Asiasana: lukeminen

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Lukuteltta antaa rauhan lukemiselle – Kirikaap innostaa tarttuman hetkessä kirjaan

30.05.2023

Turun yliopiston Rauman kampuksen pihamaalla on pieniä punaisia telttoja vehreässä maisemassa. Useimmissa on hiljaista, muutamista kuluu rauhallista sananvaihtoa. Rauman normaalikoulun kahdeksasluokkalaiset ovat sukeltaneet tarinoiden maailmaan lukuteltoissa. Muutaman metrin päässä on myös Kirikaap – kirjakaappi, josta kuka vain voi napata luettavaa.

Tyttökirjallisuus kasvattaa lukijoitaan antamalla käyttäytymismalleja (Väitös: KM Sara Kokkonen, 19.5.2023, kasvatustiede)

19.05.2023

Tyttökirjallisuus kasvattaa lukijoitaan monin tavoin, osoittaa kasvatustieteiden maisteri Sara Kokkonen Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa. Kirjallisuudessa on tuotu esille muun muassa suoria ja epäsuoria koulukiusaamisen muotoja, joiden ratkaisemiseen tarjottiin kasvatuksellisina sisältöinä oikeanlaisia roolimalleja ja käyttäytymistapoja lukijoille.

Tutkijoiden ja Christel Rönnsin kuvakirja hyödyntää tutkimusta viedessään monikieliset lapset matkalle äänteiden maailmaan

22.12.2022

Turun yliopiston monikielisen pedagogiikan ja fonetiikan tutkijat loivat yhteistyössä ainutlaatuisen lastenkirjan, joka helpottaa monikielisten lasten suomen kielen oppimista. Avuksi saatiin myös palkittu lastenkirjailija ja -kuvittaja Christel Rönns, joka herätti tarinan eloon Iso ja Pieni -hahmoillaan. Kirja on vapaasti varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ammattilaisten sekä perheiden käytettävissä.