Asiasana: siitepöly

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Ilman korkeat siitepölypitoisuudet ovat yhteydessä COVID-19-tartuntatiheyteen

09.03.2021

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että ulkoilman siitepölypitoisuuden nousun ja COVID-19-tartuntatiheyden välillä on yhteys, eli positiivinen korrelaatio. Siitepölylle altistuminen heikentää immuunijärjestelmän puolustusreaktiota tiettyjä kausiluonteisia viruksia vastaan. Ilmiö ei ole yhteydessä siitepölyallergiaan, vaan siitepölyaltistus itsessään voi heikentää kehon kykyä torjua viruksia.

Siitepölykausi on tänä vuonna tavallista pidempi

06.04.2020

Tänä vuonna siitepölykaudesta tulee tavanomaista pidempi, sillä se on alkanut poikkeuksellisesti jo tammikuun alussa. Normaalisti siitepölykausi alkaa Suomessa helmi-maaliskuun vaihteessa, kun ensimmäiset siitepölyt kulkeutuvat Keski-Euroopasta Suomeen. Siitepölystä aiheutuva hengenahdistus ja yskä saattavat muistuttaa COVID-19-koronaviruksen oireita. Allergiaoireet on kuitenkin mahdollista erottaa virusoireista.

Siitepölytutkijat toivovat yleisöltä havaintoja voimakkaasti allergisoivasta marunatuoksukista

27.05.2019

Turun yliopiston siitepölytiedotus kerää kesällä 2019 yleisön havaintoja vieraskasvilaji marunatuoksukista Etelä-Suomessa. Marunatuoksukki viihtyy erityisesti lintujen ruokintapaikoilla, puutarhoissa ja joutomailla. Kasvia ei tule hävittää, sillä tutkimuksella halutaan selvittää, ehtiikö laji tuottaa Suomessa kypsiä siemeniä.