoitettuja politiikkasuosituksia ja tiekartta, jolla hankkeen tulokset voidaan siirtää politiikkatoimiin ja käytäntöön.

Tutkimus toteutetaan 2022-2024. Turun hankkeen johtajana toimii professori Ulla Hytti (ulla.hytti@utu.fi), tutkimusryhmään kuuluu Turussa myös projektitutkija Satu Aaltonen (satu.aaltonen@utu.fi), erikoistutkija Tommi Pukkinen (tommi.pukkinen@utu.fi) ja väitöskirjatutkija Anna Elkina (anna.s.elkina@utu.fi).

Lisätietoja tutkimuskonsortiosta ja hankkeesta (englanniksi) projektin nettisivuilta: www.hiwe.fi

Lue myös Mercuriuksen juttu tutkimusteemasta: https://www.utu.fi/fi/yliopisto/turun-kauppakorkeakoulu/mercurius/kilpailu-kansainvalisista-huippuosaajista-vaatii-tiivista-yhteistyota

SUSTAINABLE AND INNOVATIVE CREATIVE ECOSYSTEMS: Ecological Approach to Policy Innovation for Creative Sectors in Finland (ECOCRIN)

Luovien alojen kasvu- ja innovaatiopotentiaali on tunnistettu Suomessa ja globaalisti, mutta sen vaikutukset ovat jääneet monilta osin realisoitumatta. Luovan potentiaalin huomaamatta jääminen saattaa vaarantaa hajanaisten luovien alojen taloudellisen kestävyyden. ECOCRIN-hankkeen tavoitteena on löytää ratkaisuja luovien alojen kasvu- ja innovaatiopotentiaalin vapauttamiseksi erityisesti innovaatiopolitiikan keinoin. 

Hankkeessa tunnistetaan luovien ekosysteemien tarpeita ruohonjuuritasolla ja yhdessä paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten toimijoiden ja sidosryhmien kanssa luodaan planeettamme rajoja kunnioittava ekologinen malli luovien alojen innovaatiopolitiikkaan. Tämän jälkeen muodostetaan tiekartta mallin toteuttamiseksi ja politiikkojen välisten synergioiden luomiseksi. 
Hankkeen rahoittaa Business Finland. 

Hanke toteutetaan 1.10.2023–30.9.2025. Hankkeen johtaja on professori Jarna Heinonen (jarna.heinonen@utu.fi). Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Turun yliopiston kauppakorkeakoulun yrittäjyyden yksikkö, Tulevaisuuden tutkimuskeskus sekä Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö. 

Lisätietoja hankkeesta projektin verkkosivuilta: https://sites.utu.fi/ecocrin/

Yrittäjyyskasvatuksen uudet tuulet (TrEE)

Transforming Entrepreneurship Education (lyhenne: TrEE) -hankkeen päätavoitteena on muuttaa yrittäjyyskasvatuksen suuntaa ja käytäntöjä Euroopassa. Projektin tavoitteena on tukea resilienssiä, jota tarvitaan monimutkaisiin yhteiskunnallisiin ja ekologisiin haasteisiin ja kriiseihin vastaamiseksi.

Tässä hankkeessa yrittäjyyskasvatus ymmärretään (nopeasti kasvavien) yritysten perustamista laajemmin. Tavoitteena on (luovan) potentiaalin käyttäminen oikeudenmukaisempien tulevaisuuksien toteuttamiseksi. Tämä edellyttää siirtymistä kohti innovointia, joka ei kuluta planeetan resursseja, perustuu sosiaaliseen tasa-arvoisuuteen ja osallisuuteen. Tämä tarkoittaa muutosten tekemistä yrittäjyyskasvatukseen: uusien pedagogisten mallien sekä uusien kurssimuotojen, materiaalien ja tehtävien kehittämistä.

Konkreettisesti hankkeen tavoitteena on kehittää uusia pedagogisia lähestymistapoja; kurssisuunnitelmien, materiaalien ja opetustoimenpiteiden kehittäminen ja validointi sekä koulutustoimintojen järjestäminen (opettajakoulutus).

