Haluaisitko vaikuttaa ympäristöasioihin? Oletko kiinnostunut ympäristöalan työtehtävistä? Ympäristötieteen opinnoilla voit hankkia monialaista, tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa.

Ympäristötiede tutkii ympäristön tilaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisestikin. Alan tutkimus pyrkii tuottamaan päätöksentekijöiden käyttöön tietoa, jota voidaan käyttää ympäristön tilan parantamiseksi. Ala on myös korostetusti monitieteinen ja vaikuttavuuteen tähtäävä – mukana opetuksessa ovat uusimman luonnontieteellisen tiedon lisäksi myös yhteiskunta- ja oikeustieteelliset tulokulmat. Ympäristötieteen tutkinto antaa monipuoliset valmiudet toimia erilaisissa ympäristöalan asiantuntijatehtävissä yhteiskunnan eri sektoreilla. 

Avoimena yliopisto-opetuksena järjestettävät ympäristötieteen opinnot sopivat kaikille ympäristönsuojelusta ja omasta elinympäristöstään kiinnostuneille. Opinnot soveltuvat ammatilliseksi lisäkoulutukseksi useille eri aloille kuten luonnonvara-, opetus- ja terveysalalla, ympäristöalan yrityksissä ja järjestöissä toimiville. 

Tutkintoon tähtääville opinnot tarjoavat valmiuksia valintakokeisiin ja mahdollisuuden hakea yliopistoon yhteishaun lisäksi avoimen väylän haussa. Avoimen väylän valintaperusteet on jo vahvistettu vuodelle 2026. Suurimman osan LuK-tutkintoon kuuluvista opinnoista voi opiskella avoimessa yliopistossa joustavasti työn ohessa.

Tutkinto-ohjelman esittely
Avoimen väylän haku

Ympäristötieteen perusopinnot 25 op

Perusopintokokonaisuus alkaa syyskuussa 2025. Voit aloittaa opintokokonaisuuden myös kevätlukukaudella tai opiskella yksittäisiä opintojaksoja lukuvuoden aikana - myös kesällä. Perusopinnot sopivat kaikille pohjakoulutuksesta riippumatta.  

Opinnot järjestetään ohjattuina verkko-opintoina, joihin voi osallistua paikkakunnasta riippumatta. Opintoihin sisältyy opintojaksosta riippuen luentoja, jotka ovat kuunneltavissa tallenteina, tuutoroitua opintoryhmätyöskentelyä verkossa ja itsenäistä työskentelyä, opintotehtäviä ja tenttejä. Opintojaksoja on mahdollista suorittaa myös itsenäisesti opiskellen.

Opintokokonaisuus sisältää seuraavat opintojaksot:

  • Maailmanlaajuiset ympäristöongelmat 5 op, 15.9. - 26.10.2025 tai itsenäiset opinnot
  • Ympäristö ja yhteiskunta 5 op, 27.10. - 14.12.2025 tai itsenäiset opinnot
  • Ympäristön kemikalisoituminen ja päästöjen hallinta 5 op, 2.3. - 12.4 2026 tai itsenäiset opinnot
  • Ympäristöekologia ja luonnonsuojelu 5 op, 13.4. - 24.5.2026 tai itsenäiset opinnot
  • Ympäristötieteen kirjallisuus 5 op, 12.1.- 1.3.2026 tai itsenäiset opinnot

Opintojen sisältö ja opetusohjelmat: Tutustu opintojen sisältöön, opetus- ja opiskelutapoihin sekä aikatauluihin opinto-oppaassa, ks. Toteutukset-linkit.

Opinto-opas 

INFOTILAISUUS 10.9.2025 klo 17.00 - 18.00
Tilaisuus on tarkoitettu opintoihin ilmoittautuneille ja ilmoittautumista vielä harkitseville. Tervetuloa! 

Tapahtumakalenteri

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen syyslukukaudella 2025 alkaviin opintoihin alkaa 13.8., kevätlukukauden 2026 opintoihin 3.12. alkaen. 

Jos ilmoittaudut ensin yksittäisille jaksoille ja haluat sen jälkeen suorittaa koko opintokokonaisuuden, kokonaisuuden opintomaksusta hyvitetään enintään kahden opintojakson maksut. Jaksojen opinto-oikeuksien tulee olla kuluvalta tai edelliseltä lukuvuodelta.

