Eksaktien tieteiden tohtoriohjelma - Opiskeluoikeuden myöntöperusteet ja hakuohjeet

Eksaktien tieteiden tohtoriohjelmaan (EXACTUS) voi hakea vuosittain keväällä ja syksyllä. Syyskuun haussa on mahdollista hakea opiskeluoikeuden lisäksi väitöskirjatutkijan määräaikaista työsuhteista tehtävää.

> Hakuajat lukuvuonna 2023-2024

Seuraava opiskeluoikeus ja/tai palkkapaikkahaku on auki 1.5.2024 - 15.5.2024 (opiskeluoikeus 1.8.2024 alkaen). Hakulomake sulkeutuu klo 15:00 (Suomen aikaa) haun päättymispäivänä. Linkki sähköiseen hakulomakkeeseen aukeaa haun avautuessa. Hakujulistus julkaistaan huhtikuun loppuun mennessä.

Ennen hakua
  • Varmista, että olet kelpoinen hakemaan tohtorintutkinnon opiskeluoikeutta matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta (Kuka voi hakea -osio).
  • Perehdy hakujulistukseen huolellisesti.
  • Hakuasiakirjat hakemukseen: valmistele kaikki tarvittavat liitteet ohjeiden mukaisesti. Huom! maaliskuun ja syyskuun hakujen liitteet eroavat toisistaan.
  • Rahoitussuunnitelma: Valmistele väitöskirjatyön rahoitussuunnitelma, sillä tohtorintutkinnon opiskeluoikeus ei sisällä työsuhdetta tai apurahaa. Syyskuun haussa on mahdollista hakea opiskeluoikeuden lisäksi väitöskirjatutkijan työsuhteista tehtävää.
  • Tutkintotodistukset ja opintosuoritusotteet: varmista, että sinulla on hakuun vaadittavat tutkintotodistukset ja opintosuoritusotteet, sekä mahdollisesti todistusten ja opintosuoritusotteiden viralliset käännökset. 
  • Kielitaidon todentaminen: Mikäli haet opiskeluoikeutta EXACTUS-tohtoriohjelmassa ja sinun tulee todistaa kielitaitosi kielitestillä, muista varata testiaika hyvissä ajoin. Ohjeet kielitaitovaatimuksista sekä listaus pohjatutkinnoista, jotka vapauttavat hakijan kielitestistä.

 

Kevät 2024 haut:

Maaliskuun haussa voi hakea oikeutta suorittaa tohtorintutkintoa. Ennen hakemista ohjelmaan, ota yhteyttä mahdolliseen ohjaajaasi ja sovi ohjaussuunnitelman laatimisesta hyvissä ajoin ennen haun aukeamista.

Tarvitset hakemukseesi allekirjoitetun ohjaussuunnitelman.

Mikä ohjaussuunnitelma on?

 

Syksy 2023 haku:

Syyskuun haussa voi hakea samanaikaisesti (1) oikeutta suorittaa tohtorintutkintoa sekä (2) väitöskirjatutkijan määräaikaista työsuhteista tehtävää. Opiskeluoikeuden hakeminen on kaksivaiheinen prosessi:

  1. Ensimmäisessä vaiheessa hakija kertoo itsestään ja toiveistaan väitöskirjan ja jatko-opintojen suhteen hakemuksessaan (sähköinen lomake). Tohtoriohjelma arvioi kaikki hakemukset ja tarkistaa jokaisen hakijan muodollisen pätevyyden ja sopivuuden ohjelman profiiliin. Lisäksi tarkistetaan, onko ohjelmalla tarjota hakijalle kaksi sopivaa ohjaajaa sekä valvoja. Parhaat hakijat, joille ohjelma voi osoittaa kaksi ohjaajaa, kutsutaan hakukierroksen toiseen vaiheeseen.
  2. Toiseen vaiheeseen kutsuttuihin hakijoihin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti ja heille osoitetaan ohjaajat sekä valvoja, joiden kanssa hakija työstää toisen vaiheen hakemuksensa ml. allekirjoitetun ohjaussuunnitelman ja laatii siihen kuuluvan tutkimus- ja rahoitussuunnitelman, sekä mahdollisen tarvittavan valvojan lausunnon (ks. hakujulistus).