Tree-projekti toteutetaan 1.12.2022-31.12.2024 välisenä aikana. Hanke on saanut rahoitusta Erasmus+ Cooperation Partnership -apurahasta.

Konsortioon kuuluu edustajia kuudesta eurooppalaisesta korkeakoulusta: professori Karin Berglund Tukholman yliopistosta, professori Sarah Dodd Strathclyden yliopistosta, professori Ulla Hytti Turun yliopistosta, professori Sarah Jack Tukholman kauppakorkeakoulusta, Serxia Lage Arias Instituto de Educación Secundaria Fernando Wirtz Suárezista ja apulaisprofessori Karen Verduijn Vrije Universiteit Amsterdamista.

Lisätietoja hankkeesta projektin verkkosivuilta: transformingee.eu

Myös https://www.youtube.com/watch?v=4BV_dJNCpjg

Lisätietoja antaa myös Turun yliopiston tiiminvetäjä professori Ulla Hytti, ulla.hytti@utu.fi +358 40 540 9112

Päättyneitä tutkimushankkeita

Academic Entrepreneurship as a social process (ACE )

ACE - Academic Entrepreneurship as a social process - Akateeminen yrittäjyys sosiaalisena prosessina

Suomen Akatemian rahoittamassa ”Akateeminen yrittäjyys sosiaalisena prosessina” (ACE) –tutkimushanke toteutettiin yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Nelivuotisessa hankkeessa tutkitiin akateemista yrittäjyyttä ja siihen liittyvää yrittäjyyskasvatusta ja -koulutusta yliopistojen toiminnan murroksessa, jota leimaa taloudellinen niukkuus ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden korostuminen.

Hankkeessa tutkittiin erilaisten kysely-, haastattelu-, havainnointi- ja dokumenttiaineistojen sekä uudenlaisten analyysimenetelmien avulla yliopistojen yrittäjämäisen toiminnan muutosta, moninaisuutta ja kestävyyttä. Sen neljässä osatutkimuksessa vertailtiin akateemisen yrittäjyyden strategioita, muotoja ja kokemuksia eri yliopistoissa sekä tarkasteltiin akateemisten yrittäjyysidentiteettien rakentumista ja muutosta yksilötasolla.

Monitieteisessä hankkeessa yhdistettiin kauppatieteiden innovaatiojohtamisen ja yrittäjyyden tutkimusta psykologian ja kasvatustieteiden näkökulmiin. Projekti on vahvasti yhteydessä Turun yliopiston yrittäjyysstrategiaan sekä Yrittäjyysyliopistoon.

Turun kauppakorkeakoulussa projektista vastasi professori Ulla Hytti. Mukana projektissa olivat tutkijatohtoreina Kirsi Peura ja Inna Kozlinska sekä tohtorikoulutettavat Anna Elkina ja Kaisu Paasio.

Developing Inclusive & Sustainable Creative Economies (DISCE)

DISCE and H2020 logos

DISCE on vuonna 2019 käynnistynyt kulttuuri- ja taidealojen ja luovien alojen kestävää kehitystä sekä yhteiskunnallista vaikuttavuutta tutkiva ja edistävä tutkimushanke. DISCE tuottaa ymmärrystä EU:n alueen luovasta taloudesta ja sen kehittämistarpeista, sekä tutkii ja kehittää kulttuuri- ja luovien alojen koulutusta, yrittäjyyttä ja liiketoimintaa sekä tilastointia ja mittaamista. Tutkimuskohteina on kymmenen eurooppalaista kaupunkialuetta. 

