Asiasana: information resources

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Uusia historiallisia sanomalehtitietokantoja

03.12.2019

Sanomalehtien artikkelit ovat hyviä ensisijaisia tiedonlähteitä tutkittaessa jonkin ajanjakson tapahtumia tai eri ilmiöiden uutisointia. Kirjasto on tänä vuonna hankkinut historiallisia sanomalehtitietokantoja, jotka antavat tutkijoille mahdollisuuden matkustaa digitaalisesti vuosisatojen halki eri mantereilla Euroopassa, Aasiassa ja  Pohjois-Amerikassa. Sanomalehtien arkistot sisältävät paitsi lehtien uutisartikkeleita myös valokuvia, sarjakuvia, mainoksia ja muistokirjoituksia, sillä lehdet on digitoitu kokonaisuudessaan.
 

Sateenkaaren väreissä marraskuuhun

04.11.2019

Kulttuuria kaikille -palvelu ja Seta kutsuvat mm. muistiorganisaatioita viettämään toista sateenkaarihistoriakuukautta. Turun yliopiston kirjastosta vastaamme kutsuun ja esittelemme kaksi aiheeseen liittyvää aineistoa.
 

Miten kirjasto hankkii asiakkaiden käyttöön laajoja tietoaineistoja?

08.10.2019

Turun yliopiston kirjastoon ostetaan vuosittain satoja yksittäisiä sähköisiä ja painettuja kirjoja. Näiden lisäksi tilauksessa on yhteensä myös n. 800 sähköistä ja painettua lehteä. Suurin osa kirjaston tietoaineistomäärärahasta kuluu kuitenkin erilaisten tutkimuksen ja opiskelun tueksi hankittujen sähköisten lehti- ja kirjapakettien ja dokumenttitietokantojen sekä muiden sähköisten aineistojen hankintaan.
 

Turun yliopiston kirjaston tietoaineistopolitiikka

Kirjaston tehtävä on sekä säilyttää ja tuoda asiakkaiden käyttöön vapaakappaleita kulttuuriaineistoista että hankkia painettuja ja sähköisiä tietoaineistoja. Merkitykseltään yhä tärkeämpi on open access –aineisto eli maksutta kaikkien käytettäväksi julkaistu tieteellinen aineisto. Kirjaston kokoelmien kehittämistä ohjaavat yliopiston strategia, siihen perustuva yliopistopalvelujen vuosisuunnitelma ja kirjaston tietoaineistopoliittiset linjaukset. 

Taylor & Francis –neuvottelut

Kansalliset neuvottelut merkittävän kustantajan Taylor & Francisin kanssa päättyivät vuoden 2018 lopussa ilman uutta sopimusta. Tällä www-sivulla kerromme, miten tilanne etenee neuvottelijatahomme FinELibin ja kustantajan välillä sekä mitä toimenpiteitä se aiheuttaa paitsi muissa FinELibin jäsenorganisaatioissa myös Turun yliopistossa.

Sopimukset Wileyn ja Taylor & Francisin kanssa uhattuna

23.01.2019

FinELibin neuvottelut kahden merkittävän kustantajan, Wileyn ja Taylor & Francisin, kanssa päättyivät vuoden 2018 lopussa ilman uutta sopimusta. Turun yliopistossa kustantajien e-lehtiä voi käyttää tammikuun loppuun saakka, ja FinELib sekä yliopiston kirjasto pyrkivät auttamaan tutkijoita, opettajia ja opiskelijoita saamaan tarvitsemansa artikkelit käyttöön myös jatkossa.