Jos haet väitöskirjatutkijan määräaikaista työsuhteista tehtävää, lue hakuohjeet huolellisesti läpi, jotta täytät hakemuksesi oikein.

Hakuvaiheessa
  • Lue hakujulistus (pjulkaistaan huhtikuun loppuun mennessä; löytyy sivun alalaidasta) ennen sähköisen hakemuksen täyttämistä. Hakemus suositellaan täyttämään englanniksi.
  • Varmista, että liität kaikki vaaditut liitteet sähköiseen hakemukseen (ks. hakujulistus).
Hakemuksen liitteet

Hakemuksen liitteet eroavat toisistaan kevään ja syksyin hauissa. Toimita liitteet pdf-muodossa. Lue hakujulistus huolellisesti ja tarkista mitkä liitteet ovat pakollisia hakemuksessasi.

  1. Ansioluettelo (CV) mukaan lukien julkaisuluettelo

Linkki Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjeisiin tutkijan ansioluettelon kirjoittamiseksi. Linkki ohjeisiin julkaisuluettelon laatimiseen suomeksi ja englanniksi.

  1. Tutkimussuunnitelma (suositellaan laatimaan englanniksi)

Tutkimussuunnitelman enimmäispituus on 3 sivua (sisältäen viitteet). Suunnitelman tulee sisältää:

  • Hakijan nimi
  • Väitöskirjatutkimuksen otsikko
  • Tutkimusaiheen kuvaus
  • Tieteellinen motivaatio ja tavoitteet
  • Tutkimusmenetelmät ja –ympäristö
  • Hakijan oma rooli tutkimustyössä
  • Tutkimuksen aikataulu
  • Väitöskirjan ja jatko-opintojen nykyinen tila

Hakemusten tutkimussuunnitelmat voidaan tarkastaa Turnitin OriginalityCheck-plagiaatintunnistusjärjestelmällä Turun yliopiston laatujärjestelmän mukaisesti. Tekoälyn käyttämisestä apuna tutkimussuunnitelman teossa tulee ilmoittaa selkeästi tutkimussuunnitelmassa.

  1. Motivaatiokirje

Motivaatiokirje on yhden sivun mittainen vapaamuotoinen asiakirja, jossa perustelet, miksi haluat suorittaa tohtorintutkintoa Turun yliopiston Eksaktien tieteiden tohtoriohjelmassa.

  1. Tutkintotodistus ja opintosuoritusote
    1. Mikäli olet suorittanut hakukelpoisuuden antavan aiemman tutkintosi korkeakoulussa Suomessa, tulee sinun liittää sähköiseen hakulomakkeeseen:
      • skannatut alkuperäiset tutkintotodistukset,
      • skannatut alkuperäiset opintosuoritusotteet
      • skannatut alkuperäiset muut valintaperusteisiin liittyvät opintotodistukset, joiden nojalla tohtorintutkinnon opiskeluoikeutta haet.
    2. Mikäli olet suorittanut hakukelpoisuuden antavan aiemman tutkintonsa korkeakoulussa ulkomailla, tulee sinun liittää sähköiseen hakulomakkeeseen:

      • skannatut alkuperäiset tutkintotodistukset (sillä kielellä, jolla tutkinto on suoritettu)
      • skannatut alkuperäiset opintorekisterinotteet (sillä kielellä, jolla tutkinto on suoritettu)
      • skannatut alkuperäiset muut valintaperusteisiin liittyvät opintotodistukset, joiden nojalla tohtorintutkinnon opiskeluoikeutta haet.

      Jos todistukset ja/tai opintorekisterinotteet eivät ole englannin-, suomen- tai ruotsinkielisiä, tulee niistä toimittaa lisäksi virallinen käännös joillakin näistä kielistä. Viralliseksi käännökseksi katsotaan tutkinnon myöntäneen korkeakoulun antama käännös ja virallisen kääntäjän tekemä käännös. Englanninkielisen opintorekisterinotteen korvaa eurooppalaisen korkeakoulun myöntämä Diploma Supplement (DS), jos DS sisältää tiedot opintosuorituksista.