Hankkeen päätoteuttajana on Turun kauppakorkeakoulun johtamisen ja yrittäjyyden laitos, ja mukana on myös kauppakorkeakoulun Porin yksikkö. Kansainvälisessä tutkimusryhmässä tutkimustyötä tekevät Turun yliopiston kauppakorkeakoulun lisäksi King's College London (Englanti), Gran Sasso Science Institute (Italia) sekä Stockholm School of Economics in Riga (Latvia). Tutkimuskonsortioon kuuluu yliopistojen lisäksi viestintätoimisto Culture and Media Agency Europe (Belgia) ja eurooppalaisten kulttuurikeskusten verkosto Trans Europe Halles. Tutkimushanke rahoitetaan EU:n Horizon 2020-ohjelmasta. 

Toteutusaika: 1.1.2019 - 30.6.2022 

Hankkeen yhteyshenkilöt:  
Jarna Heinonen (tutkimuskonsortion johtaja) ja Elisa Akola (projektikoordinaattori)

Hanketyöryhmä: 
Ulla Hytti
Arja Lemmetyinen  
Pekka Stenholm
Tommi Pukkinen 
Kaisa Hytönen 
Lenita Nieminen
Lilli Sihvonen

Lue tutkimuskonsortion johtajan Jarna Heinosen haastattelu: https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/uutinen/turun-yliopiston-johtamalle-konsortiolle-lahes-kolme-miljoonaa-euroa-euroopan  

DISCE sosiaalisessa mediassa: 
Twitter https://twitter.com/DISCE_EU 
Facebook https://www.facebook.com/disceeu/ 
Instagram https://www.instagram.com/disce_eu/ 
LinkedIn https://www.linkedin.com/company/disce-eu/about/ 
Nettisivut https://disce.eu/

Vauhtia yritysten perustamisaktiivisuuteen ja kasvuun!

Turun yliopiston Yrittäjyyden yksikön ja Valtion Teknillisen Tutkimuskeskuksen (VTT) tutkimushankkeen tavoitteena oli luoda Työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta kokonaisnäkemys yritysten perustamisaktiivisuudesta Suomessa ja siihen vaikuttavista tekijöistä GEM-kyselyaineiston, Tilastokeskuksen aineistojen ja muiden kansallisten ja kansainvälisten data-aineistojen, tutkimusraporttien, tieteellisten artikkeleiden ja työpajojen pohjalta.

Tutkimuksen synteesinä laadittiin suositukset politiikkatoimista ja -valinnoista, joilla voidaan vaikuttaa yritysten perustamisaktiivisuuden ja kasvavien työantajayritysten määrän lisäämiseen. Hankkeessa kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, kuinka politiikkatoimissa tai -valinnoissa tulisi huomioida erilaiset yritysten perustajaryhmät ja mitä muut Suomen kannalta relevantit vertailumaat ovat tehneet perustamisaktiivisuuden ja kasvavien työnantajayritysten synnyttämiseksi. Tilastollinen tarkastelu selvitti, minkälaisia ovat yritysten perustajat ja minkälaisia yrityksiä perustetaan, kuinka kasvuhakuisia perustetut yritykset ovat ja millä tavoin yritysten perustamisaktiivisuus näyttäytyy alueittain ja toimialoittain tarkasteltuna. Työpajoissa valitoitiin tutkimuksen alustavia tuloksia ja tuotettiin keskeisten sidosryhmien kanssa yhdessä aihioita uusista yrittäjyyspoliittisista avauksista.

Tutkimuksen huomio oli erityisesti valtioneuvoston yrittäjyyden tilannekuvan ja yrittäjyysstrategian tiekartan 2021–2023 toteutumisen tukemisessa ja tiedon tuottamisessa niiden yrittäjyysstrategian toteuttamisen edistämiseksi. Tutkimushanke toteutetaan vuosina 2021–2023. Hanketta johtaa professori Jarna Heinonen (jarna.heinonen@utu.fi), tutkimustiimiin kuuluvat UTU:sta erikoistutkija Pekka Stenholm (pekka.stenholm@utu.fi) ja erikoistutkija Tommi Pukkinen (tommi.pukkinen@utu.fi).

Lue lisää tuloksista:

Yrittäjyyden keskeisiä julkaisuja