Asiasana: MS-tauti

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

PET-kuvantaminen voi auttaa ennustamaan MS-taudin etenemistä ja hoitovastetta (Väitös: LL Marcus Sucksdorff, 12.1.2024, neurologia)

LL Marcus Sucksdorffin väitöstutkimuksen perusteella PET-kuvantamista voidaan hyödyntää sekä MS-taudin hoitovasteen arvioimisessa että etenemisen ennustamisessa.  Menetelmää voitaisiin mahdollisesti tulevaisuudessa käyttää myös etenevään MS-tautiin kohdennettavan lääkekehityksen biomarkkerina.

Varhain aloitettu tehokas lääkehoito parantaa MS-taudin ennustetta – Tutkimuksessa ehdotetaan uusia menetelmiä sopivan lääkehoidon valinnan tueksi (Väitös: LL Katariina Kuutti, 3.6.2022, neurologia)

LL Katariina Kuutti tutki väitöskirjassaan uusia menetelmiä MS-taudin ennusteen arvioimiseen sekä eri lääkehoitojen vaikutusta taudin etenemiseen. Tutkimuksessa todettiin, että varhain aloitettu tehokas lääkehoito parantaa MS-taudin ennustetta. Aivojen tilavuuden mittaaminen magneettikuvista sekä verestä mitattava neurofilamentti ovat potentiaalisia tulevaisuuden työkaluja optimaalisen lääkehoidon valinnassa.

Samoissa soluissa ratkaisu ja ongelma – mikroglia hoitaa ja sairastuttaa aivoja

17.03.2022

Mikrogliasolut puhdistavat, puolustavat ja huoltavat aivoja. Niiden yliaktiivisuus voi kuitenkin johtaa suuriin ongelmiin kuten MS-tautiin ja muistisairauksien pahenemiseen. Mikrogliasolut voivat olla avain näiden aivosairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn, on InFLAMES-tutkijoiden, Turun yliopiston professoreiden Laura Airaksen ja Juha Rinteen Aivoviikon viesti.   

MS-tauti yleistyy Suomessa ja sen esiintyvyydessä on huomattavia alueellisia eroja (Väitös: LL Anna-Leena Pirttisalo, 19.11.2021, neurologia)

MS-tauti on yleistynyt Suomessa viimeisten vuosikymmenten aikana. Taudin esiintyvyydessä ja ilmaantuvuudessa on merkittäviä alueellisia eroja ja esiintyvyys on erityisen korkea Varsinais-Suomessa sekä Etelä-Pohjanmaalla. MS-taudin yleistymisestä huolimatta potilaiden sairaalahoitojaksot ovat Suomessa vähentyneet.

Väittelijä kehitti kuvantamismenetelmiä, joita voi hyödyntää MS-taudin lääketutkimuksissa (Väitös: FM Jouni Tuisku, 11.6.2021, neurologia)

FM Jouni Tuisku kehitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan kuvantamismenetelmiä MS-taudista johtuvien valkean aineen molekulaaristen ja rakenteellisten muutosten selvittämiseksi. Tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa PET- ja diffuusiotensorikuvantamisen avulla, että hermosolujen tulehdusreaktio on yhteydessä aivojen rakenteelliseen vaurioon MS-potilaiden aivojen terveeltä vaikuttavassa valkeassa aineessa.

Uusi lääke hillitsee tulehdusta ja taudin aktiivisuutta MS-taudin eläinmallissa

04.02.2021

Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa on käynyt ilmi, että folaattireseptoriin kohdentuva lääkehoito lievittää aivojen tulehduspesäkkeiden tulehdusta ja saattaa estää myös taudin etenemistä MS-taudin eläinmallissa. Tutkimus toteutettiin Turun Valtakunnallisen PET-keskuksen, yhdysvaltalaisen Purdue University -yliopiston ja lääkeyhtiö Novartiksen nykyään omistaman Endocyte Oy:n yhteistyönä.