      Jos olet suorittanut kelpoisuuden antavan korkeakoulututkinnon ulkomailla, huolehdi jo hyvissä ajoin, että sinulla on tarvittavat dokumentit valmiina, jos opiskeluoikeus myönnetään. Ohjeet todistusten toimittamisesta annetaan myöntökirjeen mukana.

    3. Mikäli tutkintosi ei ole valmis hakuajan päättymiseen mennessä, niin sinun tulee toimittaa hakemuksen liitteenä ajantasainen skannattu opintorekisteriote valmistumassa olevasta tutkinnosta.

Varmista, että kaikki liitteet ovat laadukkaita, helppolukuisia, värillisiä skannauksia tai valokuvia koko vaaditusta asiakirjasta. Liitteet, jotka eivät täytä näitä vaatimuksia, voidaan hylätä.

  1. Ohjaajien, valvojan ja hakijan allekirjoittama ohjaussuunnitelma

EXACTUS-tohtoriohjelman ohjaussuunnitelmalomake löytyy sivun alaosasta.

  1. Todistus kielitaidosta

Turun yliopistossa noudatetaan rehtorin päätöksessä (15.8.2019) määriteltyjä kielitaidon todentamisen tapoja. Ks. kielitaitovaatimukset yliopiston tutkijakoulun www-sivuilla: https://www.utu.fi/fi/tutkimus/tutkijakoulu/haku/kielivaatimukset.

Jos sinun tulee todentaa kielitaito kielitestillä, niin hakemuksen liitteeksi tulee skannattu todistus suoritetusta kielitestistä.

  1. Kopio voimassa olevasta passista

Liitä hakemukseesi kopio voimassa olevasta passista tai virallisesta kuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta, josta käy ilmi kansalaisuus. Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus ja olet merkinnyt henkilötunnuksesi hakulomakkeeseen, ei passikopiota tarvitse liittää hakemukseen.

Hakijan tulee toimittaa kaikki vaaditut liitteet hakuajan päättymiseen mennessä. Myöhässä saapuneita hakemuksia ei käsitellä.

Kielitaidon todentaminen

Turun yliopistossa noudatetaan rehtorin päätöksessä (15.8.2019) määriteltyjä kielitaidon todentamisen tapoja. Tarkista kielitaitovaatimukset ja tuleeko opiskeluoikeushakemuksen liitteeksi liittää Turun yliopiston hyväksymä kielitesti tutkijakoulun www-sivuilta.

Huom! Jos sinun tulee todentaa kielitaito kielitestillä, liitä hakemukseesi skannattu todistus suoritetusta kielitestistä (tällöin pakollinen liite).

Haun jälkeen

Mikäli sinulle myönnetään opiskeluoikeus, ole valmis toimittamaan alkuperäiset tai alukuperäisiksi todistetut tutkintotodistukset ja opintosuoritusotteet Turun yliopistoon.

Linkki ohjeistukseen ja maakohtaisiin vaatimuksiin.

Hakujulistus:

Kevään haku 28.2.-28.3.2024:

Kevään haku 1.-5.5.2024 (päivitetään huhtikuun loppuun mennessä):

  • Hakujulistus (suomeksi)
  • Call for applications (englanniksi)
Ohjaussuunnitelmalomake:

Kevään haku: pakollinen liite
Syksyn haku: pakollinen liite haun toiselle vaiheelle kutsutuille opiskeluoikeushakijoille. Hakijat täyttävät ohjaussuunnitelman yhdessä ohjaajiensa kanssa.

Yhteystiedot

Sähköposti: sci-docstudies@utu.fi

EXACTUS tohtoriohjelman johtaja:
Professor Juri Poutanen

EXACTUS tohtoriohjelman koordinaattori:
Koordinaattori Eevi Savola