Ilmoittautumiset:

> Ympäristötieteen perusopinnot 13.8. - 15.9.2025 
> Ympäristötieteen perusopinnot 16.9. - 3.11.2025 

> Maailmanlaajuiset ympäristöongelmat 13.8. - 15.9.2025 
> Maailmanlaajuiset ympäristöongelmat 16.9.2025 - 27.4.2026 
> Ympäristö ja yhteiskunta 13.8. - 27.10.2025  
> Ympäristö ja yhteiskunta 28.10.2025 - 27.4.2026 (itsenäisesti suoritettavat verkko-opinnot)
> Ympäristöekologia ja luonnonsuojelu 13.8. - 29.9.2025 (itsenäisesti suoritettavat verkko-opinnot)
> Ympäristötieteen kirjallisuus 13.8. -

Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostiviesti, jossa ovat ohjeet opiskelun aloittamiseen.


Ympäristötieteen aineopinnot 35 op

Aineopinnot on tarkoitettu ympäristötieteen perusopinnot suorittaneille. Opinnot alkavat syyskuussa 2025 ja ne voi opiskella yhden tai kahden lukuvuoden aikana. Opinnot on mahdollista suorittaa verkko-opintoina pääosin itsenäisesti opiskellen ja paikkakunnasta riippumatta lukuun ottamatta Exam-tenttipalvelussa suoritettavia tenttejä. Osa valinnaista jaksoista on suoritettavissa vain lähiopetuksena Turun yliopistossa.

Opintokokonaisuus sisältää seuraavat opintojaksot:

  • Pakolliset opintojaksot 13 - 14 op:
    • Ihminen ja kulttuuriympäristö 2 op
    • Luonnon- ja ympäristönsuojelun historia 2 op
    • Ympäristöoikeuden perusteet 4 op
    • Ympäristötieteen seminaari 2 op
    • Ympäristötalous 3 op tai Kansainvälinen talous ja ympäristöongelmat 4 op
  • Valinnaiset opintojaksot 21 - 22 op, useita aiheita. 

Opintojen sisältö ja opetusohjelmat: Tutustu opintojen sisältöön, opetus- ja opiskelutapoihin sekä aikatauluihin opinto-oppaassa. Tiedot julkaistaan viimeistään 15.6.

Opinto-opas

INFOTILAISUUS 10.9.2025 klo 17.00 - 18.00
Tilaisuus on tarkoitettu opintoihin ilmoittautuneille ja ilmoittautumista vielä harkitseville. Tervetuloa!

Tapahtumakalenteri

Ilmoittautuminen

Esitietovaatimukset: Ympäristötieteen perusopinnot Turun yliopistossa. Opinnot voi aloittaa, vaikka perusopinnot olisivat hieman kesken. 

Ilmoittautuminen: Kiintiö 25 opiskelijaa, valinta ilmoittautumisjärjestyksessä. Tarkista ilmoittautumisaika, opintomaksu ym. ilmoittautumispalvelusta.

> Aineopinnot 13.8.2025 -

Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostiviesti, jossa ovat ohjeet opiskelun aloittamiseen.


"Luennot ja muu opiskelumateriaali olivat hyviä ja kiinnostavia. Oli myös mielenkiintoista käydä keskusteluja muiden opiskelijoiden kanssa - tuli uusia näkökulmia moniin asioihin."

"Opinnot antoivat laaja-alaisesti lisää uutta tietämystä ja taitoja ympäristöasioihin liittyvän tiedon hankintaan."

”Työni oli kuormittavaa ja mietin, jatkanko sitä vai voisiko löytyä jotain muuta. Olin ajatellut, ettei minusta olisi enää opiskelijaksi iänkään puolesta. Samalla harmitti, että ei ollut yliopistotutkintoa. Päädyin etsimään tietoa, mitä voisin edes opiskella. Löysin ympäristötieteen verkko-opinnot ja tajusin, että siinä se on - mahdollisuus johonkin uuteen, jossa aika ja ikä ei olekaan rajoite. Kun jostain innostuu ja päättää, että haluaa oppia lisää, syntyy motivaatio. Se mahdollistaa tavoitteiden saavuttamisen.”